Filmszínészek Állami Színháza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Filmszínészek Színháza szócikkből átirányítva)
Filmszínészek Állami Színháza
Государственный театр Киноактера
TelepülésMoszkva
Hasznosítása
Felhasználási terület
Elhelyezkedése
Filmszínészek Állami Színháza (Moszkva)
Filmszínészek Állami Színháza
Filmszínészek Állami Színháza
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 24″, k. h. 37° 35′ 11″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 24″, k. h. 37° 35′ 11″
Térkép
Filmszínészek Állami Színháza weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Filmszínészek Állami Színháza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Filmszínészek Állami Színháza (oroszul: Государственный театр Киноактера) állandó jelleggel működő színházi társulás Oroszországban, tagjai főként filmszínészek. Moszkva központjában, a Povarszkaja (korábban Vorovszkij) utca 33. szám alatti épülete 1931–1935 között épült. Nagy színháztermén kívül egy kisebb előadóteremmel is rendelkezik.

Korábbi nevei: Filmszínészek Stúdiószínháza (1943-tól), Filmszínészek Színháza (1990–1992).

Története[szerkesztés]

1940-ben a moszkvai Moszfilm stúdió művészei Grigorij Rosal rendező irányításával állandó társulatot alakítottak, kisebb előadásokat tartottak. A színházat erre a társulatra alapozva, hivatalosan egy 1943 decemberi kormányhatározattal hozták létre, hogy részben filmkísérleti műhelyt, részben a filmek előkészítését segítő próbákat, bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak filmszínészek, filmrendezők számára. Első igazgatója Grigorij Alekszandrov rendező, első művészeti vezetője Szergej Jutkevics rendező volt. Az épületet 1946-ban kapták meg, akkor kezdődött az első színházi szezon.

1951-ben a színház átkerült a minisztériumtól a Moszfilm stúdióhoz. 1957-ben épületét elvették, a színházat színészstúdióvá szervezték át, vagyis lényegében megszüntették. 1968-ban a stúdió visszakapta az eredeti nevet, a következő évben pedig a régi épületet is.

A színház főként a Moszfilm stúdióhoz szerződött művészeket foglalkoztatta. Az egyes filmszerepek közti szünetekben a színészek komoly színházi produkciókban léphettek fel, ami a nézőkkel való személyes kapcsolat során kifejezőeszközeik fejlesztését is segítette. A színház klasszikus és kortárs drámákat egyaránt bemutatott, gyakran vendégszerepeltek vidéki városokban is.

Művészeti tanácsában ismert filmrendezők vettek részt, köztük Szergej Geraszimov, Mihail Romm, Jurij Rajzman, Ivan Pirjev. A társulatnak a színház fennállása óta összesen mintegy hétszáz tagja volt, köztük az orosz, szovjet filmművészet külföldön is ismert színészei, például Szergej Bondarcsuk, Borisz Andrejev, Borisz Csirkov, Nyikolaj Krjucskov, Marina Ladinyina, Innokentyij Szmoktunovszkij,

A századfordulón[szerkesztés]

Az 1990-es évek elejére a színház válságba került. 280 fős társulat eltartására, az épület renoválására, az előadásokra a központi költségvetésből biztosított pénz nem volt elegendő. A társulat 1992-ben az intézményt szponzoráló Oleg Mihajlovics Butahin jogász személyében új igazgatót választott, aki hozzálátott a gazdasági helyzet – piaci viszonyok között lehetséges – javításához. Butahint és igazgatóhelyettes fiát korrupció gyanújával 2009-ben vád alá helyezték, a következő évben jogerősen elítélték. Helyére 2009-ben Szuren Saumjan került, 2010-ben főrendezőnek Robert Manukjant nevezték ki.

2010 végén az orosz, szovjet film hírességei közül a társulathoz tartozott mások mellett Inna Makarova, Tatyjana Szamojlova, Tamara Szjomina, Irina Szkobceva és Oleg Sztrizsenov.

Források[szerkesztés]