Formula 1: Hajsza a túlélésért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Formula 1: Hajsza a túlélésért
(Formula 1: Drive to Survive)
MűfajDokumentumsorozat

Alkotó

Nyelv
Évadok6
Epizódok60 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
  • James Gay-Rees
  • Paul Martin
  • Sophie Todd
Részenkénti játékidő27–45 perc
GyártóBox to Box Films
ForgalmazóNetflix
Sugárzás
Eredeti adóNetflix
Eredeti sugárzás kezdete2019. március 8.
Első magyar adóNetflix
Magyar sugárzás kezdete2019. március 8.
Státuszfut
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Formula 1: Hajsza a túlélésért (eredeti cím: Formula 1: Drive to Survive) egy dokumentumfilm-sorozat, ami a Formula 1 Group és a Netflix koprodukciójában készül. Az epizódok dramatizálva mutatják be egy-egy Formula-1-es bajnokság eseményeit, egy-egy évad mindig egy szezont foglal magába. A sorozat 2019. március 8-án debütált a Netflixen, és azóta elkészült a második és harmadik évad is. Utóbbi hazánkban már magyar szinkronnal debütált, melyben két magyar Formula–1-es kommentátor, Szujó Zoltán és Wéber Gábor is közreműködtek. A sorozat ötödik évada a 2022-es világbajnokságról 2023. februárjában jelent meg.

Megalkotása[szerkesztés]

2018 márciusában a Formula 1 Group bejelentette, hogy szerződést kötöttek a Netflixszel annak érdekében, hogy egy tíz epizódból álló minisorozatot készítsenek, és ennek keretén belül dokumentálják a 2018-as Formula-1-es világbajnokság történéseit.[1] Ebbe nem egyezett bele minden csapat, éppen a két legnagyobb, a Mercedes és a Ferrari voltak azok, akik elzárkóztak, így a sorozat úgy készült el, hogy őket kihagyták a mélyebb elemzésekből (bár természetesen felbukkannak a sorozatban).[2] Mivel a sorozat készítői amerikaiak, így az amerikai háttérrel induló Haas csapat kiemelt helyen szerepel benne.[3]

Ugyan valós eseményeket dolgoz fel, azokat sok esetben kissé túldramatizálva jelenítik meg.[4]

A sorozat nagy népszerűséget ért el, így ennek megfelelően berendelték a folytatást, méghozzá mind a tíz csapat részvételével.[5]

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Magyar hang
Lewis Hamilton Moser Károly
Sebastian Vettel Hám Bertalan
Kevin Magnussen
Charles Leclerc Samudovszky Adrian
Lando Norris Samudovszky Adrian (1. hang)
Czető Roland (2. hang)
Daniel Ricciardo Kenéz Ágoston
Max Verstappen Kovács Máté
Pierre Gasly Boldog Gábor
Alexander Albon Czető Ádám
Romain Grosjean Bergendi Áron
George Russell
Nico Hülkenberg Váradi Gergely
Carlos Sainz Jr. Penke Bence (1. hang
Szatory Dávid (2. hang)
Robert Kubica Hamvas Dániel
Cunoda Júki Berkes Bence
Mick Schumacher Baráth István
Jost Capito Czvetkó Sándor
Christian Horner Király Adrián
Claire Williams Solecki Janka
Toto Wolff Galbenisz Tomasz
Cyril Abiteboul Rohonyi Barnabás
Günther Steiner Fazekas István (1. hang)
Kárpáti Levente (2. hang)
Gene Haas Németh Gábor (1. hang)
Törköly Levente (2. hang)
Helmut Marko
Niki Lauda Vass Gábor (1. hang)
Jakab Csaba (2. hang)
Alain Prost
Chloe Albon Kereki Anna
Will Buxton Kisfalusi Lehel
Kommentátorok Szujó Zoltán
Wéber Gábor

A magyar változatot a Mafilm Audio készítette.

Kritikák[szerkesztés]

A sorozatot kritizálók egyik legfőbb érve, hogy a Netflix csapat sokszor túldramatizálja a történteket, és ezt maguk a versenyzők is észrevették.[6] Ennek okán Max Verstappen több évadban sem volt hajlandó a kamerák előtt beszélni, ám a készítők ígéretet tettek, hogy hűebbek lesznek a valósághoz. Ezért 2023-tól az aktuálisan regnáló világbajnok is visszatért.

