Free (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Free
Információk
EredetEgyesült Királyság, London
Alapítva1972
Aktív évek1968-1971, 1972-1973
MűfajBlues-rock, hard rock, rhythm and blues
KiadóA&M (US), Island
Kapcsolódó előadókThe Bluesbreakers, Bad Company, The Firm, Queen + Paul Rodgers
Tagok
John Bundrick
Andy Fraser
Simon Kirke
Paul Kossoff
Paul Rodgers
Tetsu Yamauchi
A Free weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Free témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Free a második brit blueshullámhoz sorolandó zenekar volt. 1968-ban alakultak és a hatvanas-hetvenes évek fordulójának egyik legsikeresebb csapata volt, még ha zenéjükben és sikereikben a rock meghatározóbb is volt.

Pályafutás[szerkesztés]

Kossoff és Kirke a Black Cat Bones tagjaiként látták Rodgers szereplését a Brown Sugarrel, és felhívták, hogy csatlakozzon hozzájuk. Egy közös barát ismertette meg velük az akkor csupán 15 éves Andy Frasert, aki John Mayall mellett játszott, de a jazzes irányvonal nem volt kedvére. Így jöttek össze egy kis örömzenélésre, s miután az első este négy dalt termett, elhatározták, hogy együtt maradnak. Alexis Corner vette őket pártfogásba, ő adta a név ötletét is, és kieszközölt egy szerződést az Islandnél. A kiadó az új Rolling Stonesként reklámozta őket. Az első két lemez mérsékelt reakciókat váltott ki, de a Fire and Water (1970) már biztosította számukra a világhírt. Az All Right Now kislemez sikere valamint az Isle of Wight fesztiválon való szereplés (600 ezer ember előtt) nagyban hozzájárult a sikereikhez. Az 1970-es Highway LP után a zenekar szétesett. Rodger és Fraser szólistaként is megbukott. Kossoff és Kirke a texasi billentyűs Rabbit Bundrickkal és a basszusgitáros Tetsu Yamauchival felvették a Kossof, Kirke, Tetsu and Rabbit című lemezt. 1972-ben újra összeállt a csapat a Free At Last lemezhez. A turné során a Kisstadionban is felléptek ahol a Taurus volt az előzenekar. A turné során Kossoff kábítószerezése és a Rodgers - Fraser párharc ismét szakításhoz vezetett. Kossoff és Fraser távozott helyükre Tetsu és Rabbit állt. Így készült el a Heartbreaker LP, melyen Kossoff is gitározott. Erről a Wishing Well kislemez lett sikeres majd turné következett melyet Kossoff-fal kezdtek, de már Wendell Richardsonnal fejeztek be. A turné után a zenekar végleg feloszlott. Fraser ezután sem az Andy Fraser Banddel sem a Sharksszal nem ért el sikert. Kossoff létrehozta a Black Steet Crawlert de, 1976-ban kábítószeres szívelégtelenségben elhunyt. Tetsu a Rod Stewart féle Faces tagja lett, Rabbit stúdiózenészként folytatta, de két szólólemezt is kiadott és csatlakozott a Who 1978 és 1982 közti koncertjeihez is mint kísérőzenész. Rodgers és Kirke megalapították a Bad Companyt.

A gyakran alábecsült Free az egyik legjobb brit zenekar volt, mely izzó szellemével hosszú távon is hatott. Ezt bizonyítja, hogy az All Right Now 1991-ben is felkerült a listákra (az egyik sikeres rágógumireklám jóvoltából, melyben felcsendült a dal). Hatásukat bizonyítja, hogy például Robert Plant és Joe Lynn Turner is meghatározó hatásként említi Paul Rodgerst.

A feloszlás után Paul dolgozott Jimmy Page oldalán a The Firmben valamint a Queen újjáalakuló turnéján ő helyettesítette Freddie Mercuryt.

Stúdiólemezek[szerkesztés]

EP-k[szerkesztés]

Koncertlemezek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Jávorszky - Sebők: A rock története 2.
  • Mike Clifford: New Illustrated Rock Handbook
  • Allmusic Biography

További információk[szerkesztés]