Festo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Festo
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1925
Székhely
Iparágautomation technology
Formabetéti társaság (Németország)
LeányvállalataiFesto
Festo (Németország)
Festo
Festo
Pozíció Németország térképén
é. sz. 48° 43′ 13″, k. h. 9° 18′ 22″Koordináták: é. sz. 48° 43′ 13″, k. h. 9° 18′ 22″
A Festo weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Festo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Festo AG & Co. KG[1] németországi ipari automatizálási vállalat, amelynek székhelye Esslingen am Neckarben, leányvállalata a Festo Didactic Denkendorfban (Baden-Württemberg) van. Mechatronikai termékeket gyárt, a kibernetikában pedig a kutatás-fejlesztés területén tevékenykedik.

Ábrák[szerkesztés]

Robotmanipulátor
Szervovezérelt robotkéz
Agyhullámok érzékelése eszközvezérléshez
Kengururobot a Hannoveri Vásáron, 2014-ben

A csoportnak világszerte több mint 20 000 munkatársa van, 3,1 milliárd eurós évi forgalommal (2018). Az Esslingen am Neckar-i helyszín mellett Rohrbachban, Wiebelskirchenben és másutt is vannak üzemei Németországban. Világszerte 61 országban van jelen, 250 irodával. Forgalma több mint 7%-át fordítja kutatásra és fejlesztésre, valamint az energiahatékonyságra és az ipari digitalizáció 4.0-ra.[2]

A cégcsoport[szerkesztés]

  • Festo AG & Co. KG
  • Festo Vertrieb GmbH & Co. KG
  • Festo Didactic SE
  • Festo Lernzentrum Saar GmbH
  • Festo Microtechnology AG (Svájc)
  • Festo Polymer GmbH
  • Festo Chemical Valve Technology GmbH
  • Eichenberger Gewinde AG + Eichenberger Motion AG
  • Resolto Informatik GmbH[3]

Története[szerkesztés]

A céget 1925-ben Esslingenben Gottlieb Stoll alapította.[4] A cég neve Albert Fezer és Gottlieb Stoll tulajdonosok nevéből származik; Fezer 1929-ben elhagyta a céget. A Festo eredetileg famegmunkáló gépeket gyártott; 2000 óta a speciális részleget a Festool márkanév alá helyezték, a TTS Tooltechnic Systemsben .

Festo ipari automatizálás[szerkesztés]

Az 1950-es években a társaság diverzifikálta tevékenységét. Miután Kurt Stoll – Gottlieb idősebb fia – megértette a pneumatika fontosságát az iparban, a cég 1956-tól speciális pneumatikus berendezéseket az ipari automatizáláshoz kezdett gyártani.

2015 decemberében a Festo felvásárolta a Schweizer Eichenberger Gruppét (Eichenberger Gewinde AG és Eichenberger Motion AG), amely az elektromechanikus hajtások területén bír szakértelemmel. 2018 áprilisában pedig a Resolto Informatik GmbH-t, a mesterséges intelligencia területén.[3]

Festo Didactic[szerkesztés]

A Festo 1965-ben az oktatási szektorban a Lehrmittel und Seminare céggel debütált. 1976-ban a divízió felvette a Festo Didactic nevet együttműködve szövetségi oktatási intézményekkel (Bundesinstitut für Berufsbildung Berlin – Bibb). Didaktikai egységeket hoztak létre a BiBB-bel a német szakiskolák számára. 1998-ban megalapították a Total Productive Maintenance és a Lean Management didaktikai egységeket.

Kutatás[szerkesztés]

A Festo létrehozta a Bionic Learning Networköt, például a Festo SmartBird robotmadárral, a Festo BionicOpter a szitakötővel, valamint a héliumtámogatott medúza Air Jelly működtethető perisztaltikus szivattyúkkal. 2010-ben az Air Jelly megnyerte a Designpreis der Bundesrepublik Deutschlandot. További kibernetikai projektjeik: az AirPenguin, Aquapenguin, AquaJelly, AirRay, AquaRay és a Airacuda .

A Future Concepts részeként a vállalat 2013 óta támogatja az automatizálás szupravezetésben rejlő lehetőségeit.[5]

A Festo az oktatásban[szerkesztés]

A Festo Didactic az oktatás támogatása mellett 1989-ben a Paksi Energetikai Szakközépiskolában megalapította a nemzetközi középiskolai kosárlabda Festo Kupát.[6]

A Festo Bildungsfonds alap megjutalmazza a STEM-ben kimagaslóan teljesítő növendékeket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Neve a latin festum (ünnep) eszperantó változatára emlékeztet.
  2. Festo: Pressemitteilung (német nyelven), 2015. április 13.
  3. a b Festo Media Service (német nyelven), 2024. április 23. [2021. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 22.)
  4. Geschichte des Unternehmens (német nyelven)
  5. Festo: Supraleitung in der industriellen Anwendung (német nyelven). [2021. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 22.)
  6. A Festo Kupától az Európa-bajnokságig – A 18-as szám (Gulyás Róbert)

Bibliográfia[szerkesztés]

Filmográfia[szerkesztés]

Egyéb projektek[szerkesztés]

További információkat találhatsz Festo témában a Wikipedia testvérprojektjeiben:

Szótári meghatározások a Wikiszótárban
Kézikönyvek a Wikikönyvekben
Idézetek a Wikidézetben
Forrásmunkák a Wikiforrásban
Képek a Commonsban
Hírek a Wikihírekben

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Festo (azienda) című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.