Fender David Gilmour Signature Stratocaster

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Fender Stratocaster
David Gilmour Signature
David gilmour signature strat in case.jpg

Típus elektromos gitár
Cég Fender
Gyártás 2008-tól
Test tömör; éger
Nyak csavarozott; jávorfa
Menzúra 648 mm
Érintők 21
Húrok 6
Hangszedők 3 db egytekercses
Húrláb American Vintage tremoló

A Fender David Gilmour Signature Stratocaster egy elektromos gitár, melyet az amerikai Fender hangszercég Custom Shop részlege készít. A gitár 2008. szeptemberében került forgalomba[1] „NOS” (New Old Stock), illetve „Relic” modellváltozatban a „Custom Artist Series” részeként.[2] Előbbi változat csak felépítését, és specifikációját tekintve, utóbbi minden részletében megegyezik David Gilmour Black Strat elektromos gitárjával – beleértve az eredeti hangszeren található sérüléseket, kopásokat is.

Története[szerkesztés]

Az eredeti Black Strat gitár egy 1969-es Stratocaster, mely a Pink Floyd szólógitárosának David Gilmournak máig elsőszámú hangszere.[3] A Fender hangszergyártó híres arról, hogy a cég gitárjait használó legendás művészeknek emléket állítandó, elkészíti egy-egy gitáros kedvenc hangszerének kópiáját. A rajongók, már évek óta vártak egy David Gilmour Stratocastert, amikor a Fender 2008-ban végre úgy döntött elkészíti a Black Strat hivatalos replikáját.

A Fender cég, David Gilmour, valamint a gitártechnikus Phil Taylor (aki egyébként könyvet is írt az eredeti gitárról[4]) közösen dolgoztak a modellen, hogy az a lehető legnagyobb mértékben visszaadja az eredeti gitár minden tulajdonságát.

Specifikáció[szerkesztés]

 • Test: A gitártest anyaga égerfa, mely először három tónusú sunburst, majd fekete lakkozást kapott. A koptató szintén fekete, egyrétegű.
 • Nyak: Egy darabból álló jávorfa nyak, „1983 Thin-Shouldered C” formában, sötétített színű, vékony nitrocellulóz lakkozással. A fogólapon összesen 21 db „vintage” stílusú érintő található.
 • Hangszedők: A gitáron összesen három darab egytekercses (single-coil) hangszedő található (mint a Stratocastereken általában), azonban ezek mindegyike egyedi tekercselésű:
  • Nyak: Custom Shop Fat ‘50s Single-Coil Strat® Pickup
  • Közép: Custom Shop ‘69 Single-Coil Strat® Pickup
  • Híd: Seymour Duncan SSL-5 Single-Coil Strat® Pickup

Források[szerkesztés]

 1. Fender Custom Shop Announces David Gilmour Signature Series Stratocaster Guitar. [2008. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 2.)
 2. Fender Custom Shop – Custom Artist Series. [2008. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 2.)
 3. Gilmourish.com - The Black Stratocaster. (Hozzáférés: 2008. augusztus 2.)
 4. The Black Strat - About the Book. (Hozzáférés: 2008. augusztus 2.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]