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Eredeti adó Magyar sugárzás Magyar adó
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1. 10 2019. március 8. 2019. március 8.
2. 10 2020. február 28. 2020. február 28.
3. 10 2021. március 19. 2021. március 19.
4. 10 2022. március 11. 2022. március 11.
5. 10 2023. február 24. 2023. február 24.
6. 10 2024. február 23. 2024. február 23.

1. évad (2019)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier
1. 1. Mindent bele
(All to Play For)
USA 2019. március 8.
magyar 2019. március 8.
Daniel Ricciardo, a Red Bull pilótája a szezonnyitó ausztrál nagydíjra készül, amelyet mindennél fontosabbnak talál. Ugyan büntetést kap, de még így is a negyedik helyen ér célba. Eközben a Haas, amely remek teljesítményt nyújt, elhibázott boxtaktikával teszi tönkre versenyét.
2. 2. Spanyolország királya
(The King of Spain)
USA 2019. március 8.
magyar 2019. március 8.
Carlos Sainz, a fiatal spanyol tehetség mesél két példaképéről: a honfitárs Fernando Alonsóról, és raliversenyző apjáról. Előbbivel éppen a spanyol versenyen kerül éles csatába. Azerbajdzsánban Verstappen és Ricciardo tönkreteszik egymás versenyét, aminek következményei lesznek, így Christian Hornernek kell közbelépnie.
3. 3. Beváltás
(Redemption)
USA 2019. március 8.
magyar 2019. március 8.
Ricciardo úgy kezdi meg a versenyt Monacóban, hogy a Red Bulltól való távozáson gondolkodik. Egy szabadedzésen történt baleset miatt Verstappen nem vesz részt az időmérő edzésen, így az utolsó helyről indul. Ricciardo pole pozícióból vezeti a versenyt, ám féltávnál elromlik az autójában a motor, és Sebastian Vettellel csatázva kell megvédenie elsőségét. Eközben a Williams kétségbeesetten küzd a pontszerzésért.
4. 4. A háború művészete
(The Art of War)
USA 2019. március 8.
magyar 2019. március 8.
Christian Horner nyíltan elkezdi becsmérelni Cyril Abiteboul előtt a Renault motort. Abiteboul-nak nem tetszik, hogy a nyilvánosság előtt teszi a dehonesztáló kijelentéseket, Horner viszont elégedetlen a franciák teljesítményével és főleg a megbízhatósággal. Végül kenyértörésre kerül a sor és bejelentik, hogy a következő évtől a Red Bull Honda motorokkal versenyez. Ricciardo, aki úgy éli meg, hogy a csapat Verstappent favorizálja, és a Honda-motorokat is megbízhatatlannak tartja, aláír a Renault-hoz. Ugyan Horner támogatásáról biztosítja, mégis úgy érzi, elszigetelődött a csapaton belül. A manőverrel Sainz szerződés nélkül marad...
5. 5. Gondok a csúcson
(Trouble at the Top)
USA 2019. március 8.
magyar 2019. március 8.
A brit nagydíj előtt két csapat más-más nehézségekkel küzd. A McLaren éléről leköszön Eric Boullier, miután csak küszködnek, a helyére Zak Brown kerül, aki eltökélt a csapat újjáépítésében. A Force India főnöke, Vijay Maliya anyagi problémákkal küszködik, légitársasága 2013-as csődje óta, és azután, hogy épp a McLareneket előzik meg a konstruktőri bajnokságban a hatodik helyért, a csapat csődeljárás alá kerül.
