Freekick

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Freekick egy internetes futballmenedzser-játék.

Rövid leírás[szerkesztés]

A Freekick egy Interneten játszható, web-alapú, sokszereplős, nemzetközi szerepjáték, amelyben a játékos egy futballcsapat teljes irányításával vesz részt. Az játékos egymaga felügyeli futballcsapatának játékosait, azok edzését, a játékosok adás-vételét, a csapat összeállítását minden egyes mérkőzésre és a klub pénzügyi tevékenységét. A játékban részt vevő csapatok nemzeti bajnokság különböző – 14 csapatos – osztályaiban szerepelnek, ahol a bajnokságban elért eredmények alapján jutnak feljebb, vagy esnek ki. A játéknak nincs vége, bajnoki szezonok folyamatosan követik egymást. Minden részt vevő nemzeti közösségnek saját válogatottjai vannak (felnőtt és utánpótlás), amelyeket választott szövetségi kapitányok irányítanak.

Regisztráció[szerkesztés]

A játék teljesen ingyenes, csak internetkapcsolat és bármilyen webböngésző szükséges hozzá. A regisztráció feltétele, hogy minden jelentkező játékosnak csak egy csapata legyen, és a csapatát a nemzetének (állampolgárságának) megfelelő nemzeti színekben indítsa. A játék készítői rugalmasságot tanúsítanak nemzetiségi kérdésekben, ezért külön kérésre lehetséges saját csapat indítása az anyanemzet keretein belül is.

A játékos a regisztráció után napokon belül megkapja csapatát.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékosnak egy részről gondoskodnia kell a csapatához tartozó játékos keretről és a játékosok megfelelő, hatékony edzéséről, másrészről mérkőzésről mérkőzésre össze kell állítania a csapatát és az alkalmazandó csapat-taktikát, harmadrészről gondoskodnia kell csapatának stabil pénzügyi helyzetéről.

A játék felépítése[szerkesztés]

Nemzetközi kupák[szerkesztés]

A nemzetközi kupákat minden idényben megrendezik. A csapatok világranglista-helyezésük alapján kerülnek beosztásra: A legjobbak a Nemzetközi Kupába kerülnek; ezután az Árnyék Kupa A; majd az Árnyék Kupa B következik. A kupában addig szerepelhetnek a csapatok, amíg egy mérkőzést el nem vesztenek. Csak a felnőtt csapatoknak van kiírva Nemzetközi kupa.

Nemzeti bajnokságok[szerkesztés]

Minden önálló nemzetnek saját bajnoki rendszere van. (Egyes, kis létszámú nemzeteknek nincs külön bajnoki rendszerük, ők egy közös bajnokságban vesznek részt, ugyanakkor saját válogatottal rendelkezhetnek.) A bajnoki rendszer felépítése minden országban azonos, csak a legfelső liga elnevezése más-más, a nemzeti beállításnak megfelelően. Magyarország esetében ennek a ligának a neve: NB1.

További bajnoki osztályok és csoportok:
1. osztály (1 csoport)
2. osztály (1 csoport)
3. osztály (1 csoport)
1. amatőr liga (4 csoport)
2. amatőr liga (16 csoport)
3. amatőr liga (64 csoport)
4. amatőr liga (256 csoport)
5. amatőr liga (1024 csoport)

Minden csoportban 14 csapat szerepel és egy bajnoki szezon alatt egyszer játszik minden más csapattal.

Minden klub egy felnőtt és egy utánpótlás csapatot indít valamelyik osztály, valamelyik csoportjában. A felnőtt és utánpótlás csapatok szereplése egymástól független, így nem feltétlen lesznek mindig ugyanabban a csoportban.

A szezon felépítése[szerkesztés]

Egy szezon 14 héten keresztül tart, ami alatt 13 fordulót, valamint az osztályzó mérkőzéseket tartanak. Aki nem kötelezett osztályzó mérkőzésre, annak az utolsó héten nincs mérkőzése a hétvégén. Ezek a managerek a pénzkiesés kárpótlására ellensúlyozást kapnak a játéktól.

Egy héten az alábbi mérkőzések lejátszására van lehetőség:

hétfő: ezen a napon rendezik a felnőtt és utánpótlás válogatott mérkőzését;
kedd: a nemzeti liga kupa mérkőzések napja, csak azok játszanak, akik a kupaküzdelmekből még nem estek ki;
szerda: a nemzetközi kupamérkőzések napja, csak azok játszanak, akik a kupaküzdelmekből még nem estek ki;
csütörtök: barátságos mérkőzések napja, nem kötelező, kihívás-elfogadás alapon működik;
péntek: nincs mérkőzés;
szombat: ificsapat (21 éven aluli játékosok) bajnoki mérkőzése;
vasárnap: felnőtt csapat mérkőzése

További minden héten kedden állapítják meg a játékosok fizetését, csütörtöktől lehet az utánpótlásból igazolni egy 15 éves játékost és pénteken történik meg a heti pénzügyi zárás. Ezen kívül az előfizetők támogatói napjaik felhasználásával indulhatnak egyéni kupákban, melyeket hetente maximum 3-szor, kedden, csütörtökön, vagy pénteken rendezhetnek.

