Fotokatalitikus légtisztító

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fotokatalitikus légtisztító egy olyan légtiszító, amiben fényenergia indítja el a folyamatot, ami ártalmatlanítja a kórokozókat. Egyszerű megoldást nyújt azok számára, akik asztmában vagy allergiában szenvednek. A katalizátor megkönnyíti a kémiai reakció bekövetkeztét azzal, hogy csökkenti a beindításához szükséges energiát. A katalizátor felgyorsíthatja a kémiai reakciót, vagy az alacsonyabb hőmérsékleten is bekövetkezhet. A fotokatalízis során a fény biztosítja azt az energiát, amely lehetővé teszi a katalizátor működését.

A fotokatalitikus légtisztítás működése[szerkesztés]

Az ultraibolya (UV) fény egy katalizátoranyagot világít meg, amely a levegőben lévő vizet olyan formává alakítja, amely a szennyezés molekuláit ártalmatlanabb anyagokká alakítja. A fotokatalitikus légtisztítókban a levegőt tisztító katalizátor a titán-dioxid (TiO2), amit megfelelő ultraibolya fény világít meg, amitől beindul a folyamat, és a levegőben lévő szennyezett molekulákat szétszakítja. (Baktériumokat, vírusokat és allergén anyagokat hatástalanít.) A titán-dioxid egy félvezető, amelyet integrált áramkörökben használnak. Nincs szükség sok titán-dioxidra, csak egy vékony filmrétegre, amely egy szubsztrátumnak nevezett háttéranyag felületét fedi le. Általában kerámiát vagy alumíniumhálót lehet bevonni vele.

Ipari felhasználási területei[szerkesztés]

  • fogászati rendelők
  • orvosi rendelők
  • gyógyszergyártás
  • szanatóriumok

Kereskedelmi felhasználási területei[szerkesztés]

  • szépészeti szalonok
  • kozmetikai helyiségek
  • fodrászatok

Magán felhasználási területei[szerkesztés]

Egyre több légtechnikai márka használja klímaberendezésekben, beépíthető csőventilátorokban vagy asztali ventilátorban.  A Covid-19 elleni védekezéskor kezdett el nőni az ismertsége, pedig az allergia ellen is hatásos.

Egészségügyi tiltás[szerkesztés]

A titán-dioxid lenyelve rákkeltő hatású lehet, az Európai Unió mint élelmiszer-adalékanyagot (E171 fehér élelmiszerfesték) kitiltotta, semmiféle belső használata nem engedélyezett.

Külsőleg használva ez nem releváns.

Források[szerkesztés]