Ferenczi Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ferenczi Géza
Született 1924. június 22.
Kolozsvár
Elhunyt 2007. február 14. (82 évesen)
Székelyudvarhely
SzüleiFerenczi Sándor
Foglalkozása régész

Ferenczi Géza (Kolozsvár, 1924. június 22.Székelyudvarhely, 2007. február 14.) magyar régész. Ferenczi Sándor fia, Ferenczi István öccse.

Életútja[szerkesztés]

A kolozsvári református kollégium elvégzése után a Bolyai Tudományegyetemen nyert történelem szakos képesítést 1954-ben. Az egyetem elvégzése után csaknem húsz évig a Székelyudvarhelyi Múzeum igazgatója, majd 1976-tól a csíkszeredai Megyei Múzeum mellett működő műkincsvédelmi hivatal muzeológusa, 1987-es nyugdíjazása előtt három évig a székelyudvarhelyi Tudományos Könyvtárban dolgozott. A régészeti segédtudományok területén a művelődéstörténetben apja nyomdokait követte, a művészettörténetben Balogh Jolán és Entz Géza tanítványa volt, nyelvtudományi kérdésekben Szabó T. Attilával, később Kósa Ferenccel konzultált. A tudományos munkát nyugdíjas korában is folytatta, részt vett a tudományos közéletben, tudományos közleményeit a Székely Nemzeti Múzeum évkönyveiben adták közre.[1]

A Székelyföld múltja foglalkoztatta, a dák-római és középkori régészet s a néprajz köréből román, magyar, német szakfolyóiratokban jelentek meg többnyire bátyjával együtt jegyzett tudományos dolgozatai. Az Árpád-kori gyepűrendszer feltárásának anyagát a Korunk (1971-72), apja munkáját kiegészítő értekezéseit Énlaka, Székelyderzs rovásírásos feliratának megfejtéséről a Keresztény Magvető (1971-72) közölte. Bátyjával közösen tekintették át a székely rovásírásos emlékeket a Művelődéstörténeti Tanulmányok c. gyűjteményes kötetben (1979).

Kötetei[szerkesztés]

  • Hargita megye útikönyve magyar és román nyelven (Csíkszereda, 1973)
  • Székely rovásírásos emlékek (Székelyudvarhely, 1997)
  • A moldvai ősibb csángók (Székelyudvarhely, 1999)
  • Lapok Erdély múltjából : tanulmányok. (Székelyudvarhely, 2002)
  • Utazások Udvarhelyszéken. Dénes István előszavával. (Székelyudvarhely, 2002)
  • A székely rovásírás az idő sodrában. (Székelyudvarhely, 2002)
  • Régi várak, új írások. Régészet és rovásírás. Tanulmányok. (Székelyudvarhely, 2006)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]