Francesco Guardi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Francesco Guardi
Pietro Longhi 055.jpg
Született 1712. október 5.[1][2]
Velence
Elhunyt 1793. január 1. (80 évesen)[1][3][4]
Velence
Állampolgársága velencei
Gyermekei Giacomo Guardi
SzüleiMaria Claudia Pichler
Domenico Guardi
Foglalkozása festőművész

Magasság132 cm
A Wikimédia Commons tartalmaz Francesco Guardi témájú médiaállományokat.
Kilátás a Molóra

Francesco Lazzaro Guardi (Velence, 1712. október 5. – Velence, 1793. január 1.), velencei vedutafestő, a Velencei Köztársaság ünnepeit és a város mindennapjait örökítette meg.

Édesapja, Domenico, és testvérei, Niccolo és Gianantonio szintén festőművészek voltak, és egy családi festőműhelyt alkottak. Apjuk halála után az utóbbi fivér örökölte a vállalkozást, de továbbra is együtt dolgoztak. Számos művészettörténész szerint Gianantonio keze nyoma is fellelhető Francesco egyes korai alkotásaiban. Guardi 1747-ben a Velencei Akadémia tagja lett.

Canaletto tanítványaként először oltárképekkel kezdett, majd miután mestere elhagyta Velencét, vedutákat festett szülővárosáról és néhány capricciót is készített. Kezdetben Canaletto motívumait és velencei látképeit festette meg újra, de képein erősebbek a fény-árnyék kontrasztok, és szabadabb, impulzívabb stílusban dolgozott. Magánszemélyek megbízásából is festett. Alvise Giovanni Mocenigo dózse számára készült a Velencei Köztársaság 12 ünnepségét ábrázoló sorozat. 1782-ben VI. Piusz pápa velencei látogatását is megörökítette. Megfestette az orosz nagyhercegi pár velencei látogatása tiszteletére rendezett ünnepségsorozatot is.

Érett képein határozott ecsetvonásokkal dolgozott, pontokat vitt fel, és ezt a stílust a francia impresszionisták száz évvel később lelkesen üdvözölték.

Irodalom[szerkesztés]

  • Cornelia Friedrichs: Francesco Guardi. Venezianische Feste und Zeremonien, Deutscher Kunstverlag, München 2006, ISBN 3-496-01353-2

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. Francesco Guardi
  3. BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  4. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Francesco Guardi című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]