Fenyves sisakgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fenyves sisakgomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Agaricales
Család: Strophariaceae
Nemzetség: Galerina
Tudományos név
Galerina marginata
(Batsch) Kühner (1935)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fenyves sisakgomba témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fenyves sisakgomba témájú médiaállományokat és Fenyves sisakgomba témájú kategóriát.

A fenyves sisakgomba vagy fenyő-tőkegomba vagy fenyves turjángomba (Galerina marginata) a harmatgombafélék családjába tartozó, az északi féltekén elterjedt, halálosan mérgező gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A fenyves sisakgomba kalapjának átmérője 1–5 cm, alakja eleinte kúpos, domború, majd laposan kiterül. Felülete sima, áttetszően bordás. Színe okkersárga, sárgásbarna, fahéjbarna; nedvesen sötétebb, kiszáradva fakóokker színű. Húsa vékony, sárgásbarna; íze és szaga enyhén lisztes.

Sűrűn álló lemezei a tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók. Fiatalon okkerszínűek, később fahéjbarnák. Spórapora barna. Spórái 8-10 x 5-6 mikrométeresek, elliptikusak, felületük szemölcsös.

Tönkje 2–8 cm hosszú és 0,3-0,8 cm vastag. Alakja hengeres, gyakran görbe, belül üreges. Színe felül világosbarna, lefelé rozsdabarna, felületét fehéres szálacskák borítják. Vékony, barnás, könnyen lemálló gallérja van.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Hasonlít az ehető csoportos tuskógombára és az ízletes tőkegombára.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Az egész északi féltekén elterjedt, Eurázsiában és Észak-Amerikában; ezenkívül megtalálták Ausztráliában is. Magyarországon nem gyakori. Korhadó fenyőtörzseken, ritkábban lombos fákon élő szaprofita faj. Szeptembertől novemberig terem legtöbbször csoportosan, de egyesével is előfordulhat.

Mérgező, halált is okozhat. A gyilkos galócához és a Hegyeskalapú galócához hasonlóan amatoxinokat tartalmaz. A mérgezés tünetei hasi fájdalom, hányás, hasmenés, csökkenő testhőmérséklet és ha a beteg nem kap orvosi segítséget, átlagosan hét nap múlva a máj- és vesekárosodásba belehalhat.

A fenyves sisakgomba
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
halálosan mérgező
Életmód
Tráma
Spórapor

szaprotróf

lemezes

barna
Kalap
Lemezek
Tönk

domború

tönkhöz nőttek

galléros

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]