Fischer László (síugró)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Fischer László
Született 1962. január 11. (56 éves)
Gyula
Állampolgársága magyar
Foglalkozása síugró

Fischer László (Gyula, 1962. január 11. –) magyar síugró.

A világ élvonalát legjobban megközelítő magyar síugrók egyike. Az egyetlen magyar versenyző, aki a világkupán pontot érő helyen végzett. Síugrásban csak Gellér Gábor szerzett nála több magyar bajnoki címet.

Életút[szerkesztés]

A Budakeszi Petőfi SC-ben kezdett sportolni, később a MOM SK, Újpesti Dózsa majd a Budapesti Honvéd versenyzője volt. Legjobb felnőtt eredményeit a Honvédban érte el. 12 évesen nyert először serdülő bajnokságot, de ifjúságiként is több első helyet szerzett. 17 évesen nyert először felnőtt bajnoki címet, a Honvéd csapatával a nagysáncon diadalmaskodtak. További tizennyolc alkalommal végzett az élen egyéniben és csapatban. Többször indult világbajnokságon és világkupán. Legjobb eredményét Lake Placid-ben érte el. 1986-ban a 12. helyen végzett és világkupa pontot szerzett, ugyanezen a versenysorozaton 1984-ben Oberstdorfban 19. lett. Az 1987-es Calgary előolimpián szerzett 22. helye sem volt elégséges az olimpiára való nevezésre. Egyéni csúcsai a nagysáncon: 108,[1] a repülősáncon pedig 136 méter.

Magyar bajnoki címei[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fischer László eredményei a FIS honlapján

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egyes források nagysáncon elért csúcsként jelölnek meg egy 85,5 méteres ugrást is. Feltételezhető, hogy ezt középsáncon érte el

Források[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap