Ferhat Mehenni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ferhat Mehenni
Ferhat Mehenni.jpg
Született 1951. március 5. (67 éves)
Illoula Oumalou
Állampolgársága algériai
Foglalkozása
Iskolái University of Algiers

Ferhat Mehenni (kabilul Ferḥat Mhenni, Algéria, Illoula, 1951. március 5. –) kabil nemzetiségű algériai énekes, politikus, a Kabiliai Autonómiai Mozgalom (MAK) vezetője. A kabil nép körében nagyon ismert.

Élete[szerkesztés]

Az Algíri Egyetemen diplomázott politológiából, majd a zene világa felé lépett, 1973-ban megnyert az algíri zenei fesztivál első díját. Zenei karrierje mellett az algériai kormányzat és az iszlamisták ellen is fellépett, ezért 13 alkalommal tartóztatták le, 3 évre börtönbe került. 2001-ben a Fekete Tavasz' (kabilul Tafsut taberkant) idején, amikor Kabiliában algériai csendőrök megöltek egy 16 éves kabil fiatalt, Masinissa Guermah-t, megalapította a Kabiliai Autonómiai Mozgalmat (MAK), mely Kabilia autonómiájáért száll síkra. Azt is mondták, hogy a mozgalom megszületésében közrejátszott az a tény is, hogy 2001-ben megölték a fiát, Améziane Mehennit is.

Dalai[szerkesztés]

Dalai sajátságosak és politikai töltetűek. Több albumot is kiadott, melyek nem jutottak el Európába.

  • 1994 - Chants d'acier d'amour et de liberté (Az acél, a szerelem és a szabadság dalai)
  • 1996 és 2001 - Chants du feu et de l'eau (A tűz és a víz dalai)
  • 2002 - I Tmurt n Leqvayel (Himnusz Kabiliához)

Ferhat olyan közegből jött, ahol a daloknak hírközlő szerepük volt. A kabilok nagy többsége régen nem tudott írni és olvasni, így a szájhagyomány útján terjedtek a történetek, és a daloknak is hasonlóan fontos szerepük volt.

Könyvei[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]