Fuck Off System

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fuck Off Sytem
Információk
Eredet Budapest, Magyarország
Aktív évek 1986-1991, 2006-
Műfaj dark rock
rock
Kiadó szerzői
Tagok
Mátyás Attila
Jerabek Csaba
Zana Zoltán
Földi Tamás
Korábbi tagok
Szendrey Zsolt
Miklós Péter

A Fuck Off Sytem weboldala

A Fuck Off System (ismertebb nevén az F.O. System, vagy még egyszerűbben F.O.) egy magyar dark zenekar volt 1986 és 1991 között. Alapítója Mátyás Attila és Jerabek Csaba. Egyetlen demo kazettájuk, egyetlen videoklipjük és egyetlen műsoros kazettájuk jelent meg, ez utóbbi 1996-ban CDn is. A csapat tagjai a '90-es évek elejétől külön utakon próbálkoztak. A Fekete Lyuk klub-beli fellépéseken megteremtett legendának köszönhetően a Fuck Off System 2006-ban telt házas koncertet adott a Petőfi Csarnokban és a VOLT Fesztivál nagyszínpadán is anélkül, hogy új zenei vagy videós anyaguk jelent volna az azt megelőző 15 évben. Azóta 3-4 évenként 1-1 koncertet adnak.

Történet[szerkesztés]

A magyar dark zene mára már kultikussá vált csapata, mely a Fekete Lyuk és az underground zenei élet meghatározó zenekara volt. "Szövegeivel, dallamvilágával és egyetlen megjelent lemezével a '80-as évek alternatív irányzatainak egyik kiemelkedő képviselőjévé vált, és maradt mind a mai napig"

A zenekar 1986-ban alakult. Az első felállásnak, - mellyel inkább csak punk zenét és feldolgozásokat játszottak - még Szendrey Zsolt is tagja volt. Az áttörés azonban csak egy évvel később, 1987-ben következett be, amikor már "trió"-ban folytatódott az F.O. története.

Megszülettek az első saját dalok, az új hangzás és szövegvilág, megszületett egy műfaj hazai első képviselője: a dark zene Magyarországon.

Ettől kezdve egyre nőtt a zenekar tábora, telt házas klub koncertek és országos ismertség…pedig a csapat szinte sohasem adott interjúkat és nem szerepelt (szerepelhetett!) a médiákban. De az image, a koncertek hangulata, a transzcendens kisugárzás, és nem utolsósorban a dalok, magukkal ragadták a közönséget. 1988-ra már kinőtték a "Lyuk"-at, és több nagy fesztivál kiemelt zenekara lehettek. Játszottak a New Model Army-val, a Christian Death-el és turnéztak az akkori NSZK-ban és Nyugat Berlinben. Elkészült az első kazetta és egyetlen lemezük.

"Szóval számunkra is hihetetlen módon pörögtek az események, és ez felőrölte a zenekar erejét… legalábbis az enyémet mindenképpen. Nem bírtam volna tovább "taposómalomként" zenélni a színpadon, ez a zene nem erről szólt. Elértük, amit akkor egy underground zenekar elérhetett, mégis mindannyian úgy éreztük, hogy az F.O. beteljesítette feladatát. Úgy döntöttünk, hogy az országos turné után abba hagyjuk. 1991-ben a Carrot fesztiválon jelentettük be, hogy vége. Annyira meglepetésszerűen, hogy sokan fel sem fogták, vagy el sem hitték, hogy igaz… de mi tudtuk: ennyi volt."

Egy demo kazetta (1988), egy videoklip és egyetlen album (1990) készült az F.O.System dalaiból, a cd-t 1998-ban újra kiadták.

2006-ban a zenekar a VOLT Nagyszínpadán játszott, majd 3-4 évente újra a közönség elé áll. 2009-es, telt házas Petőfi Csarnok koncertjüket DVD-n is megörökítették.

Visszatérés[szerkesztés]

Több mint 15 év csend után következett. Először 2006. február 4-én, a Pecsában koncerteztek ismét, majd ugyanebben az évben a soproni VOLT Fesztiválon a Cult előtt léptek fel. 2008. július 2-án, két év után először ismét a soproni fesztiválon adott koncertet a zenekar.

2008 őszén a zenekar alapító tagjai (Mátyás Attila, Jerabek Csaba, Miklós Péter, Zana Zoltán) nyilatkoztak a Filmmúzeum Privát Rocktörténet című műsorának, melyet archív videókkal kiegészítve, 40 perces dokumentumfilmben készített és sugárzott az F.O. Systemről a csatorna.

2009. januárjában befejezték és rögzítették a '80-as évek végén elkezdtett, Utazás című dalt, melyhez most videoklipet is készítettek.

2009. február 21-én a budapesti Petőfi Csarnokban lépett fel az F.O. System - a koncert címe "Utolsó üvöltés…" mely utalás az egyik dalukra, másrészt arra a tényre, miszerint "a zenekar ezt követően, belátható időn belül, nem tervez újabb fellépést".

2012. december 21-én, a maják által az időszámítás végének tartott napon, az F.O. System fellépett a Világvége Fesztiválon a PeCsában, ahol rajtuk kívül a VHK is teljes értékű koncertet adott.

2013. november 15-én az F.O. System is fellépett egy 5 dalból álló blokkal Mátyás Attila 50. születésnapi koncertjén az A38 hajón. A koncertről készült filmet 2014. júniusában vetítette először az m2 televízió csatorna.

Diszkográfia[szerkesztés]

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi felállás
Korábbi tagok

Külső hivatkozások[szerkesztés]