6. 6. Mindent vagy semmit
(All or Nothing)
USA 2019. március 8.
magyar 2019. március 8.
A Force India megmenekül, amikor egy milliárdos, Lawrence Stroll felvásárolja. Ez azzal jár, hogy fiát, Lance Strollt is a csapathoz akarja szerződtetni. Csakhogy ehhez valamelyik mostani versenyzőt kell kirúgnia az év végén: vajon Sergio Perez vagy Esteban Ocon lesz az? A két pilóta öldöklő versenybe kezd, hogy megtarthassák ülésüket, mely végül Pereznek sikerül. Ocon kétségbeesetten próbál más csapatokat meggyőzni arról, hogy szerződtessék.
7. 7. Tartsd meg a helyed
(Keeping Your Head)
USA 2019. március 8.
magyar 2019. március 8.
Romain Grosjean, a Haas csapat francia pilótája számára nehezen indul a szezon. A tulajdonos Gene Haas és a csapatfőnök Günther Steiner azon vannak, hogy mielőbb összeszedje magát fejben. A közelgő francia nagydíj jó alkalom lehetne erre, de Grosjean itt is hibázik. Steiner bevallja, hogy bár megbízik benne, de elgondolkodott azon, hogy mást szerződtessen a helyére.
8. 8. A következő generáció
(The Next Generation)
USA 2019. március 8.
magyar 2019. március 8.
A Sauber csapat ifjú titánja, Charles Leclerc azért küzd, amelyre keresztapjának, a versenybalesetben elhunyt Jules Bianchinak sosem volt lehetősége: hogy szerződést kapjon a Ferrari csapattól. Amikor kiderül, hogy a Red Bull Pierre Gaslyt szerződteti Ricciardo helyére, Raikkönen pedig távozik a Ferraritól, ez komoly lehetőséggé válik. Marcus Ericsson, a Sauber másik pilótája egy versenyzői ülésért hajt, miután elveszíti a sajátját.
9. 9. Amerikai lobogó
(Stars and Stripes)
USA 2019. március 8.
magyar 2019. március 8.
A Haas időközben összeszedte magát, és hazai, amerikai versenyük előtt komoly esélyük van arra, hogy megszerezzék a konstruktőri negyedik helyet. Ehhez a Renault csapatát kell legyőzniük. Grosjean kiesik már a verseny elején, Sainz-ot viszont megbüntetik. Így aztán a két másik pilóta, az egymást nem igazán kedvelő Hülkenberg és Magnussen kell, hogy eldöntsék egymás közt, melyik a jobb csapat.
10. 10. Túl a célvonalon
(Crossing the Line)
USA 2019. március 8.
magyar 2019. március 8.
A Red Bull az évadzáró versenyre készül, Ricciardo pedig elbúcsúzik csapatától. Verstappen és Ocon összeakadnak a brazil nagydíjon, amelynek megvannak a maga következményei. Verstappen, aki hátrányból indul, Ricciardót megelőzve lesz végül harmadik. Fernando Alonso bejelenti visszavonulását, a McLaren pedig meg is találja utódját Carlos Sainz személyében. Günther Steiner, Cyril Abiteboul és Christian Horner összegzik tapasztalataikat és a jóslataikat 2019-re nézve.

