Frangepán Borbála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frangepán Borbála
Elhunyt1504
Bijela Stijena
SablonWikidataSegítség

Frangepán Borbála (horvátul: Barbara Frankopan, ? – Bijela Stijena, 1504), horvát nemesasszony, Frangepán Zsigmond lánya, Vuk Branković szerb despota, majd Grabarjai Beriszló Ferenc (Franjo Berislavić Grabarski) jajcai bán felesége.

Élete[szerkesztés]

Frangepán Zsigmondnak, Otocsán urának, és az ismeretlen családból származó Jelenának lánya. Borbálának volt egy nővére, Dorottya, aki Blagaji Beriszló István grófhoz ment feleségül. Borbálát Vuk Branković a címzetes szerb despota vette feleségül, aki a „Tüzes Sárkány Vuk” (Zmaj Ognjeni Vuk) nevet a török elleni harcokban tanúsított merészsége miatt kapta.[1] Corvin Mátyás magyar trónra lépése után segített neki elfoglalni a cseh trónt is. A király érdemeiért 1482-ben szlavóniai birtokokkal ajánkékozta meg. Borbálától nem volt élő gyermeke, de „nagy gyengédségét és szeretetét” azzal mutatta ki, hogy arra az esetre, ha túlélné őt, birtokokkal látta el. Ezért a király előzetes engedélyével 1482. május 3-án neki adományozta Fejérkő várát és Totuševina („Tewthewschyna”) uradalmát a hozzá tartozó több mint száz faluval.[1] Borbála nagyon kötődött szülőföldjéhez. Fiumei és hreljini templomoknak értékes úrmutatókat, a trsati Szűz Mária templomnak pedig értékes ereklyetartót adományozott.[2] Borbála valóban túlélte férjét (1485), és annak halála után továbbra is az állítólag pazarul berendezett fejérkői várban élt.

1494-ben vagy 1495-ben hozzáment grabarjai Beriszló Ferenc jajcai bánhoz (? - 1517). Tízéves házasságukról nincs információ. Amikor az ő egészségi állapota is megromlott, a Zágrábban tartózkodó Corvin János herceg 1504. február 24-én átadta neki mindazon birtokok (köztük Bijela Stijena, Rasohatar, Totuševina, Novigrad és Gradica vagy Gradiška) tulajdonjogát, amelyeket korábban Vuk Branković birtokolt.[2] Ebből az oklevélből derül ki, hogy Borbálának a második házasságából egy János nevű fia született. Az összes többi első, és második házasságából született gyermeke már kiskorában meghalt.[2] Frangepán Borbála még az évben, feltehetően Fejérkő várában elhunyt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Šercer 40. o.
  2. a b c Šercer 41. o.

Források[szerkesztés]

Šercer: Marija Šercer: Žene Frankopanke. Modruški zbornik, 4–5. sz. (2011) Hozzáférés: 2022. január 23.