Frittmann Testvérek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Frittmann János szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Frittmann Testvérek
Típus pincészet
Alapítva 1998
Székhely Soltvadkert
Cím Eötvös u. 5.
Iparág borászat
Forma korlátolt felelősségű társaság
Termékek bor
é. sz. 46° 15′ 18″, k. h. 20° 08′ 34″Koordináták: é. sz. 46° 15′ 18″, k. h. 20° 08′ 34″
A Frittmann Testvérek weboldala
Frittmann János

A Frittmann testvérek által működtetett borpincészet, a Frittmann Testvérek Kft. a Kunsági borvidék egyik legsikeresebb vállalkozása. A Frittmann János és Frittmann István nevével fémjelzett borok számos rangos szakmai megmérettetésen szerepeltek már kiemelkedően. Frittmann Jánost – és ezzel a testvérpár borászatát – a Magyar Borakadémia 2007-ben az Év bortermelőjének választotta.

Tevékenység[szerkesztés]

A Frittmann borászat családi vállalkozás. A bortermeléshez kapcsolódó munkálatokban az egész család szerepet vállal. Habár a mesterség folytatása már több generációs hagyomány, a vállalkozása 1998-tól lett hivatalosan Frittmann Testvérek Kft. A borászat a Kunsági borvidéken, Soltvadkerten található. Saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvénye 45 hektár[1] és további 70 hektár termőterületről vesznek át minőségi szőlőt más termelőktől. A család foglalkozik bortermeléssel, palackozással, értékesítéssel és vendégek számára borkóstolók szervezésével.

Frittmann János szakmai tevékenysége nem csak a híres cserszegi fűszeres vagy az ezerjó népszerűsítésében irányadó, hanem komoly szerepet játszott a többi magyar borvidékkel szemben gyakran hátrányos helyzetben lévő Kunsági borvidék értékeinek elismertetésében is. A szakma szemében szerényebb adottságokkal rendelkező vidék helyzetét kétszeresen nehezítette a kilencvenes évek végének borhamisítási botránya. Frittmann János a Szőlősgazdák bora védjegy bevezetésével eredményes módot talált rá, hogy kirekesszék a borhamisítókat a helyi borásztársadalomból.

Technológia[szerkesztés]

Borászatukban ötvözik a klasszikus és modern technológiákat is. A fehér és rosé borok reduktív technológiával, a vörösborok érleléssel készülnek. A testesebb, minőségi vörösborokat fahordóban ászokolják, egy részét új tölgyfahordóban érlelik. Kivételt képez a kadarka, ami nem igényel fahordós érlelést.

Borok és eredmények[szerkesztés]

A Frittmann testvérek borászata készít minőségi, táj- és asztali borokat, de fő profiljuk a minőségi borok termelése.

Népszerű boraik között érdemes megemlíteni az ezerjót, ami 2003-ban megkapta a Magyar Zászlósborok rendjének a zászlós bora kitüntető elismerést. Kínálatukban megtalálható a cserszegi fűszeres, rajnai rizling, chardonnay, ottonel muskotály, kékfrankos rosé, kékfrankos, oportó, kadarka, merlot és cabernet sauvignon is.

Az elért díjak és elismerések között talán a legrangosabb, hogy Frittmann Jánost az Év Bortermelőjének, hétköznapi szóhasználatban az Év Borászának választották 2007-ben. A kitüntetés természetesen a testvérpár egész munkásságának szól.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Borászat (magyar nyelven). Frittmann Borászat, 2011. [2013. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 25.)

További információk[szerkesztés]