Freestyle labdarúgás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Freestyle foci szócikkből átirányítva)

Freestyle Foci (Freestyle Soccer).

A sportág teljesen eltér a hagyományos, ismert nagypályás futballtól. Legközelebbi foci „rokona” a futsal. A sport a foci elemeken át a zsonglőrmutatványokig mindent magába foglal. A Freestyle, mint szabad stílus, amely azt jelenti, hogy lényegében akármit csinálhatsz a labdával.

A sport 4 fő ágra szakad:

 • Low-Air body: ezek azok a trükkök, amelyek többségében mindig lábbal a levegőbe tartjuk a labdát, és különféle látványos mozdulatokat hajtunk végre a labda körül (legismertebb trükk az atw (around the world) azaz a világkör);
 • Upper body: felső testtel tartjuk levegőben a labdát, fontos, hogy itt nem a fejelgetésről van szó, hanem a felső test illetve a fejen való labdaegyensúlyozásról.

- Sitting: ülve tartjuk levegőben a labdát, vagy különböző általában talpon, sípcsonton tartjuk meg a labdát;

 • Groundmoves: A freestyle foci azon sportága, melynek a legnagyobb köze van a nagypályás, de inkább a kispályás focihoz (futsal). Tulajdonképpen cselek egymás után lévő sorozata.

Történelem[szerkesztés]

A sportág történelme nem nyúlik vissza nagyon az időben. Bár pontos időpontot nehéz lenne mondani, de nagy valószínűséggel, 10-20 évvel ezelőttire tehetőek azok a momentumok, melyek a sportág máig töretlen sikeréhez vezettek. Egyes elméletek szerint, a legendás targentin klasszis, Diego Maradonától, mások szerint a holland utcákon tartott Street fociból vagy brazil tengerparti fociból indult útjára a sport. Valószínűleg ezeknek keveredéséből alakult ki a freestyle foci. A sportág valódi áttörésének ideje 2003-ra tehető, amikor a marokkói születésű, holland Soufiane Touzani első videója elkészült, amit máig az egyik legismertebb és legjobb videónak tekintenek. A mai sportolók többsége - állítása szerint - e videó hatására kezdett el freestyle-ozni. Hatalmas löketnek számított a freestyle életében továbbá, hogy a sportszergyártó cégek is felkarolták egy-egy nevesebb labdarúgóval (Ronaldinho, Edgar Davids) a sportot, így az emberek a különböző reklámok által szerezhettek róla tudomást.

Magyarországi megjelenése 2004-2005-re tehető, melynek népszerűsítésében nagy szerepet játszott Németh Ádám, aki 2004 és 2012 között töltötte be az Első Magyar Freestyle Foci Egyesület elnöki posztját. Teljes elnöksége alatt, 7 versenyt rendezett, több tíz találkozót és ő általa nyert területet a sport a piacon. Persze, nagyobb dolgot nem tudott volna elérni Németh Ádám Karászi Rocco Roland, és Sűrü Fx Tamás, az Első Magyar Freestyle Foci Egyesület szintén alapító tagjai nélkül, akik jelenleg is az egyedüli világklasszisok a férfiak között, hiszen Ők képesek Magyarországot érdemben képviselni. Említésre méltó Sűrü Fx Tamás 2006-os világbajnoki helyezése, amely szintén nagy lökést adott a sport hazai ismertségének, majd később Karászi Rocco Roland is megerősítette ezt Brazíliában, szintén világbajnoki helyezéssel. Jelenleg már sem Roland sem Tamás, nem tartoznak az Első Magyar Freestyle Foci Egyesület tagjai közé, mert megelégelték a Sport Agency Kft. menedzser cég 50%-os profitját. Napjainkban a www.freestylefoci.hu oldal számít Magyarország első számú freestylefocival foglalkozó honlapjának, melyet az Első magyar Freestyle Foci Egyesület üzemeltet 2006 óta, amely Magyarország egyetlen hivatalos freestyle foci egyesülete. Továbbá facebookon is megtalálható a www.facebook.com/FreestyleFoci fanpage oldal és a Magyar Freestyle Foci Fórum, amelyben a sportág napi hírei és újdonságairól kaphat információt. Illetve az Első Magyar FreestyleFoci Egyesületből kilépett világklasszisok által későbbiekben létrehozott szervezet a menedzserektől mentes Magyarfreestylefoci Sűrü Fx Tamás világklasszis freestyler vezetésével, a www.magyarfreestylefoci.hu és annak facebookos felülete a www.facebook.com/magyarfreestylefoci. (A két oldal eltér egymástól, üzemeltetői más freestyle csapatok tagjai)

