Fekete tetra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Fekete tetra
Peixe009eue.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Pontylazacalakúak (Characiformes)
Család: Pontylazacfélék (Characidae)
Nem: Gymnocorymbus
Faj: G. ternetzi
Tudományos név
Gymnocorymbus ternetzi
(Boulenger, 1895)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fekete tetra témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete tetra témájú kategóriát.

A fekete tetra (Gymnocorymbus ternetzi) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a pontylazacfélék (Characidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Bolívia, Brazília és Paraguay területén honos, gyenge sodrású folyók és állóvizek lakója.

Életmód[szerkesztés]

Mindenevő hal, legszívesebben élőeleséget fogyaszt, de a jó minőségű műeleséget sem veti meg. A fekete tetra rajban élő hal, kedveli a társaságot, ezért lehetőleg legalább öt egyedet tartsunk egy akváriumban. Habár többnyire barátságosnak mutatja magát, hajlamos a többi hal díszes úszójának csipkedésére, ezért nem ajánlott lassú mozgású, hosszú úszójú halakkal együtt tartani.

Megjelenése[szerkesztés]

A kifejlett állat testhossza 5-6 cm, de ritka esetben ennél nagyobbra is nőhet. A fiatalabb állatok szinte teljesen feketék, a kifejlett egyedek hátrésze olaj-, vagy barnászöld, a mellrészük ezüst színű. Törzsükön látható a fajra jellemző két haránt futó fekete csík. A farokrész sötétszürke, vagy fekete. Teste erősen lapított, ezt jól kiemeli nagy alsó úszója, mely kör alakot kölcsönöz a halnak. Az ivarok megkülönböztetése egyszerű: a hímek kisebbek a nősténynél és a hasvonaluk egyenes, a nőstények teltek, hasvonaluk gömbölyű.

A nőstény

Szaporítás[szerkesztés]

Ikráztatáshoz kisebb, 8-15 literes akvárium elegendő. A víz keménysége lehetőleg 10-12nk° legyen, a hőmérséklet pedig 26-28°C-os. Javasolt a finom szálú élőnövény elhelyezése az ívatómedencében, ezt akár egy cérnaszállal is belógathatjuk. Az ilyen környezetbe helyezett tenyészpár jó esetben már másnap ívik. Egy kifejlett nőstény 500-600 ikrát is rakhat, ezért javasolt néhány csepp fertőtlenítőszert csöpögtetni a vízbe, hogy megelőzzük az ikrák penészedését. Ikrarakás után javasolt a szülőpárt eltávolítani, ugyanis mérsékelten ikrarablók. A fiatal állatok legfeljebb két nap múlva kikelnek, apró élőeleséggel etethetjük őket.

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]