Franz Bardon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Franz Bardon
Született 1909. december 1.
Opava
Elhunyt 1958. július 10. (48 évesen)
Brno
Foglalkozása ezoterikus író
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Franz Bardon témájú médiaállományokat.

Franz Bardon (1909. december 1.1958. július 10.), a csehszlovákiai Opavában született, Viktor Bardon és felesége, Hedwika (leánykori nevén Heroldkova) elsőszülött fia. Mágus, a Hermetikus Mágia tanítója. Az Universalia nevű csehszlovák hermetikus rend beavatott tagja. A Második világháború alatt Bardont Hitler elfogatta, majd arra buzdította, hogy segítsen neki megnyerni a háborút, ő ezt elutasította, mire megkínozták. A tábort megtámadó orosz katonák szabadították ki. Ezután folytatta munkáját, míg 1958-ban le nem tartóztatták, majd bebörtönözték Brno-ban. Rendőrségi őrizetbevétele alatt halt meg, 1958. július 10-én.

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

12 testvére volt, legtöbbjük már gyermekkorában meghalt. Felnőtté csak négy húga válhatott, Stefanie, Anna, Marie és Beatrix.

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kezdetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az általános iskola elvégzése után varrógépszerelőnek tanult a Minerva Üzemben.

Nevének eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Frabato szó a Franz (FRA), Bardon (BA), Troppau (nemetül)-Opava (csehül) (TO) szavak összefoglaló rövidítéséből áll.

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Élete az egy,igaz hermetikus mágiáról szólt. Három kötetet írt,ezek sorban : Az Igazi Beavatás Útja, A Mágikus Idézés Gyakorlata és a Az Igazi Kabbala Kulcsa.

Negyedik,önéletrajzi kötete : Frabato,a Mágus,melyet tanítványával Otti Votavova-val íratott meg. Bardon műveinek legjellemzőbb vonása az egyszerűsége, viszonylag kevés az elméleti rész, a hangsúlyt inkább a gyakorlati feladatokra helyezi. A Tarot beavatási rendszerét használja,minden egyes könyve a Tarot lapjainak feleltethető meg sorban. Tanítványai,William Mistele és Rawn Clark úgy jellemezték,mint a 20. század legjelentősebb tréningprogramja barmilyen mágikus tevékenységhez. Bardon szerint nem szükséges tanító a szellemi felemelkedéshez,azt önmagunk által ugyanúgy elérhetjük.

Az Igazi Beavatás Útja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Igazi Beavatás Útja lépésről lépésre vezet végig a gyakorlati mágia rögös útján. Bardon tanítási rendszere nagyon szerteágazó. Az Igazi Beavatás Útja 10 gyakorlati fokozatra van felosztva. A gyakorlatok egyidejűleg célozzák meg a Test,a Lélek,és a Szellem fejlesztését. Ezek a gyakorlatok okkult kepességeket indítanak be a tanulóban,nemessé teszik a lelkét,és minden tekintetben javítják az egzisztenciát. Kiengyensúlyozottá teszik,amely elengedhetetlen a spirituális előmenetelhez.Megtisztítja a személyiségét,nehogy rossz kezekbe kerüljün a misztérium.A tanuló be fogja látni ezt.

A Mentális gyakorlatok egyszerű megfigyléssel kezdődnek,innentől minden feladat az előzőre épül. Az Asztrális gyakorlatok módszeresen fedezik fel a saját pozitív és negatív valónkat,majd átalakítják a negatívakat előnyökké. A Fizikai test gyakorlatai kezdődnek az egyszerű tornagyakorlatokkal,fizikai,egészségi odafigyeléssel,a későbbiekben viszont ezeket építi be a mágikus gyakorlatokba,rituálekba.A Test uralására nagyobb hangot fektet minden más beavató rendszernél.

A Mágikus Idézés Gyakorlata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Mágikus Idézés Gyakorlata Bardon második kötete a Szent Misztériumokból.Átadja a tudást a kapcsolatteremtéshez a különböző lényekkel,amelyek a földet,a bolygókat,a csillagokat,holdakat,idegen szférákat lakják.A Hermetikában különleges eszközökre van szükség ezekhez a rituálékhoz,amelyek készítését megtanítja.Szorosan kapcsolódik az Az Igazi Beavatás Útja-hoz,az abban leírt beavatás nélkül nem tudjuk véghezvinni az itt megadott gyakorlatokat.A Beavatottnak uralkodnia kell a megidézett lényeken,Isteni Hatalommal rendelkezik felette,a megidézett lények megpróbálnak befolyást nyerni felette, ám ellen kell állnia neki.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]