Friedrich Boie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Friedrich Boie
Született1789. június 4.
Meldorf
Elhunyt1870. március 3. (80 évesen)
Kiel
Állampolgárságaporosz
SzüleiHeinrich Christian Boie
Foglalkozása
Tisztségebíró
A Wikimédia Commons tartalmaz Friedrich Boie témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Friedrich Boie (Meldorf, 1789. június 4.Kiel, 1870. március 3.) német entomológus, herpetológus, ornitológus és ügyvéd.[1] Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „F.Boie”.

Élete[szerkesztés]

Németországban, a Schleswig-Holstein tartományban fekvő Meldorf településen született, és Kielben hunyt el. Egyik fivére, a nála öt évvel fiatalabb Heinrich Boie szintén zoológus lett. 1860-ban a Leopoldina Német Természettudományos Akadémia rendes tagjává választották.

Fő művei közé tartozik a Bemerkungen über Merrem's Versuch eines Systems der Amphibien (Megjegyzések Merrem: Versuch eines Systems der Amphibien című munkájához, 1827) és az Auszüge aus dem System der Ornithologie (Szemelvények a madártan rendszeréből, 1844).

Friedrich Boie számos, a tudomány számára korábban ismeretlen, új állatfaj leírója volt, emellett ő különített el néhány, korábban nem elhatárolt madárnemet is, így például a Glaucis kolibrinemet, a Progne fecskenemet , a Pericrocotus kakukkgébics genust, a kotingafélék közé tartozó Lipaugus nemet, a bagolyfélék közül különhatárolt Athene nemet és a kakukkfélék családjának Chrysococcyx nemzetségét. Fiatalon elhunyt öccsével közösen ők voltak körülbelül 50 új hüllőfaj leírói is.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Beolens B, Watkins M, Grayson M. 2011. The Eponym Dictionary of Reptiles. Baltimore: Johns Hopkins University Press. xiii + 296 pp. ISBN 978-1-4214-0135-5. ("Boie", p. 31).
  2. The Reptile Database. www.reptile-database.org.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Friedrich Boie című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]