Franciaország földrajza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Franciaország domborzati térképe

Franciaország Európa harmadik legnagyobb területű országa, területe 543 965 km².[1] Lakóinak száma (2010-ben 64,7[1] millió fő) alapján a második legnagyobb Németország mögött. Az országot alakja után a lakói hatszögnek is becézik (l'Hexagone), nevét Île-de-France tartományról kapta, fővárosa Párizs.

Földrajzi határai nagyrészt természetesek, amik igen nagy védettséget jelentettek a számára. A vizek közül nyugaton az Atlanti-óceán, délen a Földközi-tenger határolja. Szomszédos országai délen Spanyolország és Andorra, keleten Olaszország, Svájc és Németország, északon Luxemburg és Belgium, a nyugatra fekvő Nagy-Britanniától a La Manche csatorna választja el.

Domborzat[szerkesztés]

Franciaország domborzata igen változatos, míg az északi és nyugati részeket síkságok, addig a déli és keleti felét inkább dombságok és hegyvidékek foglalják el.

Északnyugaton a földtörténeti óidőben keletkezett kristályos és átmeneti kőzetek lepusztultak, így hozták létre évmilliók alatt a hullámos tönkfelszínt, ami ma Normandiát és Bretagne-t jellemzi. Az ország nyugati részén találhatóak a tenger felé nyitott medencék. Ezek közül északon a Szajnát körülvevő Párizsi-medence, délebbre a Garonne és a Loire medencéje (Aquitániai-medence), ezek mind jó feltételeket kínálnak a mezőgazdaság számára. Franciaország középső részét foglalja el a Francia-középhegység, ami a Variszkuszi-hegységrendszer tagja. A hegység magassága 1500-1800 méter. Tőle keletre az alacsonyabb Vogézek és Ardennek találhatóak. Délkeleten és délen az Alpok illetve a Pireneusok magasodnak. Az ország határán emelkedik a Mont Blanc, ami Európa legmagasabb hegycsúcsa a maga 4807 méterével. A Francia-középhegység és az Alpok között található a Rhône-völgye, ami egy kellemes klímájú dombság.

Vízrajz[szerkesztés]

Éghajlat[szerkesztés]

Franciaország éghajlata az ország jelentős részén az Atlanti-óceán hatása alatt van, de az óceáni jelleg egyre csökken ahogy kelet felé haladunk. A Rhône-völgyében és a Földközi-tenger partvidékén mediterrán az éghajlat, míg a hegyekben hegyvidéki.

Népesség és települések[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Franciaország tengerentúli területeinek és megyéinek földrajza:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Világföldrajz, 732-739. oldal

Források[szerkesztés]