Frédéric Chopin síremléke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frédéric Chopin síremléke
Közigazgatási adatok
OrszágFranciaország
TelepülésPárizs
HelyPère-Lachaise temető
Építési adatok
SzobrászAuguste Clésinger
Készítés ideje1850
Felavatás ideje1850. október 17.
Felhasznált anyagokmárvány
Alapadatok
Típussíremlék
Elhelyezkedése
Frédéric Chopin síremléke (Franciaország)
Frédéric Chopin síremléke
Frédéric Chopin síremléke
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48° 51′ 36″, k. h. 2° 23′ 34″Koordináták: é. sz. 48° 51′ 36″, k. h. 2° 23′ 34″
A Wikimédia Commons tartalmaz Frédéric Chopin síremléke témájú médiaállományokat.

Chopin síremléke a lengyel zeneszerző és zongoraművész, Frédéric Chopin (18101849) nyughelyét jelző műalkotás a párizsi Père-Lachaise temetőben.

Története[szerkesztés]

A sírkőavatásra 1850. október 17-én került sor a művész halálának első évfordulóján. A síremléket Auguste Clésinger készítette. (Clésinger Solange Dupin férje volt, Dupin pedig George Sandnak, Chopin szeretőjének a lánya.)

A sírkőállításhoz barátai és tanítványai járultak hozzá, többek között Eugène Delacroix festőművész, Auguste-Joseph Franchomme zeneszerző, Teofil Kwiatkowski festőművész, Camille Pleyel zongoraművész és Jane Stirling skót zongorista.

Leírás[szerkesztés]

A mű talapzatán márványszobor áll, mely a kezében törött lírát tartó és a fölé megtörten hajoló görög múzsát, Euterpét ábrázolja.

A talapzaton médallionban Chopin bal oldali profilképe látható.

A négyszögletű talapzat feliratai:

  • Szemből: A Fréd. Chopin / Ses Amis (F. Chopin / A barátai)
  • Jobb oldalon: Frédéric Chopin, né en Pologne, à Żelazowa-Wola près de Varsovie (F. Chopin, aki a lengyelországi Żelazowa Wolában született Varsó közelében)
  • Bal oldalon: Fils d’un émigré français, marié à Mlle Krzyżanowska, fille d’un gentilhomme polonais (Fia egy francia emigránsnak és Krzyżanowska asszonynak, egy lengyel nemes lányának)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Grób Fryderyka Chopina című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.