Fitoremediáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fitoremediáció egy természetbarát technológia, a szennyezett környezet megtisztítására növények által. Konkrétabb a bio(fito)remediáció, mely szintén a szennyezett környezet megtisztítása növények által, azonban ez mikroorganizmusok (gombák, baktériumok) közreműködésével történik. A fitoremediációs, illetve bio(fito)remediációs, eljárás módjai:

Fitoextrakció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szennyező anyagokat a növények akkumulálni képesek, ezért a talajt, vizet különösen szennyező nehézfémek (ólom, kadmium, cink) eltávolítására alkalmasak. A nehézfémeket igen nagy mennyiségben akkumulálni képes fajokat hiperakkumulálóknak nevezik.

Fitodegradáció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A növények és a mikroorganizmusok a szerves anyagokat átalakítják, lebontják(szerves oldószerek, olajszennyeződés, robbanóanyagok maradékai)

Rizofiltráció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vízinövények, illetve vizes élőhelyek növényeinek gyökerén a szennyezőanyag abszorbeálódhat vagy felvevődhet. Szennyvíztisztítás befejező műveleteként javasolják.

Fitostabilizáció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Növények alkalmazása a szennyező anyagok biológiai elérhetőségének mérséklésére. A növények a szennyező anyagok talajban stabilizálásával ártalmatlanítják azokat, s ennek következményeként csökkenthető a további környezeti lebomlás kockázata.

Fitovolatilizáció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A növények a szennyező anyagokat, még fémszennyezéseket is (Hg ,As, Se), képesek illékony, nem mérgező vegyületekké alakítani és a légtérbe juttatni.