Francis Shaughnessy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francis Shaughnessy
Született1911. június 21.
Roanoke
Elhunyt1982. június 12. (70 évesen)
Montréal
Állampolgársága
Foglalkozásajégkorongozó
IskoláiMcGill Egyetem
KitüntetéseiCanada's Sports Hall of Fame
SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
Egyesült Államok színeiben
Jégkorong
Olimpiai játékok
bronz
1936, Garmisch-Partenkirchen
csapat
Világbajnokság
bronz
1936, Garmisch-Partenkirchen

Francis John „Frank” Shaughnessy, Jr. (Roanoke, Virginia, 1911. június 21.Montréal, Québec, Kanada, 1982. június 12.) amerikai-kanadai olimpiai bronzérmes jégkorongozó, sporttisztviselő.

A Notre Dame Egyetemen volt amerikaifutball-sztárjátékos mint halfback és kétszeres kapitány. A McGill Egyetemen is futballista volt, de emellett jégkorongozott is.

Amerikai születésű volt, de élete nagy részét Kanadában élte le. Kettős állampolgársága miatt játszhatott a válogatottban.

Az 1936. évi téli olimpiai játékokon, a jégkorongtornán, Garmisch-Partenkirchenban játszott az amerikai válogatottban. Az első fordulóban csak a második helyen jutottak tovább a csoportból, mert az olasz csapat legyőzte őket hosszabbításban. A németeket 1–0-ra, a svájciakat 3–0-ra verték. A középdöntőből már sokkal simábban jutottak tovább. Három győzelem és csak a svédek tudtak ütni nekik 1 gólt. A négyes döntőben viszont kikaptak Kanadától 1–0-ra és 0–0-t játszottak a britekkel, valamint megverték a csehszlovákokat 2–0-ra és így csak bronzérmesek lettek. 8 mérkőzésen játszott és nem ütött gólt.

Az olimpia után 1973-ig a Bell Telephone cégnél dolgozott és a Kanadai Olimpiai Bizottságban vállalt fontos szerepeket, mint alelnök. Szintén tagja volt a Kanadai Síszövetségnek és a Kanadai és Québec-i Golf Szövetségnek.

Források[szerkesztés]