Folyamatjelző sáv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Példa folyamatjelző sávra
Egyszerű, animált folyamatjelző

A folyamatjelző sáv (röviden folyamatjelző, progress bar) grafikus felhasználói felületek egy komponense, melynek feladata, hogy egy folyamat, például fájlmásolás vagy letöltés előrehaladását jelezze. A grafika mellett gyakran szövegesen, például százalékos formában is jelzik az előrehaladást.

Microsoftos fordítási terminológiában egyszerűen állapotjelzőnek is hívják,[1] ami azonban kissé túl általános kifejezés. Informatikai szlengben a bitkolbász is előfordul.

Újabb találmány a határozatlan folyamatjelző, ami akkor használatos, amikor a feladat nagysága előre nem határozható meg, vagy előrehaladását nem lehet számszerűen kifejezni. Az ilyen folyamatjelző sávon animációval vagy más módon jelzik, hogy a folyamat halad előre, tehát nem a szokásos módon, a sáv kitöltött részének arányával. Funkciójában így inkább „throbber”-re (többnyire forgó, a munkavégzést indikáló grafikai elemre) hasonlít, mint valódi folyamatjelzőhöz.

Az ötlet, hogy egy folyamat előrehaladását kitöltött sávval jelöljék, jóval korábbról ered. 1896-ban Karol Adamiecki kifejlesztette az általa harmonogram-nak nevezett diagramot, ami manapság Gantt-diagram néven ismert. Adamiecki nem publikálta diagramját csak 1931-ben, akkor is kizárólag lengyelül. Ezért viseli Henry Gantt (1861–1919) nevét, aki 1910-1915 között fejlesztette ki a saját harmonogram-verzióját, amit nyugaton el is terjesztett. A koncepció később alkalmazást nyert a számítástechnikában is.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Progress bar című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Hungarian translation: állapotjelző. proz.com. [2015. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 15.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Progress bar
A Wikimédia Commons tartalmaz Folyamatjelző sáv témájú médiaállományokat.