Finlandia-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Finlandia-díj Finnország legrangosabb irodalmi díja, melyet évente adnak át a legjobb finn regényért, ifjúsági könyvért és ismertető regényért. A díj összege (2005-ös adat) 26 000 euró (korábban 100 000 finn márka).

A Finlandia-díjat 1984-ben alapították. A Finn Könyvalapítvány adja át, ezzel elismervén az abban az évben legjobbnak ítélt regény íróját. Eredetileg a díjat bármilyen szépirodalmi műfajban el lehetett nyerni, ám 1993 óta csak regények versenyezhetnek a díjért. Ugyanebben az évben megváltoztatták a szabályokat úgy, hogy a nyertest a háromtagú bizottság által megnevezett, 3-6 könyvet tartalmazó listából egy bíró választja ki. A Finlandia-díj Finnország legismertebb irodalmi díja.

Régebben a díjat a szabályok szerint csak finn állampolgár kaphatta meg, azonban a szabályokat 2010-ben megváltoztatták, amikor a finn nyelven író szlovák írónő, Alexandra Salmela bekerült a jelöltek közé. Az új szabályoknak megfelelően bármely, arra érdemes finn regény megkaphatja a díjat, írója állampolgárságától függetlenül.

A díj eredetileg 100 000 finn márkás, majd 26 000 eurós pénzjutalommal járt. 2008-ra a pénzjutalom mértéke elérte a 30 000 eurót.

A Finlandia-díj mellett 1989 óta évente kiosztják a finn tudományos és tankönyvek kategóriájában a Tudományos Finlandia (Tieto-Finlandia)-díjat , valamint 1997 óta a Finlandia Junior-díjat a finn gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriájában is. Mindkét díj, akárcsak a rendes Finlandia-díj, 30 000 eurós pénzjutalommal jár.

1984 óta emellett évente kiosztásra kerül a Pikku- („kis”) Finlandia-díj is, amelyért érettségizők és más, középfokú képzésben résztvevők indulhatnak egy irodalmi esszépályázat keretében. Ennek a versenynek a szervezői az Äidinkielen opettajain liitto (Anyanyelvi tanárok szövetsége) és a Svenska modersmållärarföreningen i Finland. Az első helyezett 800 eurós pénzjutalomban, valamint az adott évi Finlandia-díjra jelölt könyvek egy-egy példányában részesül.

Díjazottak[szerkesztés]

Megjegyzés: a "magyar cím" lehet a magyar nyelven már megjelent mű címe, de akár csak az eredeti cím fordítása is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Finlandia-palkinto című finn Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.