Fenegyerek (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fenegyerek
(Son of a Gun)
2014-es ausztrál–brit–kanadai–új-zélandi film
RendezőJulius Avery
ProducerTimothy White
Műfaj
ForgatókönyvíróJulius Avery
John Collee
FőszerepbenEwan McGregor
Brenton Thwaites
Alicia Vikander
ZeneJed Kurzel
OperatőrNigel Bluck
VágóJack Hutchings
Gyártás
GyártóScreen Australia,
ScreenWest
OrszágKanada, Ausztrália, Egyesült Királyság
Nyelvangol
+ magyar (szinkron)
Forgatási helyszínAusztrália
Játékidő109 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Big Bang Media
USA A24
BemutatóAusztrália 2014. október 16.
Magyarország 2014. december 25.
Egyesült Királyság 2015. január 30.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel1 411 $
További információk
SablonWikidataSegítség

Fenegyerek (eredeti címén Son of a Gun) egy 2014-es ausztrál bűnügyi-thriller, melyet Julius Avery írt és rendezett. A főszereplők Brenton Thwaites, Ewan McGregor, Alicia Vikander és Jacek Koman.

Ausztráliában 2014. október 16-án mutatták be, Magyarországon Karácsonykor került bemutatásra magyar szinkronnal, december 25-én a Big Bang Media forgalmazásában.

A film vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése – 49 vélemény alapján – 20%.[1] A Rotten Tomatoeson a Fenegyerek 63%-os minősítést kapott 65 értékelés alapján.[2]

A film fő forgatása 2013 februárjában történt, Perthben és Melbourneben (Ausztrália).

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy 19 éves fiatalembert, Jesse Ryan-t (Brenton Thwaites) hat hónap börtönre ítélik súlyos bűncselekmény miatt, és egy ausztrál büntetés-végrehajtási intézetbe szállítják. A börtön első napjaiban arra lesz figyelmes, hogy a cellatársát szexuálisan bántalmazza egy másik fogvatartott rabcsapat, amit egy Dave nevezetű férfi vezényel. JR odaballag a karizmatikus ausztrál közellenség, valamint hírhedt fegyveres rabló, Brandan Lynch (Ewan McGregor asztalához, és egy levezető sakkjátszmát befejez vele, mivel azt látja, hogy három lépésből mattot kap. Aznap este, JR a cellában látja a rabtársát bökőt élezni azzal a szándékkal, hogy valahogy megvédje magát Dave ellen. Lynch leszidja JR-t a mások ügyeibe való beleavatkozása miatt, majd hamarosan újra szexuálisan bántalmazzák a társát. A társa késő éjszaka öngyilkosságot követ el, és kórházba kerül, így Dave szexuális támadásai JR-re összpontosul. Amikor Dave és bandája megpróbálják megerőszakolni a fiút, Lynch és az emberei, Sterlo (Matt Nable) és Merv (Eddie Baroo) megmentik őt, és megölik Dave-t. Amiért megvédték őt, Lynch cserébe, azt kéri, hogy miután kiszabadul a börtönből, juttassa ki őket egy megadott időben.

JR hat hónap leteltével kiszabadul a börtönből és találkozik a helyi bűnözővel, Sammal (Jacek Koman), aki Lynch sakkját játssza le az unokaöccsével, Joshal (Tom Budge). JR-nek egy luxus lakást kell adniuk és Lynch személyes tárgyi aktatáskáját, ebbe beleértve a hamis útleveleket, ruhákat és egy pisztolyt. Nem sokkal később, egy csinos fiatal nő, Tasha (Alicia Vikander) érkezik a lakásba, hogy JR-nek készpénzt és egy mobiltelefont adjon, melyet az utasítások fogadására használhat. Az utasításokat követve, JR meglátogatja Wilsont (Damon Herriman) a lakókocsijában, hogy illegálisan vásároljon tőle különböző támadó fegyvereket. Ezt követően, JR eltérít egy helikoptert és a pilótát fegyverrel kényszeríti, hogy a börtön felé repüljenek, ahol még mindig fogva tartják Lynchet. Lynch, Sterlo és Merv a börtönőröket kicselezve, okos taktikával megszervezik a menekülést, majd beszállnak az udvaron megérkező helikopterbe. Leszálláskor a négy férfi elhagyja a helikoptert egy mezőn, és tovább menekülnek egy autóval. Megállnak egy kisbolt előtt, ahol Merv élelmiszert vásárol mindenkinek, eközben a másik két férfi felfedezi a rádióban, hogy Mervet egy Perthi iskoláslány megerőszakolása miatt börtönözték be, amiről ő hazudott Lynchnek és Sterlonak. Nem sokkal később, Lynch brutálisan megveri Mervet, és elküldi őt a csapatból.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Brendan Lynch Ewan McGregor Anger Zsolt
Jesse Ryan White Brenton Thwaites Czető Roland
Tasha Alicia Vikander Kis-Kovács Luca
Sam Lennox Jacek Koman Jakab Csaba
Sterlo Matt Nable Kálid Artúr
Josh Tom Budge Fekete Zoltán
Chris Nash Edgerton Horváth Gergely
Merv Eddie Baroo Faragó András
Wilson Damon Herriman Stohl András

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Son of a Gun. Metacritic. (Hozzáférés: 2018. február 18.)
  2. FeNeGyErEk. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. február 28.)
  3. ISzDb – Fenegyerek (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. február 28.)

További információk[szerkesztés]