Ferenczi István (régész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ferenczi István
Született 1921. április 15.
Kolozsvár
Elhunyt 2000. május 8. (79 évesen)
Kolozsvár
Állampolgársága román[1]
SzüleiFerenczi Sándor
Foglalkozása régész

Ferenczi István (Kolozsvár, 1921. április 15.Kolozsvár, 2000. május 8.) magyar régész. Ferenczi Sándor fia, Ferenczi Géza bátyja.

Életútja[szerkesztés]

A kolozsvári református kollégium elvégzése után a kolozsvári egyetemen nyert történelem-földrajz szakos tanári képesítést. László Gyula mellett volt tanársegéd a kolozsvári egyetemen, majd a Kolozsvári Történeti Intézetben dolgozott, 1963-tól a Kolozsvári Történeti Múzeum osztályvezetője. Első írása a Székelységben jelent meg (1939), szakmunkásságának eredményeit az Erdélyi Múzeum hasábjain kezdte közzétenni (1941-43). Kutatásairól magyar, román, német, olasz, angol, francia folyóiratokban számolt be, az Acta Musei Napocensis, Apulum, Crisia, Dacia, Tibiscus, Sargetia helytörténeti folyóiratok, a Fasti Archaeologici, Revista Muzeelor și Monumentelor munkatársa; különösen Kolozs megye, a Csíki-medence, a Nagy-Küküllő, Homoród völgye és Hunyad megye régészeti feltárásában s a limeskutatásban szerzett tudományos érdemeket. A tihói római táborról szóló tanulmányát a Kelemen Lajos-emlékkönyv-ben (1957) közölte.

Szerkesztésében jelent meg Julius E. Lips A dolgok eredete c. munkájának magyar fordítása (1958). Népszerűsítő cikkeit közölte az Igazság, a Művelődés. A László király korabeli védvonalra vonatkozó megállapításait öccsével együtt a Korunkban hozta nyilvánosságra (Székelyföldi gyepűk, 1972/2). Bögöz községnek és nevének eredetével a Székelykeresztúri Múzeum emlékkönyvében (1974) foglalkozott, s öccsével közösen írt átfogó tanulmányt a magyar rovásírásos emlékekről (Művelődéstörténeti tanulmányok, 1979).

Kötetei (válogatás)[szerkesztés]

  • Régészeti megfigyelések a Limes Dacicus északnyugati szakaszán (Kolozsvár, 1941. Ser. Erdélyi Tudományos Füzetek (ETF) 129.);
  • Csíkkarcfalvi régiségek (ETF 165. Kolozsvár, 1943);
  • Micia (Oct. Floca és L. Mărghitan társszerzőkkel, román nyelven, Déva 1970).
  • Sóvidéki várainkról. (Korond, 1994. Ser. Hazanéző könyvek 5.)
  • Adatok a nagyfejedelemség kori kelet-magyarországi védelmi rendszer ismeretéhez. (Székelyudvarhely, 2000)
  • Adatok Északkelet-Erdély középkor-kezdeti magyar települési képéhez / Ferenczi István ; ... gond. és közzéteszi Ferenczi Géza és Hubbes Éva. Székelyudvarhely, 2003.

Társasági tagság[szerkesztés]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek és források[szerkesztés]

  1. general catalog of BnF. (Hozzáférés: 2017. március 27.)
  2. Az Erdélyi Történelmi Múzeum állandó kiállításainak megszervezésében, a raktárrendezés korszerűsítésében, az állomány nyilvántartásában kifejtett tevékenységéért. Lásd Ferenczi Géza és Hubbes Éva i.m.

Külső hivatkozások[szerkesztés]