Fiatal Kutatók Akadémiája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fiatal Kutatók Akadémiája

Egyéb nevekFKA
Alapítva2019. május
Típustudományos társaság
SzékhelyBudapest
Nyelvekmagyar
TárselnökKecskés Gábor, Solymosi Katalin

A Fiatal Kutatók Akadémiája weboldala

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) a magyarországi fiatal kutatók sajátos nemzedéki érdekeinek képviseletére létrejött, alulról szerveződő tudományos társaság. Az a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének és tagjainak támogatása mellett, 2019 májusában megalapított FKA arra törekszik, hogy felszínre hozza a fiatal kutatók problémáit és segítsen a megoldásukban. Céljai között szerepel emellett a tudományos kiválóság elősegítése, a tudományos pályán érzékelhető egyenlőtlenségek enyhítése, a tehetséggondozás, valamint a társadalom szélesebb rétegei felé történő minőségi tudományos ismeretterjesztés is, az MTA céljaival és küldetésével összhangban.

Története[szerkesztés]

A Fiatal Kutatók Akadémiájának története 2016 nyarán kezdődött. Akkor indult meg az az előkészítő munka, amelynek eredményeként 2017-ben, az MTA 188. közgyűlésén első alkalommal megrendezték a Fiatal Kutatók Fórumát.[1] Az eseményen a résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerni egymás véleményét, javaslatokat megfogalmazni a különböző tudományterületeken dolgozó fiatal kutatók helyzetéről. A Fiatal Kutatók Fórumával egy időben megkezdődött egy „Fiatalok Akadémiájá”-nak létrehozását előkészítő munka. 2018 májusában Pósfai Mihály, az MTA rendes tagja, a fiatal kutatók helyzetével foglalkozó, Lovász László által létrehozott eseti bizottság elnöke ismertette az akkor még „Fiatalok Akadémiája” néven létrehozni tervezett testület alapszabályára vonatkozó javaslatot. 2019 januárjában a Fiatal Kutatók Eseti Bizottsága megválasztotta a 24 induló tagot, márciusban pedig az MTA Elnöksége támogatólag jóváhagyta az FKA megalakulását.[2]

Szervezet[szerkesztés]

Az FKA tagjának az jelölhető, aki az MTA köztestületének tagja és első PhD-fokozatának megszerzése óta kevesebb, mint 12 év telt el, valamint taggá válása évében még nem tölti be 40. életévét. A korhatár a gyermeknevelési céllal igazolhatóan igénybe vett távolléttel (gyermekenként 24 hónappal), valamint kérvény esetén egyéb igazolható távollét hosszával egyéni elbírálás alapján kitolódhat 45 éves felső korhatárig. A tagság 5 évre szól, mely idő után a tag alumnussá vagy alumnává válik. Minden évben 12 új tag kerül megválasztásra – reprezentálva az Élettudományok, Humán- és Társadalomtudományok, valamint a Természettudományok szakterületeit – addig, amíg az FKA létszáma el nem éri a 60 főt. Ezt követően minden évben annyi új tag kerül megválasztásra, amennyi biztosítja a 60 fős taglétszámot.

Az FKA legfőbb döntéshozó testülete a taggyűlés, mely legalább évente egyszer ülésezik. Az FKA ügyvitelét a Vezetőség látja el, amely két társelnökből és további öt választott vezetőségi tagból áll. A társelnököket és a vezetőségi tagokat egy évre választja a tagság. Ugyanazon tag társelnöknek legfeljebb kettő, vezetőségi tagnak legfeljebb három alkalommal választható meg. A vezetőség feladatait és hatáskörét az FKA alapszabálya rögzíti.

A Fiatal Kutatók Akadémiájának tagjai titkos szavazáson 2020. május 1-től újabb egy évre meghosszabbították Török Péter és Dékány Éva társelnökök, valamint a vezetőség öt tagja (Alpár Donát, Novák-Gselmann Eszter, Máté Ágnes, Solymosi Katalin és Toldi Gergely) mandátumát.[3] A 2021 áprilisában a szervezet Alapszabálya módosult. Ennek szellemében titkos szavazással a tagok döntöttek arról, hogy az egyik korábbi társelnök – Török Péter – mandátuma még egy évre meghosszabbításra kerül, Solymosi Katalint pedig 2021. május 1-től két évre megválasztották a szervezet társelnökévé.[4] A 2021. május-2022. április közötti időszakban a vezetőség választott tagjai Bálint Erika, Dömötör Orsolya, Kecskés Gábor, Máté Ágnes és Tóth György.[4] 2022. május 1-től két évre az FKA társelnökévé Kecskés Gábort választották (Török Péter mandátumának lejártával). 2022. május 1-től az FKA vezetőségi tagjai: Bálint Erika, Dömötör Orsolya, Fröhlich Georgina, Lencsés Ákos, Wilhelm Imola.[5]

Az FKA munkáját nemzetközileg is elismert kutatókból álló Tanácsadó Testület segíti, melynek tagjai 2019-2022 között: Ádám Veronika, Csépe Valéria, Erdő Péter, Helyes Zsuzsanna, Kenesei István, Kiss L. László, Kollár László Péter, Kondorosi Éva, Lovász László, Pósfai Mihály, Réthelyi Miklós, Somogyi Péter Pál, Stipsicz András, Szathmáry Eörs és Vékás Lajos.[6]

Tagság[szerkesztés]

Az FKA 2019 januárjában 24 taggal indult, 2020. március 30-án 12 új tagot vett fel soraiba.[7][8]