2. évad (2020)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier
11. 1. Kialszanak a lámpák
(Lights Out)
USA 2020. február 28.
magyar 2020. február 28.
Elindul a 2019-es szezon. Ricciardo bemutatkozik a Renault csapatánál, Christian Horner pedig bizakodó a Honda-motorok teljesítményét látva. A Haas nem kevesebbet céloz meg, mint a konstruktőri negyedik helyet. Ricciardo már a rajtnál kiesik a hazai versenyén, Grosjean egy rosszul rögzített kerék miatt kell, hogy feladja a futamot, Max Verstappen pedig dobogót szerez a Hondának.
12. 2. Forráspont
(Boiling Point)
USA 2020. február 28.
magyar 2020. február 28.
A Haas új főszponzort szerez a Rich Energy személyében, de a szezon borzalmasan kezdődik. Ausztriában fogadkoznak, hogy jobbak lesznek, de az ígéretes start után érthetetlen módon visszazuhannak a mezőny végére. A brit verseny után a Rich Energy felmondja a szponzori szerződést. Hogy megtalálják a gondok forrását, Grosjean az ausztrál nagydíjon használt specifikációhoz tér vissza, de nem tudják kiértékelni az adatokat, mert a két Haas-pilóta rövid úton kiüti egymást a versenyből. Günther Steiner alaposan kiosztja őket, Gene Haas pedig a Formula–1-ből kiszálláson gondolkozik.
13. 3. Kutyaviadal
(Dogfight)
USA 2020. február 28.
magyar 2020. február 28.
Daniel Ricciardo és Carlos Sainz helyzete kerül összehasonlításra. Miközben Ricciardo elég csalódást keltő módon szerepel, Sainz egyre eredményesebb a McLarennél.
14. 4. Nehéz idők
(Dark Days)
USA 2020. február 28.
magyar 2020. február 28.
Niki Lauda halálával elveszíti a Mercedes és Lewis Hamilton is a mentorát. A német nagydíjon szeretnék megünnepelni 125 évüket az autósportokban és a 200. nagydíjrészvételüket. Ám a verseny rémesen alakul a Mercedes számára.
15. 5. Szép remények
(Great Expectations)
USA 2020. február 28.
magyar 2020. február 28.
A Red Bull egész szépen teljesít a Hondával. Ám míg Verstappen szállítja a jobbnál jobb eredményeket, Gasly csak küszködik. Christian Horner a bizalmáról biztosítja, ám Gasly egyre gyengébben teljesít. Mikor az osztrák nagydíjat Verstappen megnyeri, Gasly pedig eközben kört kap, Horner komolyan elgondolkodik, hogy mást kell szerződtetniük.
16. 6. Dühöngő bikák
(Raging Bulls)
USA 2020. február 28.
magyar 2020. február 28.
A Red Bull eldönti, hogy Gaslyt lefokozza Toro Rosso-pilótának, a helyére pedig Alex Albont szerződteti. Egyben kijelentik, hogy a két pilóta közül választják ki, ki lesz Verstappen partnere 2020-ban. A belga nagydíjat Albon remekül kezdi, de a versenyen megbüntetik. A hétvégét beárnyékolja a Formula-2 versenyen történt halálos baleset, aminek Anthoine Hubert, Gasly egyik barátja lesz az áldozata.
17. 7. Minden vörösben úszik
(Seeing Red)
USA 2020. február 28.
magyar 2020. február 28.
A Ferrari évek óta próbálja legyőzni a Mercedest, ezidáig sikertelenül. Ebben az évben az sem segít nekik, hogy a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel mellé egy szinte újoncot, Charles Leclerc-t szerződteti a csapat, aki egy ifjú titán, és a Ferrari kezdi őt favorizálni. Az olasz nagydíjon Leclerc először nyer több mint tíz év után a csapat hazai pályáján, míg Vettel pontot sem szerez. A rivalizálás folytatódik a csapattársak között a következő futamokon is. Vettel kénytelen beismerni, hogy alábecsülte Leclerc-t.
18. 8. Székfoglalósdi
(Musical Chairs)
USA 2020. február 28.
magyar 2020. február 28.
Nico Hülkenberg egy olyan tehetséges pilóta, aki bár évek óta van a mezőnyben, mégsem ért el még csak dobogót sem. Ricciardo szerződtetése óta érezhetően hátrányba kerül a Renault csapatánál. A német nagydíjon megnyílik előtte a nagy lehetőség, amivel nem tud élni. Mivel a szerződésében van egy teljesítmény-klauzula, aminek nem felelt meg, így a Renault a következő évre Esteban Ocont szerződteti a helyére.
19. 9. Vér, veríték és könnyek
(Blood, Sweat & Tears)
USA 2020. február 28.
magyar 2020. február 28.
A Williams csapnivaló idényt zárt 2018-ban, és nem szeretnék ezt megismételni. Claire Williams helyettes csapatfőnök kinevezi Paddy Lowe-t technikai igazgatónak, és két jó pilótát szerződtetnek: a tehetséges újonc George Russell-t, és a ralibalesete miatt félbetört karrierű Robert Kubicát. Csakhogy a gyárban nagyon nehezen mennek a dolgok, főleg pénzügyi okokból, a teszt első két napját ki is kell hagyniuk. Miután Paddy Lowe nem ismeri el a felelősségét a dolgokban, megválnak tőle. A szezon közepén már Russell is arról panaszkodik, hogy a Williams vezethetetlen és annyira nincs meg benne a tempó, hogy nem tud másokkal versenyezni. Claire Williams fogadkozik, hogy visszaszerzi apja csapatának régi dicsőségét.
20. 10. Kockás zászló
(Checkered Flag)
USA 2020. február 28.
magyar 2020. február 28.
A brazil verseny előtt bejelentik, hogy Albon marad a Red Bull versenyzője - eközben Gasly egyre jobban magára talál a Toro Rossónál. A futamon láthatjuk, ahogy Sainz nagyszerűen teljesít. Albon első dobogóját Hamilton veszi el egy versenybaleset miatt, a két Ferrari pedig egymást üti ki. Gasly parádés versennyel, erőből tartja maga mögött Hamiltont és lesz második. Ám Hamiltont a verseny után megbüntetik, így Sainz lesz a harmadik - évek óta az első dobogós helyezése a McLaren csapatnak. Hamilton és a Mercedes újabb világbajnoki címnek örülnek, Hülkenberg búcsút int a Renault-nak, a Haas pedig fogadkozik, hogy 2020-ban erősebben térnek vissza.

3. évad (2021)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier
21. 1. A pénz beszél
(Cash Is King)
USA 2021. március 19.
magyar 2021. március 19.
A Racing Point csapata a szezon előtti teszteken leplezi le új autóját, amely a megszólalásig hasonlít a Mercedes előző évi autójára. A mezőny elutazik Ausztráliába az idénynyitó versenyre, amelyet a koronavírus-járvány miatt végül elhalasztanak - teljes a bizonytalanság, hogy mikor indulhat el az év.
22. 2. Újra pályán
(Back On Track)
USA 2021. március 19.
magyar 2021. március 19.
Az első versenyre végül Ausztriában kerül sor. A Mercedes eltökélten érkezik, de a Red Bull szeretne borsot törni az orruk alá. Eközben a McLaren fiatal versenyzője, Lando Norris parádés versenyzéssel megszerzi élete első dobogóját.
23. 3. Senki bolondja
(Nobody's Fool)
USA 2021. március 19.
magyar 2021. március 19.
Valtteri Bottas unja már, hogy mindenki másodhegedűsnek tartja, és bántja, hogy a közvélemény is leszólja őt, ezért ég benne a bizonyítási vágy. Az orosz nagydíj időmérőjén szándékosan segít Verstappennek, hogy az második lehessen, mert tudja, hogy azon a pályán a harmadik helyről a legjobb rajtolni. Végül jó versennyel és nem kevés szerencsével meg is nyeri a futamot.
24. 4. Beszélnünk kell a Ferrariról
(We Need to Talk About Ferrari)
USA 2021. március 19.
magyar 2021. március 19.
A Ferrari csapata egész évben látványosan szenved. Itt lenne a remek alkalom, hogy a hazai versenyükön mutassanak valamit, ám a futam katasztrofálisan sikerül. Miközben a soron következő, ezredik Formula–1-es nagydíjukra készülnek, Vettel aláír az Aston Martin csapatához.
25. 5. A kapcsolat vége
(The End of the Affair)
USA 2021. március 19.
magyar 2021. március 19.
A Racing Point autója ellen több csapat, köztük elsősorban a Renault, folyamatosan óvást emelnek a Mercedeshez való hasonlóság miatt, ami felbosszantja Lawrence Strollt-t. Ricciardo egyre jobban teljesít a Renault-nál, ám már közben aláírt a McLarenhez, ami bántja Cyril Abiteboul-t.
26. 6. A visszatérés
(The Comeback Kid)
USA 2021. március 19.
magyar 2021. március 19.
Pierre Gasly meg akarja mutatni Christian Hornernek, hogy hibázott, amikor lefokozta őt az előző év végén. AZ AlphaTauri fiatal pilótája sikert sikerre halmoz, miközben Albon hasonlóképpen kezd el szenvedni, ahogy ő is az előző évben. A diadalmenet megkoronázása az olasz nagydíjon aratott győzelme lesz.
27. 7. Günther döntése
(Guenther's Choice)
USA 2021. március 19.
magyar 2021. március 19.
A Haas pénzügyi gondokkal küszködik, ami a teljesítményükre is kihatással van. Günther Steiner szponzort próbál szerezni, akik jobban elköteleződnének, ha egy német versenyzőt szerződtetnének. Az ifjú tehetség, Mick Schumacher tökéletes választás lenne, ám a rivális Alfa Romeo is meg akarja őt szerezni. Az Eifel nagydíjon Grosjean fájós ujja ellenére is pontot szerez, ahogy Antonio Giovinazzi is. Magnussen nem szerez pontot. Günther Steiner úgy dönt: mindkét pilótájától megválik a csapat, helyükre pedig Mick Schumacher és Nyikita Mazepin érkezik.
28. 8. Nem bánom meg
(No Regrets)
USA 2021. március 19.
magyar 2021. március 19.
A McLaren versenyzőpárosa felbomlik, amikor Carlos Sainz bejelenti, hogy a következő évtől a Ferrarinál versenyez. Mivel addig még egy egész év hátravan, nyilvánvalóvá válik, hogy Lando Norrist fogják favorizálni a csapatnál. Ha ez nem lenne elég, Sainz különféle hibák miatt rengeteg pontot veszít az év elején, majd Olaszországban parádés versenyzéssel a második lesz.
29. 9. A tűzben edzett férfi
(Man On Fire)
USA 2021. március 19.
magyar 2021. március 19.
A bahreini hétvége nagyon fontos azok számára, akiknek még nincs szerződésük a következő évre. Ebben a helyzetben van Grosjean, Albon, de a szerződés nélkül maradt Sergio Perez is. Grosjean hatalmas balesetet szenved, amit csodával határos módon túlél. Perez, aki a dobogóért hajt, motorhiba miatt kiesik nem sokkal a vége előtt, Albon viszont életében először dobogóra állhat. Egy héttel később egy újabb bahreini futam következik: Hamilton helyét Russell veszi át a Mercedesnél, Perezt pedig már az első körben versenybaleset éri, ami miatt úgy tűnik, véget ért számára a futam. Mégis, remek versenyzéssel és kis szerencsével futamgyőztes lesz. Az epizód végén az is kiderül, hogy Perezt leszerződtette a következő évre a Red Bull.
30. 10. A célegyenesben
(Down to the Wire)
USA 2021. március 19.
magyar 2021. március 19.
Az év utolsó versenyére készülve még mindig nem tudni, melyik csapat lesz a konstruktőri harmadik. A Racing Point, a Renault, és a McLaren csatájában végül az utóbbi kerül ki győzedelmesen. A futamon aztán a Red Bull is borsot tör a Mercedes orra alá.

4. évad (2022)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier
31. 1. A titánok összecsapása
(Clash of the Titans)
USA 2022. március 11.
magyar 2022. március 11.
A 2021-es Formula–1-es szezon a Bahreini nagydíjjal kezdődik, ahol a versenyzők apait-anyait beleadnak, hogy elsőként érjenek célba.
32. 2. Az aduász
(Ace in the Hole)
USA 2022. március 11.
magyar 2022. március 11.
Az immár McLaren színeiben versenyző Daniel Ricciardo be akarja bizonyítani, hogy még mindig van benne erő. De csapattársa, Lando Norris nyomást gyakorol rá.
33. 3. Fordulópont
(Tipping Point)
USA 2022. március 11.
magyar 2022. március 11.
A Red Bull pilótája, Max Verstappen győzelmek sorát avatja. A Mercedes színeiben induló Lewis Hamilton nem tudja tartani az iramot. Egy baleset vitához vezet.
34. 4. Megmászni a hegyet
(A Mountain to Climb)
USA 2022. március 11.
magyar 2022. március 11.
A Haas csapata új szponzorral és két újonc pilótával, Nikita Mazepinnel és Mick Schumacherrel próbálja megfordítani közelmúltbeli sorsát.
35. 5. Életben maradni
(Staying Alive)
USA 2022. március 11.
magyar 2022. március 11.
A McLaren küszködő pilótája, Ricciardo nem adja fel, hanem tövig nyomja a gázt, hogy megnehezítse a Ferrari diadalmenetét az Olasz nagydíjon.
36. 6. Újra bizonyítani
(A Point to Prove)
USA 2022. március 11.
magyar 2022. március 11.
A Williams Racing maga mögött akarja hagyni a közelmúltbeli kellemetlenségeket az új vezetőséggel, és vissza akar térni a legnagyobbak közé.
37. 7. A fejlődéssel járó kínok
(Growing Pains)
USA 2022. március 11.
magyar 2022. március 11.
Megvan a tehetségük, de bírják-e a nyomást? Cunoda Júki és Esteban Ocon vagy elsüllyed vagy úszni fog az árral a Formula–1 hullámos vizében.
38. 8. Wolff-fal táncoló
(Dances With Wolff)
USA 2022. március 11.
magyar 2022. március 11.
Megy a pletykálkodás arról, hogy vajon egy feltörekvő pilóta csatlakozik-e Hamiltonhoz a Mercedes csapatában, ezzel ülés nélkül hagyva Valtteri Bottast.
39. 9. Harcra készen
(Gloves are Off)
USA 2022. március 11.
magyar 2022. március 11.
Már csak néhány futam van hátra, és a versenyzők, akik minden előnyt ki akarnak használni, hivatalosan is felveszik a kesztyűt.
40. 10. Kőkemény verseny
(Hard Racing)
USA 2022. március 11.
magyar 2022. március 11.
Egy újabb heves szezon közeledik a végéhez, és a Mercedes és a Red Bull egy generáció talán legnagyobb győztes mindent visz versenyében feszül egymásnak.

5. évad (2023)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier
41. 1. Az új hajnal
(The New Dawn)
USA 2023. február 24.
magyar 2023. február 24.
A Bahreinben kezdődő új idénnyel a Ferrari azt reméli, új autóival a csúcsra törhet. A Haas kockázatos döntést hoz egy utolsó pillanatban végrehajtott pilótacserével.
42. 2. Visszatérés
(Bounce Back)
USA 2023. február 24.
magyar 2023. február 24.
A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azon dolgozik, hogy leküzdje a csapat váratlanul felmerülő gondjait, Lewis Hamilton pedig döcögős futamon vesz részt a csapat új autójával.
43. 3. Stratégia kérdése
(Matter of Principal)
USA 2023. február 24.
magyar 2023. február 24.
A Ferrari pilótái és döntéshozói érzik a várakozásteli nyomást egy sztárokkal teli új eseményen Miamiban, illetve egy sorsfordító futamon a Silverstone-on.
44. 4. Apa és fia?
(Like Father, Like Son?)
USA 2023. február 24.
magyar 2023. február 24.
A Haas egyre több balesetet és költséget halmoz fel, ahogy a pilóta Mick Schumacher megpróbál felnőni apja versenylegendájához, hogy bebizonyítsa értékét a csapatban.
45. 5. Nem kérek elnézést
(Pardon My French)
USA 2023. február 24.
magyar 2023. február 24.
Otmar Szafnauer erőfeszítései az Alpine átalakításáért meghozzák gyümölcsüket – mígnem a pilótacserék újabb fordulója kérdésessé teszi jövőre vonatkozó terveit.
46. 6. A jó fiúk utolsónak futnak be
(Nice Guys Finish Last)
USA 2023. február 24.
magyar 2023. február 24.
Daniel Ricciardo eljövendő kilátásai egyre bizonytalanabbak, amikor a McLaren menedzserei új tehetségre vetnek szemet, az Alpine pedig a legjobb lehetőséget keresi.
47. 7. Pilótaülésben
(Hot Seat)
USA 2023. február 24.
magyar 2023. február 24.
Miközben a Red Bull csapata igyekszik növelni előnyét a Ferrarival szemben, minden szem Sergio „Checo” Pérezre szegeződik a drámai Monacói Nagydíjon.
48. 8. Alfahím
(Alpha Male)
USA 2023. február 24.
magyar 2023. február 24.
Amikor Pierre Gasly bejelenti, hogy elhagyja az Alpha Taurit, Cunoda Júki szembenéz egy csapattárs és barát elvesztésével. Felvállalja, hogy készen áll a vezetésre?
49. 9. Kerettúllépés
(Over The Limit)
USA 2023. február 24.
magyar 2023. február 24.
Mindkét bajnoki cím esélyeseként a Red Bull csapatát sorozatos vádak érik, miszerint a bajnokság költési limitének áthágása révén csaltak.
50. 10. Az út vége
(End of the Road)
USA 2023. február 24.
magyar 2023. február 24.
A 2022-es évad Abu-Dzabiban száguld a végkifejlet felé, ahol a Ferrari próbálja letörni a Mercedes és a McLaren abbéli reményeit, hogy valami csoda folytán megelőzzék az Alpine-t.

