Fotoevaporáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A fotoevaporáció az a folyamat, melynek során egy bolygó elveszíti légkörének egy részét (vagy egészét) a központi csillaga felől áramló nagy energiájú fotonok és más elektromágneses sugárzás miatt (lásd: napszél). Ha egy foton kölcsönhatásba lép az atmoszféra valamely molekulájával, a molekula energiája és hőmérséklete megnövekszik. Ha kellő mennyiségű energiát vesz fel, a molekula vagy atom elérheti az adott bolygóra vonatkozó szökési sebességet és eltávozhat a világűrbe. Minél alacsonyabb a gáz tömegszáma, annál nagyobb sebességet ér el a fotonnal való kölcsönhatás során. Így a hidrogén a legkönnyebben „megszökő” gáz a bolygók légköréből.

Bolygókeletkezés[szerkesztés]

A protoplanetáris korong szétszóródik a csillagszél és az elektromágneses sugárzás miatt. A csillagból eredő sugárzás hatással van az anyagrészecskékre, amiket kifelé irányban felgyorsít. A hatás csak akkor számottevő, ha a csillag megfelelő erősségű sugárzással rendelkezik, mint például az O- vagy a B-típusú csillagok esetén, vagy ha a csillagkezdeményben beindul a magfúzió.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Photoevaporation című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.