Floor Jansen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Floor Jansen
Floor Jansen 2013.
Floor Jansen 2013.
Életrajzi adatok
Születési névFloor Elisabeth Maria Jansen
Született1981február 21. (43 éves)
Hollandia, Goirle
SzármazásHollandia
HázastársaHannes Van Dahl
IskoláiFontys School of the Arts
Pályafutás
Műfajokszimfonikus metal
Aktív évek1997 - napjainkig
Híres dalEnergize Me
Kapcsolódó előadó(k)Epica, MaYan, Star One, Ayreon, Sabaton, Within Temptation, Tarja, Soilwork
Hangszerénekhang
Hangszoprán
DíjakPopprijs (2019)
Tevékenység
KiadókNuclear Blast
IPI-névazonosító00289852402

Floor Jansen weboldala
Együttesének weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Floor Jansen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Floor Jansen (Goirle, 1981. február 21.) holland énekesnő, énektanár és dalszerző. A ReVamp együttes alapítója, 2013-tól pedig hivatalosan is a finn Nightwish együttes énekesnője, valamint a 2009-ben feloszlott After Forever énekesnője, dalszerzője és egyik alapítója.

Magánélet[szerkesztés]

Floor többnyire visszafogott a magánéletét illetően, így a médiában nem is nyilatkozik róla. Korábban egy párt alkotott After Forever-beli kollégájával, Sander Gommansszal, majd ezt követően - immáron évek óta - a Sabaton dobosának, Hannes van Dahlnak lett a párja. A párosnak 2017. március 15-én kislánya született, aki a Freja nevet kapta.[1]

Floor vegetáriánus és gyermekkora óta elítéli a vadászatot. Húga, Irene (1983) szintén énekesnő.

Karrier[szerkesztés]

After Forever (1997-2009)[szerkesztés]

Tizenhat éves volt amikor csatlakozott az Apocalypse (később After Forever) együtteshez, 1997-ben. Három évvel később megjelent a banda első albuma, a Prison Of Desire. 2002-ben átvette a dalszerző szerepét az együttesben, mivel a csapat akkori dalszerzője, gitárosa és háttér énekese, Mark Jansen kilépett a bandából, és egy új együttest alapított.

Floor 1999-ben kezdte zenei tanulmányait a holland rock akadémián, ahol operát tanult. Gitáron, zongorán és fuvolán is egyaránt tud játszani. Ő is és húga, Irene Jansen is vendégénekesek az Ayreon együttesben.

ReVamp (2009- 2016)[szerkesztés]

2008-ban Floor kiégése miatt az After Forever szünetet tartott, majd 2009-ben hivatalosan is bejelentették, hogy az együttes véglegesen feloszlott. Jansen ezért úgy határozott, hogy új zenei projektbe kezd. 2009. október 17-én Floor a hivatalos MySpace oldalán bejelentette, hogy az új együttesének neve ReVamp, az első albumon az After Forver volt billentyűse, Joost van den Broek, a basszeros Jaap Melman lett, a gitáros pedig Waldemar Sorychta. 2013-ban megjelent az együttes második albuma a "Wild Card"; az énekesnő szerint ez az album lett a legagresszívabb, amit valaha is készített. 2016. szeptember 29-én hivatalosan is bejelentették, hogy feloszlanak, mivel az énekesnő nem tud egyszerre két zenekart fenntartani.

Nightwish (2013-)[szerkesztés]

Floor 2012-ben, az együttesből váratlanul távozó Anette Olzon énekesnő helyére került be mint helyettes énekesnő, az Imaginaerum World Tour végéig. 2013 októberében viszont a banda bejelentette hivatalos Facebook-oldalán, hogy véglegesen is Floor Jansen lett a Nightwish új énekesnője. Februárban jelent meg az Élan című kislemez, majd május végén debütált, az Endless Forms Most Beautiful nevezetű nyolcadik Nightwish-lemez is. Ezt további két kislemez követte: a Shudder Before The Beautiful és az Endless Forms Most Beautiful.

2020. április 10-én kiadásra került kilencedik nagylemezük, a Human. :II: Nature., ami az énekesnő második közös albuma a Nightwish-sel.[2]

Northward (2008/2018-)[szerkesztés]

Floor és Jørn Viggo közös projektje 2008-ban kezdődött. Azonban a két fél elfoglaltsága miatt a projekt végül 10 év múlva mutatott eredményt. Első rocklemezük 2018-ban jelent meg, ami Jansen és Viggo nevét viseli, és amelyen vendégként Floor húga, Irene Jansen is hallható egy dal erejéig. A kiadvány a kritikusok által pozitív fogadtatásban részesült.[forrás?]

Beste Zangers (2019)[szerkesztés]

Az énekesnő 2019-ben jelentette be, hogy meghívást kapott egy hollandiai tévéműsorba, a Beste Zangersbe. A hetiműsorban a különböző műfajokban tevékenykedő énekesek énekelik egymás dalait a saját énekstílusukban. Floor a szereplését követően nagy népszerűségre tett szert otthonában, bár elmondása szerint ő a Nightwish-nek szeretett volna több rajongót szerezni, ezzel szemben egy igen sikeres szólókarriert épített ki magának, önálló turnéja pedig 2020. január 23-án vette kezdetét.[forrás?]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. March 2017, Scott Munro17: Nightwish’s Floor Jansen has a baby girl (angol nyelven). Metal Hammer Magazine. (Hozzáférés: 2020. április 11.)
  2. NIGHTWISH - HUMAN. :||: NATURE. is OUT NOW! (angol nyelven). nightwish.com. [2020. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 11.)

Források[szerkesztés]