A játékosok[szerkesztés]

Minden újonnan regisztrált csapat 12 felnőtt korú és 12 ifi mezőnyjátékost, továbbá két-két kapust kap. Ezen kívül további játékosok csak az utánpótlásból (csapatonként hetente egy) kerülhetnek a játékba. Minden klubnak lehetősége van arra, hogy a pénzügyi kerete terhére további játékosokat vásároljon a közös játékospiacról, vagy ott megvételre kínálja fel saját játékosát.

A játékosok folyamatosan öregednek, minden nap 6 "Freekick-nappal" lesznek öregebbek, vagyis szezononként 1,6 évvel lesznek öregebbek. Így az utánpótlásból 15 évesen igazolt játékos 3-4 szezont tölthet el az ifi csapatban, valamint 6-7-8 szezont a felnőttek között. 55 éves korukban a játékosok automatikusan visszavonulnak.

A csaptok szereplését alapvetően a pályára lépő játékosok egyéni képességei határozzák meg.

A mezőnyjátákosoknak nyolc meghatározó tulajdonságuk van, amelyeket a mérkőzés során különböző szituációkban felhasználnak (kapuralövés, támadó helyezkedés, labdakezelés, átadás, légjáték, állóképesség, szerelés és védekező helyezkedés).

A kapusoknak öt tulajdonságuk van, amelyeket a mérkőzés során a védelem megszervezésében és a védésben felhasználnak (reflex, helyezkedés, kifutás, labdabiztonság, szervező készség).

Minden képességeknek két értéke van (0-100 pont között), az aktuális (ezt használja a mérkőzésen) és a potenciális (ez jelzi a játékosban rejlő lehetőségeket). Minden képesség külön-külön edzhető. Az edzések hatására a játékos képességeinek aktuális értéke nő. Az edzés hatékonysága jelentősen csökken, ha az aktuális képesség értéke elérte a potenciális értéket. Egy héten 5 alkalommal van edzés, amelyeken a játékos képességei nőhetnek.

Az utánpótlás korú játékosok (15-21 év között) potenciális értékei még szintén nőhetnek, így a fiatal játékosok végleges lehetőségeiket csak 21 éves korukra szerzik meg.

Ezen kívül minden játékos kötelezően rendelkezok 1-3 általános tulajdonsággal, amelyek kis mértékben szintén befolyásolják a mérkőzésen nyújtott teljesítményüket, de van olyan tulajdonság is, amelyik azt eredményezheti, hogy például indulatosan beszél a bíróval, amiért sárga lapot kaphat, de ha elbűvölő személyiséggel rendelkezik, akkor akár le is beszélhetoi a bírót a lap kiosztásáról.

Továbbá minden játékos rendelkezhet 0-3 speciális labdarúgó tulajdonsággal, amelyek szintén befolyásolhatják teljesítményét.

A taktika és csapat összeállítás[szerkesztés]

A játék legösszetettebb feladata a csapat összeállítása a következő mérkőzésre és a megfelelő taktikai elemek kiválasztása. A kapuson kívül 12 különböző poszt áll rendelkezésre, amelyek mindegyike más-más képességeket igényel. A játékosok kiválasztásánál figyelembe kell venni az ellenfél várható összeállítását, illetve az ellenfél játékosainak képességeit, hogy mindig a megfelelő játékosokat állíthassuk a megfelelő pozícióba. Külön beállíthatjuk minden játékos esetében, hogy a pályán mit tegyen különböző szituációkban, illetve taktikai beállításokat tehetünk a teljes csapat feladataira vonatkozóan.

Szintén fontos eleme a mérkőzésre történő felkészülésnek a megfelelő cserék beállítása, illetve a mérkőzés során, az általunk beállított feltételek teljesülése esetén végrehajtandó feladatok, beállítások összeállítása. Például ha sikerül megszerezni a vezetést, akkor a csapat védekező taktikát kövessen, vagy hátrányba kerülés esetén hogyan erősítsük meg a támadó játékot.

A mérkőzés motor[szerkesztés]

A mérkőzés motor a két csapat összeállítása és taktikai beállításai alapján legenerálja a mérkőzést. A mérkőzésről készülő tudósítás részletesen megjeleníti a fontosabb eseményeket. Ezek az események mindig valamelyik csapat támadásának megindításával kezdődnek és a szerelésig, vagy a helyzet befejezéséig tartanak. A helyzetek általában négy részből állnak: a helyzet megindításából, a középpályán történő tevékenységből, a tizenhatoson belüli tevékenységből és a helyzet befejezését jelentő kapura lövésből. Azonban a saját és ellenfél játékosainak képességeitől és a beállított taktikától függően ez az eseménysor bármikor megakadhat a védők szerelésén, vagy labdaszerzésén, amelyből akár ellentámadás is indulhat.