Free Art License

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Free Art License
A Free Art License logója.
Ingyenes szoftver Igen
GPL kompatibilitás Nem
Copyleft Igen
Weboldal artlibre.org

A Free Art License (rövidítve: FAL, franciául: Licence Art Libre) egy copyleft licenc,[1] amely biztosítja a jogot a kreatív alkotások szabad másolhatóságára, terjeszthetőségére, és átalakítására a szerző kifejezett engedélye nélkül.

A Free Art License elismeri és védi ezeket a jogokat. Ennek érdekében lett úgy megfogalmazva, hogy mindenki szabadon használhassa az emberi elme alkotásait kreatív módon, függetlenül azok típusától és kifejezési formájától.

Míg a nyilvános hozzáférést az ember szellemi alkotásaihoz[2] általában korlátozza a szerzői jog, ezen segít a Free Art License. Ez az engedély lehetővé kívánja tenni a mű forrásainak használatát, hogy így teremtsen új feltételeket az alkotás lehetőségeinek növelésére. A Free Art License biztosítja a jogot egy mű felhasználására, és elismeri a jogosult és a felhasználó jogait és felelősségét.

A digitális technológiák létrehozása és fejlesztése, az internet és a szabad szoftverek[3] megváltoztatták az alkotás folyamatát: a szellemi alkotások egyértelműen szétoszlanak, kicserélődnek és megváltoznak. Lehetővé teszik közös munkák készítését, amelyben mindenki a legjobbat nyújthatja a többiek javára.

A Free Art License fő célja a szellemi alkotások támogatása és védelme a copyleft elvei szerint: a felhasználás, másolás, terjesztés, átalakítás szabadsága, és a kizárólagos eltulajdonítás tilalma.

Források[szerkesztés]

  1. A copyright-tól a copyleft-ig. [2007. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 22.)
  2. Jogi fórum
  3. Netpolgár

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Free Art License című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.