Növények a Csillagok háborúja világában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Feluciai spórás növény szócikkből átirányítva)

Ez a lista a Star Wars-univerzum növény- és gombaszerű fajait mutatja be.

Bhansgrek[szerkesztés]

A bhansgrek a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[1]

A Naboo nevű bolygó egyik bokorszerű növényfaja, amely százévente csak egyszer nyílik. Egy ilyen bokrot tartottak a nabooi J-típusú diplomáciai űrhajón (J-type diplomatic barge), hogy meghosszabbítsák virágzásának az idejét. Y. u. 40-ben Coruscanton, a Jedi Templom botanikuskertjébe (melynek neve Az ezer kút termeRoom of a Thousand Fountains) bhansgrek bokrot is ültettek.

A bhansgrek nevű növényfaj a Karen Traviss által írt „Legacy of the Force: Bloodlines” című regényéből ismerhető.[2]

Chakgyökér[szerkesztés]

A chakgyökér (angolul: Chak-root) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[3]

A mocsár borította Erysthes nevű bolygó egyik növényfaja. Ez a vörös színű növény igen ízletes. Likőrként és felaprított szippantható porként is fogyasztható. A magas kereskedelmi adója miatt a csempészek egyik kedvelt árucikke. A szintén mocsaras Naboora is betelepítették ezt a növényt.[4]

A chakgyökér az alábbi videójátékban és képregényekben szerepel:

  • Episode I Adventures 9: Rescue in the Core
  • Darth Maul: Shadow Hunter
  • Star Wars Episode I: The Gungan Frontier
  • Star Wars Droids: The Kalarba Adventures 2
  • Han Solo's Revenge
  • Han Solo and the Lost Legacy
  • Star Wars Galaxies: An Empire Divided
  • The New Jedi Order: Agents of Chaos I: Hero's Trial
  • Ascension

Chokie[szerkesztés]

A chokie a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye és étele.[5]

A chokie a Tatuin nevű bolygón, dobozban árusított, közkedvelt növényi eredetű étel. A legjobb chokiek a Dűne-tengerben teremnek. Leszedés után három napig ebben a sivatagban szárítják, utána pedig bedobozolják.

Grendle a mos espai Nagy Aréna (Mos Espa Grand Arena) mellett árulja a chokiet. Coruscanton a Galaktikus Szenátus épület szomszédságában levő CorusMallban egy roonai értékesíti ezt az ínyencséget.

A „Baljós árnyak” című videójátékban van szó először a chokieról.[6]

Deb-deb[szerkesztés]

A deb-deb a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[7]

A deb-deb a Tatuin nevű bolygó egyik gyümölcse. Ez az édes ízű termés a Tatuin néhány oázisában terem. A taszkenek időnként begyűjtik a deb-deb termést, és amit nem esznek meg frissen, abból alkoholos italokat készítenek.

Erről a gyümölcsről először a „Children of the Jedi” című regényben van szó.[8]

Feluciai spórás növény[szerkesztés]

A feluciai spórás növény (angolul: Felucian spore plant) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[9]

A feluciai spórás növény, mint ahogy neve is mutatja, a Felucia nevű bolygón őshonos. Általában a feluciai tüskés növénnyel alkot növénytársulást. Mint ahogy a feluciai tüskés növény, a feluciai spórás növény is mérgező spórákat lövell a veszélyforrás felé. Talán a leghíresebb áldozatai a Zann Consortiumhoz tartozó Alpha Squad tagjai.

A „Star Wars: Empire at War: Forces of Corruption” és „Star Wars: Battlefront II” című videójátékokban szerepel ez a növény. Az utóbbi videójátékban a növény spórái kárt tesznek a játékosban.[10]

Feluciai tüskés növény[szerkesztés]

A feluciai tüskés növény (angolul: Felucian spike plant) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[11]

A feluciai tüskés növény, mint ahogy neve is mutatja, a Felucia nevű bolygón őshonos. Általában a feluciai spórás növénnyel alkot növénytársulást. Ez a feluciai növény narancssárgás-zöld színű. Mikor hozzá ér valami, vagy valaki, akkor számos mérgező tüskét lövell a veszélyforrás felé.

A „Star Wars: Empire at War: Forces of Corruption” című videójátékban szerepel ez a növény.[12]

Grahn inda[szerkesztés]

A grahn inda (angolul: Grahn vine) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[13]

A grahn inda a Naboo bolygóhoz tartozó Ohma D’un nevű holdjának egyik gyorsan növő növényfaja. A gunganek a kötelek készítéséhez használják fel a grahn indát.

