Foltos barázdásgőte

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Foltos barázdásgőte
Necturus maculosus maculosus.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Farkos kétéltűek (Caudata)
Alrend: Szalamandraformák (Salamandroidea)
Család: Kopoltyús gőtefélék (Proteidae)
Nem: Necturus
Faj: N. maculosus
Tudományos név
Necturus maculosus
(Rafinesque, 1818)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Foltos barázdásgőte témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Foltos barázdásgőte témájú médiaállományokat és Foltos barázdásgőte témájú kategóriát.

A foltos barázdásgőte (Necturus maculosus) a kétéltűek (Amphibia) osztályának a farkos kétéltűek (Caudata) rendjébe, ezen belül a kopoltyús gőtefélék vagy vakgőtefélék (Proteidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A foltos barázdásgőte az Amerikai Egyesült Államok keleti részén, Új-Anglia és az új-angliai öböl egyes részein, északon Kanada délkeleti részéig honos.

Alfajai[szerkesztés]

  • Necturus maculosus maculosus - szürkés vagy barnás alapszíne van fetkete pettyekkel. Az Amerikai Egyesült Államok keleti részén és az új-angliai öböl egyes részein, északon Kanada délkeleti részéig (Québec) honos.
  • Necturus maculosus louisianensis - sárgásbarna alapszíne van, fekete pettyek csak a hasi részen láthatóak. Kizárólag Louisiana államban él.

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat hossza átlagosan 35 centiméter. A foltos barázdásgőte színezete okkersárga, kékesfekete foltokkal; ez az édesvízi hordalékban, különösen a zavaros vízben jól álcázza az állatot. A sötétpiros kopoltyúrojtok látják el a vért oxigénnel. Ha az állat iszapos vízben él, a kopoltyúrojtok nagyobbak. Farka hosszú, penge alakú és erős. Úszás közben az állat farka segítségével hajtja magát előre. Lába csonkszerű és nem túl erős, minden lábon négy ujj van. A lábak kúszásra is alkalmasak, bár az állat főként úszva közlekedik. Bőrmirigyei kis mennyiségű mérget tartalmaznak.

Életmódja[szerkesztés]

A foltos barázdásgőte éjjel aktív, és általában egy helyhez ragaszkodik. Tápláléka kis halak és ikráik; rovarok és gerinctelen állatok. Az állat legfeljebb 20 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 5-7 éves korban éri el. A párzási időszak nyár végén és ősszel van. Párzás után a nőstény 30-200 petét rak, kivételes esetekben akár több százat is. A lárvák a hőmérséklettől függően 38-63 nap múlva fejlődnek ki.

Források[szerkesztés]