Flash animáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A flash animáció olyan animációs film, melyet Adobe Flash vagy hasonló animációs szoftverrel készítenek, és gyakran SWF fájlformátumban terjesztenek. A flash animáció kifejezés magára a fájlformátumra és annak elkészítésére használt közegre is utal. A flash animáció több tucat televíziós sorozatnak, számtalan televíziós reklámnak és több díjnyertes internetes rövidfilmnek hála a reneszánszát éli.

Számos flash animációs művész az 1990-es évek végén, amikor a legtöbb internetelérés sávszélessége még csak 56 kbit/s volt, a korlátozott vagy a kivágásos animáció technikákhoz fordult amikor internetes terjesztésre szánt projekteken dolgozott. Ezekkel a művészeknek lehetősége nyílt, hogy a rövidfilmjeik és interaktív élményeik mérete jóval 1 MB alatt legyen, még jó minőségű hang és animáció mellett is.

A flashben lehetőség nyílik integrálni bitmapeket és egyéb raszter-alapú rajzokat és videókat, bár a legtöbb flash filmet kizárólag vektor-alapú rajzokból állítják össze, amely gyakran némileg letisztult grafikai megjelenéshez vezet. A rosszul készített flash animációk ismérvei a szaggatott mozgásciklusok, a szereplők automatikusan készített mozgásátmenetei, az interpoláció nélküli szájszinkron, illetve az elöl- és a profilnézet közötti hirtelen váltások.

A flash animációkat tipikusan a világhálón keresztül terjesztik, ezért gyakran internetes rajzfilmeknek is hívják őket. Az internetes flash animációk interaktívak is lehetnek, illetve gyakran sorozatban készülnek. A flash animációkat az különbözteti meg a webképregényetől, hogy utóbbiak nem animált rajzfilmek, hanem az interneten keresztül terjesztett képregények. A flash animációt számos egyesült királyságbeli iskolában tanítják.

További információk[szerkesztés]