Foglalkozásuk: Amerikai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Foglalkozásuk: Amerikai
(The Americans)
Műfaj dráma, krimi

Alkotó
  • Joe Weisberg
Főszereplő
Zeneszerző Nathan Barr

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 6
Epizódok75 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 44 perc
Gyártó Amblin Entertainment
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adó FX
Eredeti sugárzás2013. január 30. – 2018. május 30.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Foglalkozásuk: Amerikai témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Foglalkozásuk: Amerikai című sorozatot (eredetileg The Americans) 2013-ban mutatták be az amerikai FX kábelcsatornán. A hidegháborús kémdráma két, magát tipikus amerikai házaspárnak álcázó KGB-ügynök működését mutatja be az 1980-as évek első felében. Alkotója és producere Joe Weisberg, aki korábban a CIA-nál dolgozott.[1] Magyarországon a Cool TV tűzte műsorára, bemutatója 2015. szeptember 8-án volt.

Karakterek[szerkesztés]

  • Elizabeth Jennings (Nagyezsda) (Keri Russell) negyvenes évei elején járó KGB-ügynök, álcája szerint utazási ügynök. Nagy elhivatottsággal teljesíti küldetéseit, még ha a szovjet érdekek védelme vétlen áldozatokat is követel. Igyekszik ellátni az álcájának megfelelő házastársi és anyai szerepét, de kapcsolata társával és két gyermekükkel nem problémamentes.
  • Philip Jennings (Misa) (Matthew Rhys) Elizabeth ügynöktársa és férje. Civilben szintén utazási ügynök. Profin hajtja végre feladatait, azonban lojalitása a Szovjetunió irányába meggyengült. Kevésbé tekint ellenségként az amerikaiakra, emiatt igyekszik a küldetésekkel járó emberáldozatokat minimalizálni. Mit sem sejtő gyermekeivel társánál harmonikusabb viszonyt ápol.
  • Paige Jennings (Holly Taylor) Elizabeth és Philip idősebb gyermeke. Átlagos tinédzser lány, aki az évek során egyre többet tud meg szülei valódi munkájáról.
  • Henry Jennings (Keidrich Sellati) Elizabeth és Philip fiatalabb gyermeke.
  • Stan Beeman (Noah Emmerich) egy FBI-ügynök, aki családjával véletlenül Jenningsék szomszédjába költözik. Munkája elvonja figyelmét a családjáról. Kémelhárítóként a KGB-ügynökök felfedése a célja, azonban nincs tudatában a Jennings-házaspár valódi kilétének. Philippel baráti viszonyt ápol.
  • Nyina Szergejevna Krilova (Annet Mahendru) tisztviselő a Szovjet Nagykövetségen. Miután Beeman ügynök beszervezi, az FBI számára kémkedik.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Keri Russel és Matthew Rhys a valóságban is egy párt alkot, közös gyermekük is született.
  • Mivel a készítő, Joseph Weisberg a CIA-nak dolgozott, a sorozathoz készülő összes forgatókönyvet nemzetbiztonsági okból ellenőriztetni kell a titkosszolgálattal.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Holson, Laura M. (March 29, 2013). "The Dark Stuff, Distilled". The New York Times. Retrieved July 15, 2013.

Források[szerkesztés]