Fogpiszkáló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy fogpiszkáló

A fogpiszkáló vagy fogvájó egy rövid, fából, műanyagból, bambuszból, fémből, csontból vagy más anyagból készült botocska, amelynek célja ételmaradékok eltávolítása a fogak közül. Általában egy, vagy mindkét vége kihegyezett. Az ételmaradékok eltávolítása mellett koktélokban vagy kis ételfalatkák fogyasztásához is használják.

Eredete[szerkesztés]

A fogpiszkáló a legrégebbi fogtisztító eszköz. Már a neandervölgyi ember és a Homo sapiens koponyáján is találták annak nyomait, hogy fogaikat egy eszközzel piszkálták. A grúziai Dmanisziban 1,8 millió éves csontokra bukkantak, amelyeken a tudósok a szájhigiénia rendbentartása érdekében való eszközhasználatot feltételeznek.[1] 1986-ban Floridában felfedeztek egy 7500 éves amerikai embermaradványt, amelynek kis vájatok voltak zápfogai között.[2] A Floridai Egyetem kutatóinak egyike, David Dickel szerint mivel a fogzománc kemény, az eszközöket rendszeresen kellett hogy használják, hogy azok barázdákat vájjanak bele.[2]

A fogpiszkáló minden kultúrában ismert. A fogkefe felfedezése előtt a fogakat keményebb vagy puhább fadarabok rágásával tisztították. Bronzból készült fogpiszkálókat találtak Észak-Olaszországban és az Alpok keleti részén felfedezett őskori sírhelyekben is. Jól ismerték Mezopotámiában is. Találtak ezüstből készített finom, művészi darabokat is az ókori Róma és Görögország területéről, valamint masztixból is.

A 17. században a fogpiszkáló a ékszerekhez hasonló luxuscikk volt. Értékes fémből készítették és drágakövekkel díszítették őket. Az első fogpiszkáló készítő gépet 1869-ben építette meg Marc Signorello. Egy másikat 1872-ben szabadalmaztatott Silas Noble és J. P. Cooley.[3][4] Napjainkban a fogak tisztítására inkább a fogselyem és a fogkefe használata kedveltebb.

A fogpiszkálókat használják ünnepi célokra is, illetve ételkóstolásnál is használatos. Ezeket gyakran díszítik műanyag vagy papír fodrokkal, zászlókkal.[5]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Toothpick című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Túl sokat használhatta az ősember a fogpiszkálót. Mult-kor.hu, 2013. október 9. (Hozzáférés: 2014. augusztus 30.)
  2. a b (AP) (06/22/1986). "Dentistry as practiced 5510 B.C.". Toronto Star.
  3. History of the Toothbrush and Toothpaste. Inventors.about.com. (Hozzáférés: 2014. augusztus 30.)
  4. Patent US123790 Improvement in tooth-pick machines. (Hozzáférés: 2014. augusztus 30.)
  5. Stick Figure. Slate Magazine, 2007. október 31. (Hozzáférés: 2014. augusztus 30.)

További információk[szerkesztés]