Felbamát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Felbamát
IUPAC-név
(3-karbamoiloxi-2-fenilpropil)-karbamát
Kémiai azonosítók
CAS-szám 25451-15-4
PubChem 3331
DrugBank APRD00505
ATC kód N03AX10
Gyógyszer szabadnév felbamate
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C11H14N2O4
Moláris tömeg 238,24 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság > 90%
Metabolizmus máj
Biológiai
felezési idő
20-23 óra
Terápiás előírások
Jogi státusz Unscheduled (HU)
Terhességi kategória C (USA)
Alkalmazás Orális

A felbamát dikarbamát-származék, szerkezetét tekintve eltér az ismert karbamátoktól. Hatásmechanizmusa nem ismert mind kémiai szerkezetét, mind farmakológiai tulajdonságait tekintve újszerű antiepilepticum.

Hatása[szerkesztés]

A felbamát egyáltalán nem vagy csupán csekély mértékben gátolja a GABA és a benzodiazepinek receptorkötődését. Ezen kívül a felbamátnak nincs excitotoxikus hatása, továbbá in vitro viszonyok között nem antagonizálja az NMDA, a kainat vagy a quisqualat neurotoxikus hatásait. Ez arra utal, hogy a felbamát nem NMDA-antagonista hatású. Anticonvulsiv hatását számos roham-modellen kimutatták a preklinikai farmakológiai vizsgálatok során. Hatékony továbbá a picrotoxin és a bicucullin görcskeltő hatása ellen is. Megállapították, hogy a felbamát a görcsküszöb emelésével és a konvulziók tovaterjedésének gátlásával fejti ki antiepileptikus hatását. Hatékony volt továbbá Lennox-Gastaut syndromában is. A vizsgálatok során nem észleltek klinikai szempontból jelentős központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri, vérképzőszervi, légzőszervi, illetve a vese- vagy májműködést érintő mellékhatásokat.

Készítmények[szerkesztés]

  • TALOXA
  • TALOXA SZUSZPENZIÓ

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Felbamate című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.