A grahn inda a „Star Wars Episode I: The Gungan Frontier” című videójátékban szerepel.[14]

Hubba gourd[szerkesztés]

A hubba gourd a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[15]

A hubba gourd a Tatuin nevű bolygón termesztett dinnyeszerű gyümölcs. E növény termésének igen kemény héját fényvisszaverő kristályok borítják. Habár emésztése igen nehézkes, a taszkenek és a dzsavák egyik legfőbb táplálékát alkotja. Az utóbbi faj sütve kedveli. Dzsava nyelven hubba, ami magyar nyelvre lefordítva „az élet kelléke”. A hubba gourd gömb alakú és sárgás színű, a sziklák árnyékában nő. Kemény, szálas húsában keserű folyadékot tárol, amelyet azonban ki lehet szívni vagy préselni.

Wimateeka, a Nkik klán főnöke több vadászt is felfogadott, hogy irtsák ki az állatokat, amelyek megtámadták a hubba gourd készletét.

Az ithoriai Momaw Nadon, a hubba gourdon végzett kísérleteiről vált híressé. Egy hibrid fajtát akart létrehozni.[16]

Az alábbi lista bemutatja azokat a videójátékokat, könyveket és képregényeket, amelyekben szerepel, vagy meg van említve a hubba gourd:

  • Episode I Adventures 5: The Ghostling Children
  • Episode I Adventures 6: The Hunt for Anakin Skywalker
  • Episode I Adventures 8: Trouble on Tatooine
  • Star Wars: Republic 11: Outlander, Part 5 (csak megemlítik)
  • The Sand Tender: The Hammerhead's Tale
  • Swap Meet: The Jawa's Tale
  • Star Wars Galaxies: An Empire Divided (csak megemlítik)
  • Skin Deep: The Fat Dancer's Tale
  • Tatooine Ghost
  • Junior Jedi Knights: Promises
  • Dark Nest III: The Swarm War (csak megemlítik)
  • Apocalypse (csak megemlítik)

Lamta[szerkesztés]

A lamta a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye és étele.[17]

A lamta a Tatuin nevű bolygón található növény, amelyből ételt lehet készíteni. A mos espai piacokon lehet bevásárolni belőle.

A „Baljós árnyak” című filmben, Shmi Skywalker egyebek mellett lamtával is kínálja a vendégeket: Qui-Gon Jinnt, Obi-Wan Kenobit, Amidala királynőt és a gungan Jar Jar Binksszet.[18]

Mintri[szerkesztés]

A mintri a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[19]

A mintri a Naboo nevű bolygó egyik növényfaja. Amikor a gunganek betelepedtek Ohma D’unra, magukkal vitték ezt a növényt is.

A bolygón található emlősszerű muudabok legfőbb tápláléka. A gunganek a növény szárait szívószálként vagy fúvócsőként használják fel. A mintri a szövéshez is alkalmas.

A mintri a „Star Wars Episode I: The Gungan Frontier” című videójátékban szerepel.[20]

Namana fa[szerkesztés]

A namana fa a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[21]

A namana fa a Bakura nevű bolygó egyik őshonos, trópusi növénye. A magas és egyenes törzse világos sárga színű. A meghajló és karcsú ágain rengeteg levél és virág ül. A gyümölcséből világos narancssárga színű levet lehet kinyerni, amiből aztán likőrt lehet készíteni. Ez a ragacsos ital az embereknél hallucinációkat okoz és enyhe függőséget eredményez. Habár az első korty égeti a torkot, az édeskés, egzotikus íze hamarosan elcsábítja a fogyasztóját. A likőr mellett a namana fa gyümölcseiből sárgás-narancssárga színű cukorkát is készítenek; e cukorkák is függőséget okoznak az emberek esetében.

A ragadozó életmódot folytató bakurai cratsch a namana fákon él, és a fa gyümölcseit felkereső madarakra vadászik. Ezt a fát a Garqi nevű bolygóra is betelepítették.

E fa gyümölcseiből készült termékek a besalisk Dexter Jettster vendéglőjében is rendelhetők.

