Finnország régiói

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Finnország területe 19 régióra (finnül: maakunta, svédül: landskap) van osztva. A régiókat a regionális tanácsok igazgatják, melyek a régió településeinek együttműködési szerveként is szolgálnak. A tanácsok leginkább fejlesztési, tervezési és oktatási kérdésekkel foglalkozik, valamint az egészségügyi rendszer is a régiókra van építve. A tanács képviselőit a helyi önkormányzatok választják, ez alól egyedül Kainuu és Åland kivétel, ott a lakosság választja meg őket a regionális választásokon.

A legnépesebb régió Uusimaa 1,6 millió lakossal, a legkisebb lakosságú pedig Åland 29 000 fős népességgel (2014).

A régiók jobban tükrözik a nyelvjárási, kulturális és gazdasági különbözőségeket, mint Finnország történelmi tartományai (lääni), melyek tisztán adminisztratív területei voltak a központi kormányzatnak.

2010-ben hat Regionális Közigazgatási Hivatal (finnül: aluehallintovirasto, svédül: regionförvaltningsverk) jött létre, mindegyik egy nagyobb tartományért felelős. Ezek a térségek egy vagy több régiót foglalnak magukba. 2011 óta az addigi Kelet-Uusimaa (Itä-Uusimaa) tartomány Uusimaa tartomány részét képezi.

Finnország régiói. A történelmi tartományokat a szürke határok jelölik.

Régiók és a székhelyei[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Finnország régiói témájú médiaállományokat.