Frangipáni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Frangipani szócikkből átirányítva)
Frangipáni
törpe hawaii rózsa (Maui, Kihei)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Tárnicsvirágúak (Gentianales)
Család: Meténgfélék (Apocynaceae)
Alcsalád: Rauvolfioideae
Nemzetség-
csoport
:
Plumerieae
Alnemzetség-
csoport
:
Plumeriinae
Nemzetség: Frangipáni (Plumeria)
L.
Szinonimák
  • Plumiera Adans., Fam. 2: 172. 1763, orth. var.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Frangipáni témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Frangipáni témájú médiaállományokat és Frangipáni témájú kategóriát.

A frangipáni (Plumeria) a tárnicsvirágúak (Gentianales) közé tartozó meténgfélék (Apocynaceae) családjában a Rauvolfioideae alcsalád egyik nemzetsége. Egyes fajait hawaii rózsa néven is nevezik.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

Eredeti élőhelye Közép-Amerika (Dél-Mexikótól Dél-Amerika északi partvidékéig) és a Karib-térség. A nemzetség több faját dísznövényként a világ számos trópusi és szubtrópusi éghajlatú területére betelepítették, egyebek közt:

Tudományos nevét Charles Plumier (1646–1704) francia botanikus szerzetesről kapta, aki a 17. században sokat kutatott ebben a térségben. A frangipani elnevezésnek két története is van.[1]

Frangipánifa Laosz egyik állami jelképe, Szicíliában pedig a sziget fővárosa, Palermo virága. A templomfa (Plumeria rubra) virága Nicaragua nemzeti virága, ami az ország néhány bankjegyén is szerepel.

Rendszerezés[szerkesztés]

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

A fajok többsége kb. 3–6 m-esre növő, alacsony fa. Koronája szétterülő, olyan széles, amilyen magas. A fa mérete, a virágok alakja, színe, a levelek mérete, színe, ágai szétterülésének formája fajonként erősen különböző.

Levelei fényesek, viaszosak; színük a világoszöldtől a sötétzöldig, alakjuk az oválistól az egészen hosszúkásik változhat. Ötszirmú virágai szélkerékhez hasonlóak, rengeteg színváltozattal — a fehér frangipáni (Plumeria alba) virágai hófehérek, csak a közepükön van némi sárga árnyalat. A virágok illata erőteljes, kellemes. A virágok pártacimpái propellerszerűen csavartak. A kemény, hosszúkás magház 20–60 magot rejt.

A megvágott növény tejszerű, mérgező nedvet ereszt. Fája csak 500 °C fölött gyullad meg.

Életmódja, élőhelye[szerkesztés]

Egyes fajai lombhullatók, mások örökzöldek. Teljes magasságát 5–6 éves korára éri el.

Trópusi növény lévén a fagyot nem bírja; már a 10 °C alatti hőmérsékletet is rosszul tűri. A legtöbb faj májustól októberig virágzik, nagy fürtökben.

Dugványról és magról is szaporítható: előbbiek 1–2, utóbbiak 4–5 éves korukban fordulnak termőre. Magvai ritkán érnek be.

Felhasználása[szerkesztés]

Vaskos törzsével, hosszúkás, lándzsás leveleivel eleve egzotikus látvány, de fő díszei a virágok. Számos kertészeti hibridjét nemesítették ki — némelyik 200 virágot is hoz egy fürtben, mások csak 50-60-at. Egyik legismertebb változata a háromszínű frangipáni (Plumeria rubra ssp. tricolor, Plumeria tricolor).

Tejnedvét részint a gyógyászatban használják (a Karib-térségben a leveleket fekélyekre, horzsolásokra tapasztják, Vietnámban számos betegséget kezelnek különböző részeivel), részint a szépségiparban. Belsőleg nem fogyasztható: lenyelve akár halálos méreg is lehet!

Virágaiból fonják a híres hawaii virágfüzéreket (lei).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. frangipani.hu. [2010. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 17.)

Források[szerkesztés]