Froude-szám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Froude-szám dimenzió nélküli szám, folyadékok áramlásának egyik hasonlósági kritériuma a Reynolds-számhoz hasonlóan. Két áramlás akkor hasonló, ha a kialakuló tehetetlenségi erők és a nehézségi erők aránya azonos. A Froude számnak olyan áramlásoknál van jelentősége, melyeknél a folyadék súlyának jelentős szerepe van, így a szabad felszíni hullámmozgásnál, a hajó dinamikában valamint az olyan áramlásoknál, ahol lebegő szilárd részecskéket tartalmaz az áramló közeg, például pneumatikus szállításnál.

Vontatócsatorna hajómodellek vizsgálatára

A Froude szám az

összefüggésből számítható, ahol

az áramlás sebessége,
a nehézségi gyorsulás,
pedig a jellemző hosszméret (például a hajó hossza).

A hajódinamikát léptékhelyes modellek speciálisan erre a célra épített medencékben való vontatásával vizsgálják. A levonható következtetések céljából az életnagyságú hajó és a modell Froude-számának meg kell egyeznie. Azonban, mivel a hajó közegellenállását a hullámellenálláson kívül a víz viszkozitása miatti súrlódás is befolyásolja, a Reynolds-számoknak is egyezőeknek kell lenniük.

Források[szerkesztés]

  • Lajos Tamás: Az áramlástan alapjai. Előadási jegyzet. Budapesti Műszaki Egyetem Áramlástan Tanszék. Budapest, 1992. Kézirat. Magyar Elektronikus Könyvtár
  • Willi Bohl: Műszaki áramlástan. Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1983. ISBN 963-10-44831