FiberNet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
FiberNet Kommunikációs Zrt.
Típus magán
Alapítva 1999
Megszűnt 2011
Iparág telekommunikáció
Szolgáltatások analóg kábel tv, digitális kábel tv, internet, vezetékes telefon

A FiberNet Kommunikációs Zrt. weboldala

A FiberNet Kommunikációs Zrt. a magyar telekommunikációs piac egyik résztvevője volt 1999 és 2011 között. Az Invitel vette át.

Története[szerkesztés]

A FiberNet Kommunikációs Zrt.-nek közel 300 ezer előfizetett kábeltelevízió, telefon és internet szolgáltatása volt. A cég szolgáltatásai körülbelül 180 településen voltak elérhetők.

A vállalatot 1999 végén alapították. Fő tulajdonosa ebben az időszakban az angliai székhelyű Argus Capital International volt. 2004 végén az egyik legnagyobb globális magántőke társaság, a Warburg Pincus lehetőséget látott a cégben, és többségi tulajdont szerzett benne. A FiberNet az elsők között vezette be a piacon csomagolt szolgáltatásokat. A cég 2007. év végére a budapesti régióban, 2008 elején pedig a nagyvárosok közül Cegléden és Kecskeméten, illetve 18 további településen elindította a digitális televízió szolgáltatását.[1]

2010. november 20-án a Fibernet Zrt. bejelentette, hogy a céget az Invitel Távközlési Zrt. anyavállalata felvásárolja, valamint ezzel egy időben a UPC Magyarország Kft. bejelentette,[2] hogy átveszi az Invitel-től a Fibernet kábelhálózatainak egyharmadát és legrövidebb időn belül megkezdi ezeknek a hálózatszakaszoknak az integrálását és műszaki továbbfejlesztését, annak érdekében, hogy azokon is saját fejlett, interaktív digitális kábeltelevíziós, ultragyors újgenerációs internet- és telefonszolgáltatásait biztosíthassa.

2011 februárjában megtörtént a Fibernet egyedüli tulajdonosának, a Fibernet Tanácsadó Kft.-nek a megvásárlása. A UPC 2011 áprilisától kezdődően vette át a szolgáltatást és indította el saját kábeltelevíziós, internet- és telefonszolgáltatásait az ezeken a területeken élő családok számára.

2011. október 1-jétől hivatalosan is megszűnt a FiberNet Zrt.,[3] az Invitel befejezte a cég felvásárlását.

Jegyzetek[szerkesztés]