Francia algériai front

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
FAF-zavargás Algírban, 1960. 11. 11-én

A francia algériai front (franciául Front de l'Algérie Française, rövidítve FAF) politikai s militáns mozgalom volt Francia Algéria fennmaradása mellett, amelyet 1960-ban Algírban alapított Said Boualam politikus és katonatiszt.

A mozgalom rövid idő alatt 400 ezer tagra tett szert, sőt novemberre számuk egymillióra nőtt. Mintegy 40 százalékuk híradások szerint mozlim volt, bár ez a szám vitatott és a mozlim tagok decemberre valószínűleg elhagyták a mozgalmat.[1] Tagságának gerince a feketelábúak, azaz a fehér betelepültek voltak (Pieds noirs).

1960. december 24-én a hatóságok betiltották a mozgalmat.[1]

A front szervezte események közt volt egy országos általános sztrájk is. A front megkísérelte ebbe erőszakkal belevonni az algériaiakat is, akik erre ellenük fordultak.

1960. november 11-én egy FAF-tüntetés zavargásokba torkollott. Pár héttel később, december 8-án a front arra hívott fel, hogy erőszakkal akadályozzák meg Charles de Gaulle elnök látogatását, s hogy a hadsereg lázadjon fel a kormány Algéria-politikája ellen. Miután december 9-én újabb zavargások törtek ki Algírban, 15-én a francia hatóságok betiltották a FAF-ot.

1961. március 7-én a FAF és a France-Résurrection mozgalom közös kiáltványt írt alá, melyben algíri támadásokra hívtak fel.

Archív INa-videók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Voice Out of Silence Time magazine, 1960. 12. 26.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Front Algérie Française című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.