František Musil (zeneszerző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
František Musil
Életrajzi adatok
Született 1852. november 5.[1]
Prága
Elhunyt 1908. november 28. (56 évesen)[1]
Brno
Sírhely Brno Central Cemetery
Pályafutás
Műfajok
Hangszer orgona
Tevékenység

František Musil (Prága, 1852. november 5.Brno, 1908. november 28.) orgonista, a brnói orgonaiskola zeneszerzője és zenetanára.

Pályafutása[szerkesztés]

Osztrák hadsereg tisztjének családjában született. A Mala Strana-n (Kisoldal) található gimnáziumban végzett. Ezután zenét tanult és zongorázást, hegedülést, orgonálást. 1868-tól orgonistaként dolgozott először a svatého Haštala templomban, röviddel ezután a Szent Vitus-székesegyházban. 1870-től kezdve a brnói Szent Péter és Pál katedrális orgonistája, amelynek később karnagya lett. Írt számos egyházi zenét és más zeneműveket, melyeknek csak kis része jelent meg. Részt vett a Cesta k věčné spáse brnói egyházmegye énekeskönyve elkészítésében, 44 dalhoz ő írt dallamot és 350 dallamot hangolt össze. A brnói központi temetőben temették el.

Tevékenysége[szerkesztés]

Leoš Janáčekkel a 19. századi Brno legnagyobb zeneszerzői voltak. A Stabat Mater op. 50, Musil legfontosabb műve. Musil tevékenysége a liturgikus zene területén szorosan kapcsolódik a csehországi cecilianizmushoz.[2] Sok eredeti egyházi ének leírója és himnikus énekek összeharmonizálója volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b http://imslp.org/wiki/Category:Musil%2C_Franti%C5%A1ek, František Musil, 2017. október 9.
  2. A cecilianizmus Szt Cecíliáról elnevezett, az egyházzene 19. századi reformmozgalma volt, lásd még: Cecilianizmus. Magyar Katolikus Lexikon. (Hozzáférés: 2016. május 3.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a František Musil (skladatel) című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap