FontForge

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FontForge
FontForge Logo, 2015.svg
A FontForge felhasználói felülete
A FontForge felhasználói felülete

Fejlesztő George Williams
Legfrissebb stabil
kiadás
20170731 (July 2017, 2017. július 31.)[1][2]
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv C
Operációs rendszer platformfüggetlen
Állapot aktív
Kategória szoftver
Licenc BSD licenc (szabadszoftver)
A FontForge weboldala


A FontForge (2004 márciusáig PfaEdit[3]) teljes funkcionalitású betűtípusszerkesztő, amely az összes gyakoribb betűtípusformátumot támogatja. A FontForge-t George Williams fejleszti, szabadszoftver és a BSD licenc alatt lett kiadva.[4] Elérhető több különböző operációs rendszerre és több nyelvre le lett fordítva.

Szolgáltatások[szerkesztés]

Yannis Haralambous így ír "Fonts & Encodings" című könyvében: a FontForge egy "elképesztően erős szoftverrendszer, amely a FontLab gyakorlatilag összes szolgáltatását nyújta, együtt a saját egyedi és gyakorta forradalmi szolgáltatásaival."[5][6]

Az automatikus betűtípuskonverziók és egyéb átalakítások megkönnyítése érdekében a FontForge két szkriptnyelvet implementál: az egyik a saját nyelve, a másik pedig az újabban hozzáadott Python.[7] A FontForge, mint Python-modul is építhető és betölthető a különböző Python szkriptekből.[8]

A FontForge támogatja az Adobe OpenType úgy nevezett "feature file" specifikációját (a szintaxist saját maga is kiterjeszti).[9] Támogatja továbbá a nemhivatalos Microsoftmatematikai betűkiterjesztéseket (MATH táblázat),[10] amelyet a Cambria betűtípusban vezettek be és az Office 2007, a XeTeX és a LuaTeX is támogatja. Legalább egy ingyenes OpenType matematikai betűtípust fejlesztettek FontForgeban (lásd lentebb).

A FontForge a FreeType-ot használja a betűtípusok képernyőn való renderelésére.[11] A 2008 november 15-i kiadás óta a FontForge a libcairo és libpango alkalmazáskönyvtárakat is használhatja a grafikus és szöveges renderelésre,[12] amelyek az élsimított (anti-alias) grafikát és a komplex szövegelrendezést is támogatják.

A FontForge a Potrace-t vagy az AutoTrace-t tudja használni a bitmap képek automatikus követésére és betűtípusba való beillesztésére.

A FontForge részeit használja a LuaTeX motor az OpenType betűtípusok olvasására és értelmezésére.[13]

Támogatott formátumok[szerkesztés]

A FontForge saját spline "betűadatbázis-formátuma" (.sfd fájlkiterjesztés) szövegalapú[14] és megkönnyíti a dizájnerek közti együttműködést, hiszen könnyen létrehozhatók az eltérésfájlok. A szoftver több egyéb formátumot is támogat és konvertál egymás között. A támogatott formátumok között van: a TrueType (TTF), a TrueType Collection (TTC), az OpenType (OTF), a PostScript Type 1, a TeX Bitmap-betűtípusok, az X11 OTB bitmap (kizárólagosan az sfnt), a Glyph Bitmap Distribution Format (BDF), a FON (Windows), az FNT (Windows) és a Web Open Font Format (WOFF). A FontForge továbbá tud exportálni a Scalable Vector Graphics (SVG) formátumba.

A FontForge-dzsal létrehozott ingyenes betűtípusok[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a FontForge című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://github.com/fontforge/fontforge/releases
 2. https://github.com/fontforge/fontforge/releases/tag/20170731, 2018. január 19.
 3. The history of the development of FontForge. Fontforge.sourceforge.net. (Hozzáférés: 2009. november 9.)
 4. FontForge main page, license
 5. Haralambous, Yannis. Fonts & Encodings, 1, Sebastopol, CA: O'Reilly Media, 444. o. (2007. május 21.). ISBN 0596102429 
 6. "an extremely powerful software system offering practically all the features of FontLab, together with some unique and often revolutionary features of its own."
 7. Writing scripts to change fonts in FontForge. Fontforge.sourceforge.net. (Hozzáférés: 2009. november 9.)
 8. Writing python scripts to change fonts in FontForge. Fontforge.sourceforge.net. (Hozzáférés: 2009. november 9.)
 9. FontForge's implementation of Adobe's Feature File syntax. Fontforge.sourceforge.net. (Hozzáférés: 2009. november 9.)
 10. MATH typesetting information. Fontforge.sourceforge.net, 2007. augusztus 4. (Hozzáférés: 2009. november 9.)
 11. Building FontForge from source. Fontforge.sourceforge.net. (Hozzáférés: 2009. november 9.)
 12. Change log for FontForge. Fontforge.sourceforge.net. (Hozzáférés: 2009. november 9.)
 13. LuaTeX — Taco Hoekwater, July 24, TUG 2008 (PDF). (Hozzáférés: 2009. november 9.)
 14. Spline Font Database File Format. Fontforge.sourceforge.net. (Hozzáférés: 2009. november 9.)

További források[szerkesztés]