František Langer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Frantisek Langer
(František Langer)
Frantisek Langer.jpg
Született 1888. március 3.
Prága
Elhunyt 1965. augusztus 2. (77 évesen)
Prága
Állampolgársága csehszlovák
Nemzetisége cseh
Foglalkozása drámaíró, novellista
Kitüntetései
  • Národní umělec (1947)
  • Recipient of the Order of Tomáš Garrigue Masaryk, 2nd class (1991)
  • Tomáš Garrigue Masaryk-rend
Sírhely Vyšehrad cemetery

Frantisek Langer aláírása
Frantisek Langer aláírása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Frantisek Langer témájú médiaállományokat.

Frantisek Langer (Prága, 1888. március 3. – Prága, 1965. augusztus 2.) cseh drámaíró, novellista. a "legionáriusok" közé tartozik.

Élete[szerkesztés]

Prágában született. A Károly Egyetemen tanult orvostudományt, 1914-ben vizsgázott belőle. Ekkor behívták katonának, az orosz fronton harcolt, elfogták, Szibériába vitték, majd Japánon keresztül jutott haza. 1920-ban banktisztviselő lett, egyszersmind a cseh PEN Clubot szervezte. 1938-ig a Vinohrady Színházban dolgozott. A német megszállás elől Franciaországba menekült, majd Angliába. Az emigrációban Hitler-ellenes műveket írt. 1945-ben hazatért, a Nemzet Művészének választották.

Művei[szerkesztés]

Az első világháború kitörésekor írja első darabját, a Noc-ot (Éjszaka, 1914, kiadták 1922-ben), majd a Svaty Václav (Szent Vencel) címűt. Jaroslav Hašekkel is összebarátkozott, együtt is dolgoztak egy darabon.

A Milióny (Milliók, 1915) az első realista darabja. Miután kilépett a hadseregből, népszerű komédiákat írt a prágai polgárság életéről: Velbloud uchem jehly (A tevének a tű fokán átjutni, 1923), Obráceny Ferdise Pistory (Ferdis Pistor megtérése, 1923). A főalak a lumpenproletár, aki a törvénnyel kerül összeütközésbe. Langer proletárjai életerősek, ravaszak, intelligensek – a touch of Osztap Bender. Ekkor még klasszikus komédiákat írt. A konfliktus a burzsoázia és a lump között robban ki.

Langer hírnevét azok a darabjai adják, amik személyes élményein alapulnak: Periférie (A lecsúszottak, 1925) c. drámájában a bűnözés problémáit akarja megoldani. A lecsúszott Franci véletlenül megöl valakit; büntetésre vágyik, de csak úgy éri el, hogy megöli a barátnőjét. A Langer-darabok fő motívuma az igazságkeresés. Későbbi darabjai: Andelé mezi námi (Angyalok köztünk, 1931), Dvaasemdesátka (A hetvenkettedik, 1937), Honor Shakespearovy (Dicsőség Shakespeare-nek, 1948). Utolsó színművét, Bronzová rapsodie-t (Bronz rapszódia, 1962) sose mutatták be. Utolsó műve a Filatelistické povídky (Filatelista történetek, 1965) magyarul is megjelent Haidarabadi légiposta címmel az Európa kiadónál 1976-ban.

Langer bábjátékokat, regényeket is írt. Mind a mai napig népszerű Csehországban.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]