Név Szakterület Intézmény
Alpár Donát biológus Semmelweis Egyetem
Balogh Gábor közgazdász Pécsi Tudományegyetem
Bálint Erika vegyészmérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Bazsáné Csuka Dorottya biológus Semmelweis Egyetem
Béni Szabolcs gyógyszerész Semmelweis Egyetem
Csupor Dezső gyógyszerész Szegedi Tudományegyetem
Dékány Éva nyelvész MTA Nyelvtudományi Intézet
Dömötör Orsolya gyógyszerész Szegedi Tudományegyetem
Enyedi Balázs kutatóorvos Semmelweis Egyetem
Ercsey-Ravasz Mária-Magdolna fizikus Babeș-Bolyai Tudományegyetem
Gacsályi-Bába Barbara nyelvész Debreceni Egyetem
Hartmann Bálint villamosmérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Hatvani István Gábor környezetkutató Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Janáky Csaba kémikus Szegedi Tudományegyetem
Jámbor Attila agrárközgazdász Budapesti Corvinus Egyetem
Kecskés Gábor jogász Társadalomtudományi Kutatóközpont
Kiss Gábor Gyula fizikus MTA Atommagkutató Intézet
Kóspál Ágnes fizikus, csillagász MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Kovács István János geológus MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Kubinyi Enikő etológus Eötvös Loránd Tudományegyetem
Lázár Zsófia kutatóorvos Semmelweis Egyetem
Lengyel Balázs közgazdász MTA Közgazdasági és Regionális Kutatóközpont, International Business School
Máté Ágnes irodalomtörténész Szegedi Tudományegyetem
Neumann Eszter szociológus MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont
Novák-Gselmann Eszter matematikus Debreceni Egyetem
Ősi Attila paleontológus Eötvös Loránd Tudományegyetem
Schlosser Gitta vegyész Eötvös Loránd Tudományegyetem
Sík Domonkos szociológus Eötvös Loránd Tudományegyetem
Solymosi Katalin növénybiológus Eötvös Loránd Tudományegyetem
Szilágyi Adrienn történész Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Szöllősi Gergely fizikus Eötvös Loránd Tudományegyetem
Terpai Tamás matematikus Eötvös Loránd Tudományegyetem
Toldi Gergely kutatóorvos Semmelweis Egyetem
Tóth György fizikus Pécsi Tudományegyetem
Török Péter növényökológus Debreceni Egyetem
Venglovecz Viktória biológus Szegedi Tudományegyetem

Tevékenység[szerkesztés]

Az FKA tevékenysége, megfogalmazott céljaival összhangban szerteágazó. Tagjai felmérést készítettek a fiatal magyar kutatók helyzetéről és problémáiról,[9] nyilatkozatot fogalmaztak meg a fiatal kutatók nehézségeiről a járványügyi vészhelyzetben,[10] tudománykommunikációs workshopot tartottak az MTA Kommunikációs Főosztályával együttműködésben.[11]

Három alkalommal szervezték meg a Fiatal Kutatók Fórumát az MTA évenkénti Közgyűléséhez kapcsolódóan, amely rendezvényeken a fiatal kutatókat érintő problémákat tárgyaltak.[12] Tagjai egyeztettek a fiatal kutatókat érintő kérdésekről és életpályamodellről a Doktoranduszok Országos Szövetségének, illetve a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetének képviselőivel is. A külföldön (OECD tagállamokban) szerzett doktori fokozatok honosítási kötelezettségének eltörlése ügyében megkereste a döntéshozókat is. A fiatal kutatók számára kiírt hazai pályázatokat áttekintő rendezvényén a döntéshozókkal való közvetlen párbeszédre is lehetőséget nyújtott a résztvevőknek. Az FKA tervezi a korábbi, fiatal kutatókat érintő felmérés folytatását is, képviseltette magát a ’Nők karrierlehetőségei az akadémiai szférában’ című kerekasztal beszélgetésen.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. I. Fiatal Kutatók Fóruma az MTA 188. Közgyűlésének keretében (2017. május) (magyar nyelven). MTA.hu, 2019. március 27. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
 2. Megalakult a Fiatal Kutatók Akadémiája (magyar nyelven). MTA.hu, 2019. május 8. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
 3. A Fiatal Kutatók Akadémiája vezetőségéről szavazott a tagság (magyar nyelven). MTA.hu, 2020. május 11. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
 4. a b Az FKA vezetősége a 2020/2021-es évben (magyar nyelven). MTA.hu, 2021. május 1. (Hozzáférés: 2021. augusztus 2.)
 5. Kecskés Gábort a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnökévé választották | TK Jogtudományi Intézet (magyar nyelven). jog.tk.hu. (Hozzáférés: 2022. május 9.)
 6. Tanácsadó testület (magyar nyelven). MTA.hu, 2020. január 3. (Hozzáférés: 2021. augusztus 2.)
 7. 12 új tag a Fiatal Kutatók Akadémiáján (magyar nyelven). MTA.hu, 2020. április 6. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
 8. Tagság (magyar nyelven). MTA.hu, 2019. március 26. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
 9. Alpár, Donát, Éva (2019. július 1.). „Fiatal kutatók Magyarországon – felmérés a 45 év alatti kutatók helyzetéről”. Magyar Tudomány. DOI:10.1556/2065.180.2019.7.13.  
 10. Fiatal kutatók nehézségei a járványügyi veszélyhelyzetben (magyar nyelven). MTA.hu, 2020. április 29. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
 11. Eseménynaptár (magyar nyelven). MTA.hu. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
 12. Fiatal Kutatók Fóruma (magyar nyelven). MTA.hu, 2019. március 26. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
 13. Nők a tudományban 2020 | PTE TTK. www.ttk.pte.hu. (Hozzáférés: 2020. június 22.)