Fugadi kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Fugadi kastély
Település Fugad
Építési adatok
Építési stílus barokk
Elhelyezkedése
Fugadi kastély (Románia)
Fugadi kastély
Fugadi kastély
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 16′ 44″, k. h. 23° 51′ 27″Koordináták: é. sz. 46° 16′ 44″, k. h. 23° 51′ 27″

A Fugadi Kastély Nagyenyed várostól 13 km-re található Romániában. A 107E megyei úton Csombord irányába haladva, Magyarlapád után kell letérni. A kastély a falu központjától 350 m-re, délre található.

Felépítése[szerkesztés]

A jelenleg is megcsodálható barokk stílusú kastély földszinti része 1812-ben épült,[1] azonban ennek helyén már az 1700-as évek második felében is állhatott egy ház. Erről csupán egy 1763-ból származó címer tanúskodik, amelyet összetörve találtak meg – a kommunista hatalom idején kidobták, járda építéséhez használták fel. Később azonban sikerült összeilleszteni, így alakult ki belőle a Toldalagi és a Bánffy címer.

A kastély földszinti részének felépítését Bánffy Ferenc és Zeyk Zsuzsanna rendelték el 1812-ben. Ők még csak egy egyszintes, hatszobás épületnek voltak a tulajdonosai. Az építkezésről egy kőbe vésett, latin nyelvű felirat ad bizonyságot, amely a bejárat fölött olvasható. Ugyancsak a bejárati résznél díszelegnek a Bánffy Ferenc és Zeyk Zsuzsanna frigyét jelképező családi címerek is.

Története[szerkesztés]

A két világháború között Bánffy Dániel és felesége, gróf Zichy Mária voltak a kastély tulajdonosai. 1937-ben nekik köszönhetően nyerte el az épület a mai formáját.[1] Megépítették az emeletet, és még két lépcsőházat toldottak az épülethez. Kihasználva a domborzati viszonyokat, kissé szokatlan megoldással, egy hídszerű építménnyel kötötték össze a kastély manzárdszintjét és a gazdasági épületek fölött már elkezdődő kastélykertet. A munkálatok során áttették a főbejáratot a domb oldaláról a völgy felőli oldalra. Valószínű, hogy ebből az időből származik a domb alá benyúló pincerendszer is. A lakók kényelmét szem előtt tartva villanyt és vízvezetéket is szereltek az épületbe. A mintegy 400 négyzetméteres belterületű épület termeit a pincébe épített fatüzelésű kazán és központi fűtés melegítette. Ilyen komfortos berendezéssel nem sok vidéki épület büszkélkedhetett az 1930-as években.

A második világháború után az épületet államosították, azután sokáig iskolaként működött.[1] A kommunizmus évei azonban nem kegyelmeztek a kastélynak. Kezdetét vette a módszeres rombolás és minden mozdítható érték széthordása. Ennek vetett véget a visszaszolgáltatás, amelynek következtében, hosszú pereskedés után 2004-ben az épület újra a család tulajdonába került.[1]

Forrás[szerkesztés]

  1. ^ a b c d Bánffy-kastély, Fugad www.kastelyerdelyben.ro, hozzáférés: 2018. március 14.