Versenyek[szerkesztés]

Red Bull Street Style(RBSS) Elődje a Red Bull Réacccion volt, amit Közép-A, merikában tartottak meg. Az első RBSS versenyt 2008-ban rendezték meg, a Brazíliai Sao Paulo-ban. A világbajnokság előtt minden országban kvalifikációs versenyeket rendeznek, hogy eldőljön kik vesznek részt a világbajnokságon. A döntőig a francia Sean és a japán Yosuke vett rész, ahol Sean nyert. Itt egy magyar versenyző, Karászi Roland "Rocco" képviselte hazánkat és ért el negyedik helyet. 2010-ben Fokvárosban rendezték meg a versenyt, ahol Azun nyert. Itt is részt vett egy magyar, Sűrü Fx Tamás aki a legjobb 16 freestyle focisták között végzett. 2012-ben ismét Rocco képviselte hazánkat, de ugyan ebben az évben Szász Kitti megnyerte a női VB-t, illetve ezt megismételte 2013-ban is.

Masters Of The Game(MOTG) Egy freestyle foci és panna verseny. Az első MOTG-t Amszterdamban(2006)rendezték meg, amit John Farnworth nyert meg Mr Woo ellen. A harmadik helyen a magyar Sűrü Tamás Fx fedőnéven elterjedt freestyler végzett. 2011-ben Abu Dzabiban rendezték meg, ahol Kovács Péter " Petike" elnyerte az amatőr világbajnoki címet.

HFC1: Hungarian Freestyle Champs: Szárligeten 2010. március 6-án megrendezett Magyar verseny Száron, amelyet Potyinho nyert Milcsi ellen, a 3. helyezett Kalna Dávid lett, 4. HK.

Intersport Freestyle Foci Kupa: 2010 nyarán a 2010-es Foci VB döntőjére rendezett verseny, amelyet Karászi Roland 'Rocco' nyert, Bibe lett a 2. míg Milcsi a 3.

HFC2: 2010 december 4-én a versenyt Szárligeten rendezték meg, Kovács Péter "Petike" nyerte meg, Mettz ellen, a 3. helyezett Milcsi lett, 4. Lippi.

Decathlon Freestyle Football Cup: 2011. július 16-án került megrendezésre. Első helyet Kvartam csípte el, a másodikat Fx, a 3. helyezett Kálna Dávid.

Hungarian Freestyle Football Online Competition (HFFOC): 2011 szeptemberében meghirdetett, két hónapot felölelő, online videós verseny 1. helyezettje Kálna Dávid, 2. Kállai Csaba, 3. Jedi István.

HFC3: 2013. március 5. Szárligeten 2013. március 5-én megrendezett Magyar verseny, amelyet Mathaus nyert Djota (CRO) ellen, a 3. helyezett Kersche (AUS), 4. Pongi

Zamárdi OB: 2013. augusztus 27. 1. Szilárd 2. TG 3. Titusz

Trükkök[szerkesztés]

Ma már szinte megszámolhatatlan mennyiségű trükk létezik, valószínűleg további rengeteg fog születni a közel jövőben, a sportág nagymértékű fejlődése miatt. Hogy, hogyan keletkeztek kezdetben a trükkök, hogyan alakultak ki, nem tudni. Valószínűleg jó néhány trükk a footbagból jött át a freestyle fociba (néhány trükknél még a nevek is megegyeznek. A sportág fejlődésével új trükkök születtek melynek neveit a kreálóitól kapta. A trükkök nevét általában rövidítve, mozaikszóként használjuk.