6. évad (2024)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier
51. 1. Pénz beszél
(Money Talks)
USA 2024. február 23.
magyar 2024. február 23.
Lawrence Stroll mindent elkövet annak érdekében, hogy az Aston Martin világbajnok legyen. De még el sem kezdődött az új évad, és lehet, hogy az álmai máris szertefoszlanak.
52. 2. Kegyvesztés
(Fall from Grace)
USA 2024. február 23.
magyar 2024. február 23.
Nagy reményeket fűznek Nyck de Vrieshez, aki először áll rajthoz a Forma–1-ben, ám az egyre növekvő nyomás miatt nehezen tud lépést tartani.
53. 3. Nyomás alatt
(Under Pressure)
USA 2024. február 23.
magyar 2024. február 23.
A McLarennek van mit bizonyítania az előző idény után. A sztárpilóta Lando Norrist ismét cserben hagyja az autója, így számba veszi lehetőségeit.
54. 4. Az utolsó fejezet
(The Last Chapter)
USA 2024. február 23.
magyar 2024. február 23.
Nagy csata dúl a színfalak mögött a Haas és a Williams között. Miközben az egyik csapat hagyományhű, a másik kész újítani és vakmerő lépéseket tenni.
55. 5. Polgárháború
(Civil War)
USA 2024. február 23.
magyar 2024. február 23.
Az Alpine csapatában versenyző Esteban Ocon és Pierre Gasly gyerekkoruk óta versengenek egymással. Vajon képesek felülemelkedni a rivalizálásukon a csapat érdekében?
56. 6. Bizalompróba
(Leap of Faith)
USA 2024. február 23.
magyar 2024. február 23.
Lewis Hamilton 13 éven át hűséges maradt a Mercedeshez. Azonban a győzelem mindenek felett – hosszabbításra váró szerződése kapcsán kemény döntést kell hoznia.
57. 7. Ilyen az élet
(C’est la Vie)
USA 2024. február 23.
magyar 2024. február 23.
Egy hollywoodi sztároktól érkező befektetés nagy nyomást helyez az Alpine menedzsmentjére. A frusztrált pilóták és a lelombozó eredmények miatt változás szükségeltetik.
58. 8. Hajrá, Ferrari!
(Forza Ferrari)
USA 2024. február 23.
magyar 2024. február 23.
Olaszországban a Ferrari igazi vallás. A csapat Monzába érkezik, és minden szempár az új csapatfőnökre, Fred Vasseurre szegeződik, neki kell beteljesítenie a rajongók álmát.
59. 9. Három már sok
(Three's a Crowd)
USA 2024. február 23.
magyar 2024. február 23.
Daniel Ricciardo végre visszatér a pályára. Azonban amikor egy baleset miatt ismét ki kell hagynia a versenyt, kevés tapasztalattal rendelkező csere ugrik be a helyére.
60. 10. Vörös vagy fekete
(Red or Black)
USA 2024. február 23.
magyar 2024. február 23.
A szezon a végéhez közeledik. A győztes már biztos, a rivális Mercedes és a Ferrari pedig ádáz csatát vív a második helyért.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Drive to Survive - egy hátborzongatóan őszinte sorozat az F1 világáról (magyar nyelven). Alapjárat. (Hozzáférés: 2019. szeptember 15.)
  2. Évadkritika: Formula 1: Drive to Survive - 1. évad (magyar nyelven). Puliwood. (Hozzáférés: 2019. szeptember 15.)
  3. Gergely, Koroknai: A mocskos szájú olasz a Formula–1 igazi hőse (magyar nyelven). index.hu, 2019. március 11. (Hozzáférés: 2019. szeptember 15.)
  4. Kft, New Wave Media Group: Sok benne a fikció, de az F1-nek jót tett a Netflix-sorozat. https://www.gphirek.hu/. (Hozzáférés: 2019. szeptember 15.)
  5. F1 Drive to Survive Will Return to Netflix for Season 2 in 2020 (amerikai angol nyelven). GTPlanet, 2019. július 26. (Hozzáférés: 2019. szeptember 15.)
  6. Lando Norris and Daniel Ricciardo react to Netflix's Formula 1: Drive to Survive S4” (hu-HU nyelven).  

További információk[szerkesztés]