Fekete csupaszcsiga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Fekete csupaszcsiga
Black slug.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Osztály: Csigák (Gastropoda)
Rend: Tüdőscsigák (Pulmonata)
Alrend: Szárazföldi csupaszcsigák (Eupulmonata)
Alrendág: Stylommatophora
Részalrend: Sigmurethra
Öregcsalád: Arionoidea
Család: Simatestű házatlancsiga-félék (Arionidae)
Nem: Arion
Alnem: Arion (Arion)
Faj: A. ater
Tudományos név
Arion ater
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Limax ater Linnaeus, 1758
  • Arion empiricorum Férussac, 1819
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fekete csupaszcsiga témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete csupaszcsiga témájú médiaállományokat és Fekete csupaszcsiga témájú kategóriát.

A fekete csupaszcsiga (Arion ater) a csigák (Gastropoda) osztályának a tüdőscsigák (Pulmonata) rendjébe, ezen belül az Arionidae családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A fekete csupaszcsiga Nyugat-Európában honos. A közép-európai formát egyes szakértők külön fajnak tekintik (vörös csupaszcsiga).

Megjelenése[szerkesztés]

A fekete csupaszcsiga kifejlett állapotban 10 - 13 centiméter. A köpeny szemcsés, enyhén kiemelkedő részt alkot, ez a burok védi a legtöbb szervet, köztük a tüdőt is. A lába izmos és nyálkás felületű. A csiga hullámszerű mozgásokat végez vele, amelyek biztosítják előrehaladását. A csiga a légzőnyíláson szívja be és fújja ki a levegőt. A nyíláson keresztül a levegő a csiga köpenyében található egyszerű tüdőbe kerül. A tapogatók a táplálék felkutatására szolgálnak. A hosszabb tapogatók végén egy-egy szem található; ezek valószínűleg csak a világosságot és a sötétséget érzékelik. Ha valami a testének ütközik, a csiga felveszi a védekező állást, ami annyiból áll, hogy összegömbölyödik. A színezet egyedenként különböző. A fekete mellett, élénkpiros, sötétbarna, sőt halvány narancsszínű alakok is előfordulnak.

Életmódja[szerkesztés]

A fekete csupaszcsiga rendszerint éjjel aktív, de eső után nappal is előbukkan. Hideg vagy száraz idő esetén beássa magát a földbe. Az állat mindenevő, tápláléka korhadó és élő növények, valamint állati ürülék és tetemek. A fekete csupaszcsiga gyakran szolgál apró atkák gazdaállatául. Az atkák a csiga nyálkájával táplálkoznak. A nyálka olyan jól kipárnázza a csigát, hogy hegyes felületeken sem sérül meg. Az ezüstös nyálkanyom vesztét is okozhatja. Egyes ragadozók ugyanis követik ezt a nyomot, és felfalják a csigát. A fekete csupaszcsiga legfeljebb 3 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A fekete csupaszcsiga hímnős állat, tehát hímivarsejtet és petét is termel, de a szaporodáshoz mégis párzania kell. A peték színe a fehértől a barnáig változik, és 4 milliméter hosszúak. A csiga a föld alá, csomókban rakja le petéit. Egy csomóban legfeljebb 150 pete van. A kiscsigák 4-6 hét után fejlődnek ki a petékből; az év késői szakaszában rakott peték áttelelnek.

Képek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6