A trükkökről készült részletes bemutató és tanító videók a www.freestylefoci.hu-n megtalálhatóak!

Alaptrükkök[szerkesztés]

Stallok[szerkesztés]

- Foot stall (a lábfejen tartod meg a labdát) - Neck stall (nyakadban törzsedet megdöntve tartod meg a labdát) - Head stall (talán a leghíresebb mindegyik közül, vagy az orrnyergeden vagy pedig a homlokodon egyensúlyozol a labdával) - Shoulder stall (vállon tartod meg a labdát, fejed segítségével korrigálhatsz) - Chest stall (mellkason tartod meg a labdát) - Nose stall (orrod hegyével tartod egyensúlyban a labdát) - Lip stall (szádon tartod meg a labdát) - Side-Head stall (a halántékodon tartod meg a labdát) - Shin stall (sípcsontodon tartod egyensúlyban a labdát, ezt főként ülve, de állva is lehet csinálni) - Toe stall (lábujjadon tartod meg a labdát)

Low-air body trükkök[szerkesztés]

-itt olyan sok trükk lenne, hogy ezt nehéz lenne mind leírni, így csak párat említek meg. Fontos tudnivalók hozzá: (ezek nem trükkök csupán jelzők) -Inside: Ez azt jelenti, hogy a labdát befele kerülöd -Outside: Ez azt jelenti, hogy a labdát kifele kerülöd -Reverse: Az eredeti kerülés ellentétét jelenti, általában inside-ból lesz outside -Alternative: Ez azt jelenti, h ellentétes lábbal kerülöd meg a labdát, mint amivel elkezded a trükköt (fontos, hogy az alap trükköknél az ATW alternatívban HTW nem pedig ATW!!!) -Opposite: ellentétes, általában mi ezt a gyengébbik lábnak hívjuk -Half: fél kerülést jelent -NT: no touch: érintés nélkül, tehát két trükk között nincsen érintés -Combo (Kombó): Trükkök egymás utáni sorozata, például 2 atw egymás után, ahol nem dekázunk a két trükk között

Alaptrükkök[szerkesztés]

-ATW: Teljes nevén Around The World azaz világkör, tévesen villámkörként is emlegetik de kevésbé elterjedtebb neve a Davids kör is. A legelső alaptrükkök egyike, amit a freestyleosok elsajátíthatnak. Deákázás közben vagy footstallból azonos lábbal megkerülöd a labdát

-HTW: Teljes nevén Hop The World. A dolog nyitja, hogy a labdát felrúgva, a másik, az addig támaszkodó lábunkkal kerüljük meg.

-CROSSOVER: Többféle változata ismert, a labdát tulajdon képen keresztezést jelent a trükk, hiszen a lábaid között keresztbe rúgod fel a labdát.

-HALF ATW: Ez a trükk tulajdonképpen ugyan az, mint gy atw, itt is ugyan úgy azzal a lábaddal kerülsz, amelyikkel tartod a labdát, DE itt nem ugyanazzal, hanem a másik lábaddal érsz bele.

Az utóbbi trükköket nem nehéz elsajátítani, körülbelül pár hetet, max 1-2 hónapot vesz igénybe, de ez kórtól és hozzáállástól, testfelépítéstől is függ.

Haladó trükkök[szerkesztés]

TATW: Az egyik legkedveltebb trükk. Nevét egy híres freestyle focistáról, Soufiane Touzaniról kapta (Touzani Around The World), hiszen ő csinálta meg legelőször. Tulajdonképpen egy outside atw és egy crossover összeolvasásából született. Az atw után, a másik lábunk alatt is felrúgjuk a labdát, így tulajdon képen mindkét lábunkkal „átrepüljük” a labdát. Ezt a legnehezebb sajnos megérteni, először jó ha fejben összeáll a trükk. Ez a trükk a low-air szinte alapja. Aki komolyan szeretne ezzel foglalkozni, annak ezt kell elsajátítania mindenekelőtt. Ha inside atw-vel csináljuk, a trükk neve MATW (Micthy Around The World) Ugyanúgy létezik belőlük Alternative változat is, azt ATATW és AMATW-nak hívják, ez csak annyiban különbözük, hogy atw helyett htw-t csinálunk.

