Friedrich Boie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Friedrich Boie
Született 1789. június 4.
Meldorf
Elhunyt 1870. március 3. (80 évesen)
Kiel
Állampolgársága porosz
SzüleiHeinrich Christian Boie
Foglalkozása
Tisztség bíró

Friedrich Boie (Meldorf, 1789. június 4.Kiel, 1870. március 3.) német entomológus, herpetológus, ornitológus és ügyvéd.[1] Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „F.Boie”.

Élete[szerkesztés]

Németországban, a Schleswig-Holstein tartományban fekvő Meldorf településen született, és Kielben hunyt el. Egyik fivére, a nála öt évvel fiatalabb Heinrich Boie szintén zoológus lett. 1860-ban a Leopoldina Német Természettudományos Akadémia rendes tagjává választották.

Fő művei közé tartozik a Bemerkungen über Merrem's Versuch eines Systems der Amphibien (Megjegyzések Merrem: Versuch eines Systems der Amphibien című munkájához, 1827) és az Auszüge aus dem System der Ornithologie (Szemelvények a madártan rendszeréből, 1844).

Friedrich Boie számos, a tudomány számára korábban ismeretlen, új állatfaj leírója volt, emellett ő különített el néhány, korábban nem elhatárolt madárnemet is, így például a Glaucis kolibrinemet, a Progne fecskenemet , a Pericrocotus kakukkgébics genust, a kotingafélék közé tartozó Lipaugus nemet, a bagolyfélék közül különhatárolt Athene nemet és a kakukkfélék családjának Chrysococcyx nemzetségét. Fiatalon elhunyt öccsével közösen ők voltak körülbelül 50 új hüllőfaj leírói is.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Beolens B, Watkins M, Grayson M. 2011. The Eponym Dictionary of Reptiles. Baltimore: Johns Hopkins University Press. xiii + 296 pp. ISBN 978-1-4214-0135-5. ("Boie", p. 31).
  2. The Reptile Database. www.reptile-database.org.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Friedrich Boie című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]