Franz Bardon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Franz Bardon
Születési név František Bardon
Született 1909. december 1.
Opava
Elhunyt 1958. július 10. (48 évesen)
Brno
Állampolgársága cseh
Foglalkozása ezoterikus író
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Franz Bardon témájú médiaállományokat.

Franz Bardon (1909. december 1.1958. július 10.), a Monarchiához tartozó Osztrák-Szilézia fővárosában, Troppauban született, Viktor Bardon és felesége, Hedwika (leánykori nevén Heroldkova) elsőszülött fiaként. Mágus, a Hermetikus Mágia tanítója. A második világháború alatt Bardont Hitler elfogatta, majd arra buzdította, hogy okkult képességeivel segítsen neki megnyerni a háborút, ő ezt elutasította, mire megkínozták. A tábort megtámadó orosz katonák szabadították ki. Ezután folytatta gyógyítói munkáját, míg koholt vádak alapján 1958-ban le nem tartóztatták, majd bebörtönözték Brnóban. Rendőrségi őrizetbevétele alatt halt meg, 1958. július 10-én.

Fiatalkora[szerkesztés]

12 testvére volt, legtöbbjük már gyermekkorában meghalt. Felnőtté csak négy húga válhatott, Stefanie, Anna, Marie és Beatrix.

Munkássága[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Az általános iskola elvégzése után varrógépszerelőnek tanult a Minerva Üzemben.

Nevének eredete[szerkesztés]

A Frabato szó a Franz (FRA), Bardon (BA), Troppau (németül)-Opava (csehül) (TO) szavak összefoglaló rövidítéséből áll.

Művei[szerkesztés]

Élete az egy, igaz hermetikus mágiáról szólt. Három kötetet írt, ezek sorban : Az Igazi Beavatás Útja, A Mágikus Idézés Gyakorlata és Az Igazi Kabbala Kulcsa.

Negyedik, önéletrajzi kötete : Frabato, a Mágus, melyet tanítványa és titkárnője Otti Votavova írt meg. Bardon műveinek legjellemzőbb vonása az egyszerűsége, viszonylag kevés az elméleti rész, a hangsúlyt inkább a gyakorlati feladatokra helyezi. A Tarot beavatási rendszerét használja, minden egyes könyve a Tarot lapjainak feleltethető meg sorban. Tanítványai, William Mistele és Rawn Clark úgy jellemezték, mint a 20. század legjelentősebb tréningprogramja barmilyen mágikus tevékenységhez. Bardon szerint nem szükséges tanító a szellemi felemelkedéshez, azt önmagunk által ugyanúgy elérhetjük.

Az Igazi Beavatás Útja[szerkesztés]

Az Igazi Beavatás Útja lépésről lépésre vezet végig a gyakorlati mágia rögös útján. Bardon tanítási rendszere nagyon szerteágazó. Az Igazi Beavatás Útja 10 gyakorlati fokozatra van felosztva. A gyakorlatok egyidejűleg célozzák meg a Test, a Lélek, és a Szellem fejlesztését. Ezek a gyakorlatok okkult kepességeket indítanak be a tanulóban, nemessé teszik a lelkét, és minden tekintetben javítják az egzisztenciát. Kiengyensúlyozottá teszik, amely elengedhetetlen a spirituális előmenetelhez.Megtisztítja a személyiségét, nehogy rossz kezekbe kerüljün a misztérium.A tanuló be fogja látni ezt.

A Mentális gyakorlatok egyszerű megfigyléssel kezdődnek, innentől minden feladat az előzőre épül. Az Asztrális gyakorlatok módszeresen fedezik fel a saját pozitív és negatív valónkat, majd átalakítják a negatívakat előnyökké. A Fizikai test gyakorlatai kezdődnek az egyszerű tornagyakorlatokkal, fizikai, egészségi odafigyeléssel, a későbbiekben viszont ezeket építi be a mágikus gyakorlatokba, rituálekba.A Test uralására nagyobb hangot fektet minden más beavató rendszernél.

A Mágikus Idézés Gyakorlata[szerkesztés]

A Mágikus Idézés Gyakorlata Bardon második kötete a Szent Misztériumokból.Átadja a tudást a kapcsolatteremtéshez a különböző lényekkel, amelyek a földet, a bolygókat, a csillagokat, holdakat, idegen szférákat lakják.A Hermetikában különleges eszközökre van szükség ezekhez a rituálékhoz, amelyek készítését megtanítja.Szorosan kapcsolódik az Az Igazi Beavatás Útja-hoz, az abban leírt beavatás nélkül nem tudjuk véghezvinni az itt megadott gyakorlatokat.A Beavatottnak uralkodnia kell a megidézett lényeken, Isteni Hatalommal rendelkezik felette, a megidézett lények megpróbálnak befolyást nyerni felette, ám ellen kell állnia neki.

Külső hivatkozások[szerkesztés]