AATW: Ezt is egy híres freestyler csinálta meg először Abbas Farid, Ez a trükk egy reverse crossover és egy inside atw összeolvadása, Ez a trükk a tatw megfordítása. Először a labdát egyik lábaddal felrúgjuk, míg a másikkal kifele megkerüljük, majd rögtön azzal a lábbal amelyikkel felrúgtuk beleérünk és megkerüljük befele. Kifele is létezik a trükk, ha outside atw-vel csináljuk

LATW: Ez is egy híres trükk, hívják Dupla atw-nek is. Palle csinálta meg először, de Lemmens találta ki, így lett Lemmens ATW. A trükk 2 atw érintés nélküli összekapcsolása, a labdát ugyanazzal a lábbal kétszer kell megkerülni amelyikkel felrúgjuk a levegőbe. Lehet befele és kifele is csinálni. Ebből is létezik Alternative (alatw) de össze lehet őket kepcsolni a tatw-val vagy matw-val (ltatw és lmatw) vagy abbas atw-val (laatw)

HTATW és HMATW: Ezt a két trükköt Hommie találta ki, erre utal a H betű a trükk elején. a trükk egy half atw és egy htw-ből áll érintés nélkül. a HTATW a legegyszerűbb minden dupla kerülős trükk közül. Tulajdonképpen egy tatw ugrással, ahol a crossover inside htw-vé válik. A trükk körülbelül olyan, mintha páros lábbal átugranánk a labdát. Azzal a lábbal kerülünk amelyikkel felrúgjuk a labdát. A HMATW ugyan ez, csak az első kerülés befele történik. Ezekből is léteznek Alternative változatok AHMATW és AHTATW.

Nehéz trükkök[szerkesztés]

-Ezeket a trükköket már csak azért írom ide, mert a freestyle legtetejét képviselik egyelőre, több éves gyakorlás után tanulhatóak meg

-PATW: A legelső hármas kerülés a Földön. Palle csinálta meg először, és ezért kapta a Palle Atw nevet, a trükk 3 atw érintés nélküli megkerülése.

-SKALA ATW és ELDO ATW: 2. illetve 4. 3-as kerülés a Földön. A Skala atw-t Szymon Kalski csinálta meg először és testvéréről Skala-ról kapta a nevét, a trükk 3 kerülésből áll, először kezdő lábbal kifele, majd másik lábbal befele végül kezdő lábbal befele. Az Eldo atw-t először Kacper Rykis csinálta meg, aki egy lengyel rapperről kapta nevét (ELDO). A trükk ugyan az mint "testvére" A Skala atw, csak itt az első kerülés is befele történik.

-HTLATW: 3-as kerülések közül talán a legkönnyebb, ez egy Htatw amelynél a htw helyett alatw-t csinálunk tehát egyik lábbal kifele kerülünk egyet, míg a másikkal kettőt befele. Legelőször Pawel Skóra csinálta meg, akihez talán a világ legtöbb trükkje fűződik low-airben.

Upperbody trükkök[szerkesztés]

- Tulajdonképpen a fenn említett stallokból állnak. Itt is léteznek kombók, amelyek stallok egymás után való megcsinálásából állnak. Fontos, hogy ne használjuk a kezünket. Híres Upper trükkök például az atm (Around The Moon), ahol neckstallból a fejeddel kell megkerülni a labdát, ennek is van dupla variációja amely a Latm (Luki Around The Moon). Illetve létezik a 360 amely neck stall-bal shoulder stall-chest stall-jobb shoulder stall-neck stall kombo, tehát a labda a törzsed körül megy körbe. A Helikopter is egy népszerű trükk a labdát a fejeden tartod meg, de gy, hogy eközben a labda pörög. Illetve léteznek az úgynevezett ROLL-ok.

Sitting trükkök[szerkesztés]

-Shin Stall: Sípcsontos tartod meg a labdát (létezik side shinstall is, amely jóval nehezebb ennél)

-Sole Stall és Sole Juggle: Talpadon tartod meg a labdát, illetve a talpadon dekázol. Magyarország ebből világrekorder. Csima Pongrác több mint 1 órán át dekázott talpon.

-Itt nem nagyon léteznek atw-k és hasonló mozdulatok, inkább a crossoverek befele és kifele, illetve az úgynevezett X-crossok amelyeknél a lábad keresztbe van, míg a másikkal dekázol. -Sittingben inkább a kreativitás a fontos, itt van talán a legnagyobb szabadsága a freestylernek, szinte akármit csinálhat a labdával.

Leghíresebb külföldi sportolók[szerkesztés]

 • Abbas Farid (Wales)
 • Azun (Norvégia)
 • Daniel Rooseboom (Hollandia)
 • John Farnworth (Anglia)
 • Kamalio Ev (Dél-Afrika)
 • Nam The Man (Írország)
 • Palle (Svédország)
 • Sean (Franciao.)
 • Skora (Lengyelország)
 • Touzani (Hollandia)
 • Yosuke Yokota (Japán)

Leghíresebb magyar sportolók[szerkesztés]

 • Adam182 (Németh Ádám, volt freestylefoci szövetségi elnök)
 • TG (Tóth Gábor) (Nem hivatalos ATW (világkör) világrekorder, Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Elnök, www.freestylefoci.hu, 2013 magyar Sick3 1. helyezett)
 • Kitti (Szász Kitti) ( 1. helyezett 2011 Prága Világbajnokság, 1. helyezett RBSS 2012, 2013, 2014 Világbajnokság, 2013 Európa-bajnok)
 • Petike (Kovács Péter) (1. helyezett 2011. Dubai MOTG világbajnokság, Magyar bajnok 2010)
 • Rocco (Karászi Roland) (4. helyezett 2008 RBSS világbajnokság Sao Paolo, 2009 Prága Sick3 1. helyezett, 2x magyar RBSS bajnok, Intersport Cup 1. helyezett, 2012 Prága Sick3 1. helyezett)
 • Fx (Sűrü Tamás) (Masters Of The Game 2006 3. helyezett világbajnokság, 2007-es magyar bajnok, 2009 magyar RBSS 1. helyezett, 2009 Streetmasters Amsterdam első helyezett, 2009 Streetmasters Amersfoort első helyezett. www.magyarfreestylefoci.hu)
 • Lippi (Lipták Zoltán, Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Tagja, www.freestylefoci.hu, a magyar freestyle közösség, élet szerkesztője)
 • Kvartam (Kvárta Mátyás) (Magyar Bajnok 2011)
 • Valentino (Tarcsi Bálint, Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Tagja, www.freestylefoci.hu)
 • Bibe (Bibók Balázs, Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Tagja, www.freestylefoci.hu)
 • Hajagos Máté (2013, 2015 Magyar Bajnok, Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Tagja, www.freestylefoci.hu)
 • Lacinho (Laczik László, www.magyarfreestylefoci.hu)
 • Potyinho (Fábry Pál) (Magyar Bajnok 2010, 2009 Online Verseny 1. helyezett)
 • Hamvay Szilárd (Magyar Bajnok 2013, 2013 Magyar Leghosszabb Kombó 1. helyezett, 2012 HOS Online Verseny 1. helyezett, Nem hivatalos PATW világrekorder, 2015 Magyar Sick3 1. helyezett)
 • Jedinho (Jedi István, 2013 magyar Sick3 1. helyezett)
 • Milcsi (Szabó Milán, 2010 Online Verseny 1. helyezett)
 • Mickey (Mudri Miklós, 2010 Online Verseny 1. helyezett
 • Kálna Dávid (2011. Online Verseny 1. helyezett))
 • Mettz (Buday Mátyás)
 • Nodika (Keresztesi Róbert)
 • Tomso (Mészáros Tamás, 2013. Magyar Sick Three 3. helyezett, 2015 Országos Bajnokság 3. helyezett Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Tagja, www.freestylefoci.hu)
 • HK (Horváth Kevin, 2008 Online Verseny 1. helyezett)
 • Mumin (Badenszki Márk)