Felkelő Nap érdemrend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Felkelő Nap-rend szócikkből átirányítva)
Felkelő Nap érdemrend
旭日章
Adományozza
Típuskitüntetés
Indokláshosszú és/vagy különösen érdemes civil vagy polgári szolgálatért
Státuszjelenleg is kitüntetnek vele
Statisztikák
Alapítás dátuma1875. április 10.
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésPaulownia virág-rend
Alacsonyabb rangú kitüntetésSzent Kincs-rend
A Wikimédia Commons tartalmaz Felkelő Nap érdemrend
旭日章
témájú médiaállományokat.

A Felkelő Nap érdemrend (旭日章, Kjokudzsicu-só) egy japán kitüntetés, amelyet 1875-ben alapított Meidzsi japán császár. Ez volt az első nemzeti kitüntetés, amit a japán kormány adományozott,[1] 1875. április 10-én alkotta meg az Állami Tanács.[2] A kitüntetés a felkelő Nap sugarait ábrázolja, annak erőteljes energiáját szimbolizálja,[2] illetve magát Japánt is.

Dennis C. Blair, az amerikai haditengerészet admirálisa a kitüntetés átvételekor (2002)

A kitüntetést olyan személyek kapják, akik kiváló eredményeket értek el a következő területek valamelyikén: nemzetközi kapcsolatok, a japán kultúra terjesztése, fejlesztés a saját szakterületen, a jólét fejlesztése vagy a környezet megóvása.[3] 2003-tól a rend legmagasabb szintű fokozata önálló renddé vált Paulownia virág-rend nagy zsinórja néven.[4]

A Felkelő Nap érdemrend a harmadik legmagasabb, japán kormány által adományozott kitüntetés, azonban a legmagasabb általánosan adományozott rend. Ugyanis Japán legmagasabb kitüntetése, a Krizantém-rend, állami vezetőknek vagy uralkodóknak fenntartott rend, a második legmagasabbat pedig, a Paulownia virág-rendet általában politikusok kapják.

Eme kitüntetés mai változatát nem japán személyek is megkaphatják 1981 óta, bár több külföldinek is adományozták már a második világháború előtt is. 2003 óta pedig női kitüntetettek is vannak, ezt megelőzően a nők a Drága korona-rendet kaphatták meg.[5] A kitüntetés átadását a miniszterelnök dekorációs hivatala adminisztrálja. A császár nevében adományozzák és posztumusz is adható.

Fokozatai[szerkesztés]

A rendet 2003-ig kilenc fokozatban adták át, akkor önálló renddé vált a Paulownia virág-rend nagy zsinórja, a két legalacsonyabbat pedig megszüntették. Azóta hat fokozata létezik. Általában egy diploma is társul a rendfokozat mellé és ritkán a császár személyes aláírása is rákerül.

Kinézete[szerkesztés]

A nagy zsinór és a második fokozata csillaga egy nyolcágú ezüst csillag, minden ágának három különböző ezüst sugara van, a központi embléma a jelvénnyel azonos. A nagy zsinórt a bal mellkason, a második fokozatot a jobb mellkason kell viselni.

A nagy zsinór és a hatodik fokozat jelvénye egy nyolcágú érem közepén vörös napkoronggal, aranyozott pontokkal (1-4. fokozatnál), négy aranyozott és négy ezüst ponttal (5. fokozatnál) vagy ezüst pontokkal (6. fokozatnál).

Nevezetes kitüntetettjei[szerkesztés]

Nevezetes nemzetközi díjazottjai[szerkesztés]

Nevezetes magyar díjazottjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Decorations Bureau web site. CAO. (Hozzáférés: 2011. november 5.)
  2. a b Council of State decree. Quan online. (Hozzáférés: 2011. november 5.)
  3. Orders of the Rising Sun Cabinet Office
  4. Grand Cordon of the Order of the Paulownia Flowers Cabinet Office
  5. Weatherhead East Asian Institute web site - Carol Gluck. Columbia University, 2006. május 1. (Hozzáférés: 2011. november 5.)
  6. [1]
  7. A japán szak vezetője: Dr. Szerdahelyi István - egyetemi docens. eltejapan. (Hozzáférés: 2023. január 14.)
  8. Magyar Közlöny, 2003. május 7.
  9. Hidasi Judit nyelvész, kommunikációs professzor kitüntetése, 2005. november 9., szerda (magyar nyelven). Magyar-Japán Gazdasági Klub. [2016. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 2.)
  10. KRE Bölcsészettudományi Kar (magyar nyelven). [2016. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 2.)
  11. Magyarországi Japán Nagykövetség (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2016. június 2.)
  12. K., Zs.: Japán „aranyeső” Pinczés Istvánnak, 2015. május 25. (magyar nyelven). NOL. (Hozzáférés: 2016. június 2.)
  13. A japán kormány Onczay Csaba csellóművésznek a “Felkelő Nap Rendje Aranysugarak a Nyakszalaggal” kitüntetést adományozza (magyar nyelven). Magyarországi Japán Nagykövetség. (Hozzáférés: 2021. szeptember 29.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Order of the Rising Sun című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]