Erről a növényről és a gyümölcséből készített termékeiről a „The Truce At Bakura” című regényben olvashatunk először. Ezenkívül más könyvek is megemlítik.[22]

Nysillin[szerkesztés]

A nysillin a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[23]

A nysillin a Felucia nevű bolygón termesztett gyógynövény. Legfőbb termesztői Casiss és a feluciai farmerek. Ennek a növénynek zöld szára és levelei vannak. A nysillin tetején vöröses-narancssárga termés van. Ezen barna foltok láthatóak.

Habár a galaktikus közös nyelvben nysillinnek nevezik ezt a gyógynövényt, Casiss valószínűleg helyi tájszólásban sillum-nak nevezi.

A klónháborúk alatt Hondo Ohnaka és kalózbandája többször is megtámadják a feluciai farmereket a nysillin termés miatt.

Azonban 22 BBY-ben Casiss felfogad néhány fejvadászt. Ugyanekkor a bolygóra lezuhan egy űrhajó, amelyben három jedi van. Ebben az évben a farmerek, fejvadászok és jedik összefogva sikeresen visszaverik Hondo Ohnakát és annak kalózbandáját.

A „Star Wars: A klónok háborúja” című televíziós sorozat 2. évad 17. részében, melynek címe a „Fejvadászok” (Bounty Hunters), a Felucián a nysillinért folyó csatázást mutatják be.[24]

Óriás lila gomba[szerkesztés]

Az óriás lila gomba (angolul: Giant purple mushroom) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik gombaszerű élőlénye.[25]

Az óriás lila gomba a Felucia nevű bolygón őshonos, hatalmas méretű gombaszerű élőlény. A kifejlett példányok átlag magassága 25 méter. Ezen a bolygón hatalmas erdőket alkot. Az óriás lila gomba úgy viselkedik és azt a szerepet tölti be a Felucián, mint más bolygókon a fák. A hatalmas kalapok alatt, egyéb, kisebb gombafajok nőnek. Ez a hatalmas gomba-faj nem annyira közönséges, a szintén e bolygón levő páfrány- és ragadozó növény-erdőkben.

Ezt a hatalmas gombát először „A Sith-ek bosszúja” című filmben láthatjuk. Egy ilyen óriás lila gomba erdőben ölik meg Aayla Secura jedi lovagot a klónkatonái a 66-os parancsot betartva.

A „Star Wars: The Force Unleashed game” és „Star Wars: Battlefront II” című videójátékokban is szerepel ez a gomba.[26]

Pókszivacs[szerkesztés]

A pókszivacs (angolul: Spider-sponge) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik zuzmószerű élőlénye.[27]

A pókszivacs a Geonosis nevű bolygón élő növényszerű gomba. Ez a geonosisi gomba igen jó életfeltételeket talált magának a bolygón levő droid és harci jármű gyárak szellőztetőiben. A gyárak által kibocsátott mérgező gázokban a pókszivacs nagy telepeket alkot.[28]

Pom[szerkesztés]

A pom a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[29]

A pom a Naboo nevű bolygó egyik tündérrózsaszerű növényfaja, mocsarakban él. Gyökerével a mocsár aljához kapcsolódik, levelei a víz felszínén terülnek szét. Amikor a gunganek betelepedtek Ohma D'unra, magukkal vitték ezt a növényt is.

A pom igen fontos szerepet tölt be az úgynevezett, pomra-ugró, Naboo egyik kisebb méretű emlőse életében. Ez a növény valamilyen illatos feromont bocsát ki, amely nélkül a pomra-ugrók képtelenek lennének a szaporodásra.

E nabooi növényfaj magvait a gungan gyermekek nassolnivalóként fogyasztanak; a gyökereiből lisztet őrölnek és ünnepekre sütiket készítenek.

A pom a „Star Wars Episode I: The Gungan Frontier” című videójátékban szerepel.[30]

Tatuini fa[szerkesztés]

A tatuini fa (angolul: Tatooine tree) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[31]

A tatuini fa, amint a neve is mutatja, a Tatuin nevű bolygón élő fafaj. E bolygó sivatagainak az egyik legritkább növénye. Csavarodott törzsével nem a legszebb fák közé tartozik.

