Fezi szerződés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fezi szerződés
(Traité de Fès
معاهدة فاس
ⵜⴰⵎⵢⴰⵇⵇⴰⵏⵜ ⵏ ⴼⴰⵙ)
Aláírás dátuma1912. március 12.
Aláírás helyeFez
Nyelvekfrancia, arab
Marokkó francia-spanyol felosztása

A fezi szerződést 1912. március 12-én kötötte meg Franciaország és Marokkó. Az államközi szerződésben Abd-al Hafid szultán lemondott országa szuverenitásáról, mely ezt követően Francia Marokkó néven francia protektorátus alá került. Hivatalosan a szultán megmaradt államfőnek.

Következmények[szerkesztés]

A szerződés értelmében Marokkó nagy része Casablancával, Rabattal, Marrákessel és Fezzel francia uralom alá került. A főváros Rabat lett, a szultánnak ide kellett átköltöznie.

Az 1912. november 27-én megkötött francia-spanyol szerződés révén Spanyolország saját befolyási övezetet kapott (Zone d’influence espagnole): északon a földközi-tengeri partvidéket a Rif-hegységgel, valamint délen egy keskeny sávot a Tarfaya tartománnyal. Spanyolország ezen a területen rendezte be Spanyol Marokkót, melynek fővárosa Tetuán lett. A tetuáni kalifa képviselte hivatalosan a szultánt.

Tanger, a korábbi főváros egy demilitarizált nemzetközi övezet központja lett.

Előzmények[szerkesztés]

Spanyolország és Franciaország már 1904-ben megegyezett az ország felosztásáról, melyet az 1909-es Rif háború jelentősen meggyengített. A szultán 1911-ben központosító politikával próbálta megerősíteni hatalmát a törzsekkel szemben, mire azok fellázadtak ellene és Fezig törtek előre. Franciaország – mely ügynökei révén rendszeresen felbujtója volt a hasonló lázadásoknak – a felkelést ürügyként felhasználva csapatokat küldött Marokkóba a szultán megsegítésére. Az ország francia gyarmattá tételéért és az így sérülő német érdekekért kárpótlásul Németország közép-afrikai területeket kért. Erről a két európai hatalom a Marokkó–Kongó-szerződésben egyezett meg. Németország elismerte Franciaország protektorátusát Marokkó felett, amiért cserébe Francia Kongó területéből kapott területeket (Új-Kamerunt).

Franciaország elérte célját és a fezi szerződéssel Marokkót betagolhatta gyarmatbirodalmába.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vertrag von Fès című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Linkek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]