Franciaország közlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Franciaország közlekedése
Közlekedés irányajobb oldali
Közúthálózat hossza893 300 km
Vasúthálózat hossza31 840 km
Repülőterek száma478
A Wikimédia Commons tartalmaz Franciaország közlekedése témájú médiaállományokat.
Kötött pályás városi és elővárosi közösségi közlekedési rendszerek Franciaországban (2006)
Térkép (Az állami tulajdonú utak feketével, a magántulajdonúak kékkel jelöltek)
Egy TGV Duplex a Paris Gare de Lyon pályaudvaron

Vasúti közlekedés[szerkesztés]

Franciaország vasúthálózata 31 840 km hosszú, ezzel a legterjedelmesebb Nyugat-Európában. A vasúti közlekedésben a legfontosabb szerepet a nemzeti vasúttársaság, az SNCF játssza. Az SNCF üzemelteti a Thalys, Eurostar és a TGV nagysebességű vasúthálózatot. Az Eurostar az Egyesült Királyságot köti össze az európai kontinenssel a Csatorna-alagúton keresztül. Franciaország Andorrán kívül minden szomszédjával létesített vasúti összeköttetést. A nagyvárosi közlekedésben metrók és villamosok egészítik ki a buszjáratokat.

A francia vasútijármű-gyártás világszínvonalú.

Vasúti kapcsolata más országokkal[szerkesztés]

  • Belgium Belgium – azonos nyomtáv, eltérő áramrendszer 25 kV 50 Hz AC / 3 kV DC (a nagysebességű vonal Brüsszelbe azonos áramrendszert használ)
  • Németország Németország – azonos nyomtáv, eltérő áramrendszer 25 kV AC / 15 kV 16,7 Hz AC
  • Nagy-Britannia Egyesült Királyság a Csatorna-alagúton keresztül, azonos nyomtáv, – azonos áramrendszer 25 kV AC
  • Olaszország Olaszország – azonos nyomtáv, eltérő áramrendszer 25 kV AC/3 kV DC (a nagysebességű vonal azonos áramrendszert használ)
  • Luxemburg Luxemburg – azonos nyomtáv, azonos áramrendszer
  • Monaco Monaco – azonos nyomtáv, azonos áramrendszer
  • Svájc Svájc – azonos nyomtáv, eltérő áramrendszer 25 kV AC vagy 1,5 kV DC / 15 kV AC
  • Spanyolország Spanyolország – eltérő nyomtáv 1435 mm / 1668 mm, eltérő áramrendszer 1,5 kV DC / 3 kV DC, de azonos nyomtáv is, azonos áramrendszerrel
  • Andorra Andorra – az országban nincs vasút

Közúti közlekedés[szerkesztés]

Az ország 893 300 km közúttal büszkélkedhet. Az úthálózat Párizs környékén a legsűrűbb, az utak és autópályák látszólag az egész országból itt találkoznak. A francia közutakon jelentős nemzetközi gépjárműmennyiség is áthalad. Az utak és a nagyvárosok közelében futó autópályák ingyenesek, a városok között viszont az autópályák használatáért fizetni kell. Az autópiacot a hazai gyártók, a Renault (27%-os piaci részesedés), a Peugeot (20,1%) és a Citroën (13,5%) uralják. Franciaország büszkélkedhet a világ legmagasabb közúti hídjával, a Millau-i völgyhíddal, és még sok más fontos híddal, olyanokkal, mint például a Normandia híd.

Légi közlekedés[szerkesztés]

Országszerte 478 repülőtér található Franciaországban. A Párizs vonzáskörzetében fekvő Charles de Gaulle nemzetközi repülőtér az ország legnagyobb és legforgalmasabb légi kikötője, amely az országba érkező légi forgalom nagy részét fogadja és összekapcsolja Párizst a világ legtöbb fontos városával. Franciaország nemzeti légitársasága az Air France, bár mellette még sok kisebb privát társaság is üzemeltet repülőjáratokat.

Vízi közlekedés[szerkesztés]

Az országban tíz jelentősebb kikötő található, a legnagyobb ezek közül Marseille a Földközi-tenger partján. Csaknem 15 000 km csatorna szeli át Franciaországot. A Canal du Midi a Garonne folyón keresztül köti össze az Atlanti-óceánt a Földközi-tengerrel.

Franciaországban található Európa leghosszabb vízi közlekedési hálózata, a teljes hossz kb. 8500 km. Fontosabb kikötők: Bayonne, Bordeaux, Boulogne-sur-Mer, Brest, Calais, Cherbourg-Octeville, Dunkerque, Fos-sur-Mer, La Pallice, Le Havre, Lorient, Marseille, Nantes, Nizza, Párizs, Port-la-Nouvelle, Port-Vendres, Roscoff, Rouen, Saint-Nazaire, Saint-Malo, Sète, Strasbourg és Toulon.

További információk[szerkesztés]