Anakin Skywalker és barátnője, Amee egy ilyen csavarodott törzsű tatuini fa alatt piknikeztek, mielőtt Krayn elrabolta volna Halát.[32]

Tooke-ot csapdázó[szerkesztés]

A tooke-ot csapdázó (angolul: Tooke-trap plant) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[33]

A tooke-ot csapdázó a Naboo nevű bolygó mocsaras vidékeinek egyik rovaremésztő növénye. A növény 1-4 szára a levelek közül nő ki. A szárak végén szájak ülnek. Bár a tooke-ot csapdázó csak vízzel és napfénnyel is meg tud élni, étrendjét kiegészíti az általa zsákmányolt rágcsálószerűekkel és rovarszerűekkel. Legfőbb zsákmányállata a tooke, amelyről a nevét kapta. A tooke-ot csapdázó olyan feromonokat bocsát ki, mint amilyeneket a tooke-ok használnak az udvarlásaik során; ily módon a növény magához csalja a nabooi rágcsálószerűeket. Mivel a kis tooke-ok nagyon fürgék, a tooke-ot csapdázó az Iego bolygón őshonos reeksa szőlő módjára gyors és aktív mozgásra képes.

A gunganek szobanövényként hasznosítják a tooke-ot csapdázót.

Ha a shiro dagonyázása közben e rovaremésztő növény magvai a sárral együtt az állat páncéljába kerülnek, akkor a két élőlény között szimbiózis jön létre, az úgynevezett shiro-trap. A tooke-ot csapdázó magja kicsírázik a páncélrésekben maradt sárban, aztán amikor eléggé nagy ahhoz, hogy kitöltse a rést, a nyomás megtartja a shiro páncéljának illesztéseiben. Talán az idősebb példányok esetében a tooke-ot csapdázó gyökerei jobban szétterülnek, behálózva a shiro páncélzatát. Az állat vándorlásai során a növény új „vadászterületekre” tesz szert, míg a növény védelmet nyújt a shirónak az ellenségeivel szemben, mivel álcázást nyújt neki.

A tooke-ot csapdázó rovaremésztő növényt a „Star Wars Episode I: The Gungan Frontier” című videójátékban láthatjuk.[34]

Tölcsér virág[szerkesztés]

A tölcsérvirág (angolul: funnel flower, vagy funnel plant) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[35]

A tölcsérvirág a Tatuin nevű bolygón élő dísznövény. Ez a tatuini származású növény vad állományai a sivatagi sziklák réseiből nő ki. J alakú hosszú szárának végén hatalmas méretű szirmok vannak. A szirmok tobozszerűen helyezkednek el.

A növény a szárának felső részén beszívja a forró levegőt és leküldi a szár talajban levő részébe. Itt a beszívott levegőből a víz kicsapódik, a tölcsérvirág így szerez nedvet magának.

Owen Lars párafarmer udvarán ilyen növények is vannak, azonban 0 BBY-ben tölcsérvirágok itt még nem bimbóztak.[36]

Az alábbi lista bemutatja azokat a filmeket és könyveket, amelyekben szerepel, vagy meg van említve a tölcsérvirág:

  • Az „Egy új remény” című filmben jelenik meg először
  • Episode I Adventures 5: The Ghostling Children
  • Episode I Adventures 6: The Hunt for Anakin Skywalker

Turu fű[szerkesztés]

A turu fű (angolos írásmóddal: Turu-grass) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik fűszerű élőlénye.[37]

A turu fű a Shili nevű bolygón őshonos perjeféle, amelynek magassága eléri az 1 métert is. Ennek a fűnek az egyik oldala vörös színű, míg a másik oldala fehér; ez a jellemzője nagyon is jó álcázást biztosít a benne megbúvó élőlényeknek. A turu fű a fő alkotó eleme a Shilin található szavannáknak, füves pusztáknak és a bokros részeknek.[38]

Vrosir[szerkesztés]

A vrosir (angolos írásmóddal: wroshyr tree) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik faszerű élőlénye.[39]

A vrosir fák a Kashyyyk nevű bolygón őshonosak, és hatalmas méreteket képesek elérni; a kontinens közepetáján néhány kilométer magasra is megnőhetnek, míg a trópusi tengerpartok mentén csak 300-400 méter magasak lesznek. Eddig már körülbelül 1000 változatát azonosították. Ha növekedésük során egymás útjába kerülnek, összefonódnak és erős egységet alkotva növekszenek tovább. Ezek a természetes összefonódások kínálkoztak a békésebb állatok, így a vukik korai őseinek lakóhelyéül. A vukik valóságos városokat alakítottak ki az összefonódott fákból, ahol több millió vuki él. A vrosir fák akár több ezer, akár 50 000 Kashyyyk-évet is élhetnek.

A bolygó egyedi élővilágát a „The Wookiee Storybook” című könyv tárgyalja részletesen.[40]

Woosha[szerkesztés]

A woosha (angolul: Woosha plant) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[41]

A woosha a Naboo nevű bolygó egyik növényfaja, amely a sötétségben világít. Ezt a mocsári sásszerű növényt igen kedveli a bolygó egyik karcsú testfelépítésű emlősfaja, a muudabok. A gunganek és más értelmes fajok a fényképezőgépek készítéséhez és a napégések enyhítésére használják fel.

Ezt a hasznos növényt megtalálhatjuk a Kuat rendszerben levő Toryaz űrállomás gazdagoknak szánt részében, az úgynevezett Narsacc Habitatban is.[42]

A wooshát az alábbi videójátékokban és képregényekben láthatjuk:

  • Star Wars Episode I: The Gungan Frontier
  • Episode I Adventures 9: Rescue in the Core
  • Legacy of the Force: Betrayal

Zaela fa[szerkesztés]

A zaela fa (angolul: Zaela tree) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik növényszerű élőlénye.[43]

A zaela fa a Naboo nevű bolygó egyik hatalmas fája. Amikor a gunganek betelepedtek Ohma D’unra, magukkal vitték ezt a növényfajt is.

A gunganek e növény hosszú ágaiból gullilabdaütőket készítenek. A Naboon élő, hüllőszerű shiro étrendjében egyebek között a zaela fa is szerepel.

A zaela fát a „Star Wars Episode I: The Gungan Frontier” című videójátékban láthatjuk.[44]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Attack of the Clones: Incredible Cross-Sections
  • Star Wars: Complete Cross-Sections
  • Star Wars: Complete Vehicles
  • A Guide to the Star Wars Universe
  • Shadows of the Empire Planets Guide
  • The Complete Star Wars Encyclopedia, Vol. I
  • Episode I: The Phantom Menace: Prima's Official Strategy Guide
  • The Official Star Wars Fact File 78 (TAT48, Tatooine – Climate)
  • Deb-deb in The Completely Unofficial Star Wars Encyclopedia
  • Star Wars: Empire at War: Forces of Corruption: Prima Official Game Guide
  • Star Wars: Battlefront II
  • The Complete Star Wars Encyclopedia
  • The Illustrated Star Wars Universe
  • Star Wars Encyclopedia
  • "University of Sanbra Guide to Intelligent Life: The Jawas"—Star Wars Gamer 3
  • Episode I: The Visual Dictionary
  • The Wildlife of Star Wars: A Field Guide
  • Star Wars Episode I: The Gungan Frontier
  • The Essential Guide to Characters
  • Heroes & Rogues
  • The Truce at Bakura Sourcebook
  • Star Wars Encyclopedia
  • The Essential Guide to Planets and Moons
  • Geonosis and the Outer Rim Worlds
  • The Essential Atlas
  • The Clone Wars Episode Guide: Bounty Hunters on StarWars.com
  • Star Wars: The Clone Wars Comic UK 6.45
  • Star Wars: The Force Unleashed game
  • Inside the Worlds of Attack of the Clones
  • Jedi Quest: Path to Truth
  • Jedi Quest 2
  • Star Wars Insider 67
  • Ultimate Alien Anthology
  • The New Essential Guide to Alien Species
  • The Force Unleashed Campaign Guide
  • Brucato, Phil; Bill Smith, Rick D. Stuart, Chuck Truett (1994). Creatures of the Galaxy. West End Games. ISBN 0-87431-221-3
  • Farshtey, Greg; Bill Smith, Ed Stark (June 1991). Planets of the Galaxy, Volume 1. West End Games. ISBN 0-87431-121-7
  • Daniel Wallace: "Star Wars – the essential guide to planets and moons", Ballantine Books
  • Medstar duology, Legacy of the Jedi.
  • Star Wars Galaxy Guide 2: Yavin & Bespin. West End Games. August 1995. ISBN 0-87431-262-0
  • Star Wars – The Essential Atlas, Del Rey kiadó (2009)
  • starwars.com: Hivatalos oldal
  • Daniel Wallace: Star Wars – The Essential Guide to Planets and Moons, Del Rey kiadó
  • The Completely Unofficial Star Wars Encyclopedia, Version 7.0, May 2005